En Sıcak Konular

YALÇINDAĞ: İÇ TALEP CANLANDIRILMALI

19 Aralık 2008 13:16 tsi
YALÇINDAĞ: İÇ TALEP CANLANDIRILMALI Arzuhan Doğan Yalçındağ,TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ekonominin her gün kan kaybettiğini ve bu kan kaybının bir an önce durdurulmasının şart olduğuna işaret etti.

ANKARA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye ekonomisinin son çeyrek performansının negatif olması ve 2008 büyümesinin yüzde 1 civarında kalmasının beklendiğini, 2009 yılının ilk 2 çeyreğinde negatif büyüme öngörüldüğünü bildirdi.
     Yalçındağ, TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ekonominin her gün kan kaybettiğini ve bu kan kaybının bir an önce durdurulmasının şart olduğuna işaret ederek, içinde bulunulan küresel krizin istihdam ve gelir kaybı olarak kendisini göstermeye başladığını söyledi.
     2009 yılının ilk 2 çeyreğinde negatif büyümenin öngörüldüğünü belirten Yalçındağ, OECD'nin 2009 yılı büyüme tahminin yüzde 1,6 seviyesinde olduğunu söyledi. Yalçındağ, 2 yıl üst üste büyümenin bu çok düşük seviyelerde kalmasının Türkiye için çok ciddi istihdam kaybı anlamını taşıyacağına dikkati çekti.
     Alınan kısmi önlemlerin kamuoyuna sunumunun ekonomik aktörlere güven verme konusunda zayıf kaldığını kaydeden Yalçındağ, TÜSİAD olarak gündeme getirdikleri önerilerin bir bölümünün karşılık bulduğunu söyledi.
     Tüm önlemlerin IMF destekli bir kriz uyum programı çerçevesinde toparlanması ve düzenli olarak sürecin bir iştisare mekanizmasıyla izlenip, geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Yalçındağ, bankacılık kesiminin likitide ihtiyacına ve kısmen de ihracata yönelik olarak bir dizi önlem alınmış olsa da, bugün için krizin aşılması açısından asıl can alıcıyı meseleye henüz el atılmadığını vurguladı.
     ''Bu da iç talebin canlandırılmasıdır'' diyen Yalçındağ, bunun için kullanılabilecek en elverişli enstrümanın ekonomik faaliyet üzerindeki yüklerin indirilmesi olduğu ve Merkez Bankasının faiz indirimi politikasının da şüphesiz iç talebin canlandırılması sürecini destekleyeceğini kaydetti.
     Bu tür düzenlemelerin, ''Türkiye'yi orta vadeli enflasyon hedefinden saptıracağı, bütçe disiplinini bozacağı, IMF anlaşmasının zeminini yok edeceği'' gibi sakıncaları akla getirebileceğini kaydeden Yalçındağ, bunların yerinde kaygılar olduğunu ancak iç talebin canlandırılması amacıyla kamu gelirlerinde doğacak kayıpların, cari harcamaların ve belediyelere aktarılan kaynakların kısılmasıyla telafi edilebileceğini dile getirdi.
     Yalçındağ, asıl olarak negatif büyüme gösteren bir ekonomide vergi tabanının büyük ölçüde tahrip olacağına da dikkati çekti.

Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,585 µs