En Sıcak Konular

KADINLARIN DÖRTTE ÜÇÜ SİYASETLE İLGİLENMİYOR

18 Aralık 2008 10:38 tsi
KADINLARIN DÖRTTE ÜÇÜ SİYASETLE İLGİLENMİYOR Kadınların siyasal katılım çekincelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan anket, siyasetin kadınların hayatlarında önem verdikleri şeyler arasında en son sırada yer aldığını ortaya koyuyor.

ANKARA - Kadınların siyasal katılım çekincelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan anket, siyasetin kadınların hayatlarında önem verdikleri şeyler arasında en son sırada yer aldığını ortaya koyuyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu ''siyaset erkek işidir'' ve ''kadının yeri evidir'' yargılarının da kadınların siyasette yer almasını engellediğine inanıyor.
     Gönülbirliği Kültür ve Yardımlaşma Derneğince, kadınların siyasal katılım çekincelerinin nedenlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla yürütülen Zamanı Geldi Projesi kapsamında bir anket çalışması düzenlendi.
     Ankete katılan kadınların dörtte üçü siyasetle ilgilenmediklerini belirtirken, bir siyasi partiye üye olanların oranı yüzde 6, bir siyasi partinin sempatizanı olanların oranı ise yüzde 17.4 olarak belirlendi. Bir siyasi partiye üye olan kadınlar ise genellikle merkez kitle partilerini tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 53.8'inin siyasetle ilgisi ise gazete ve TV haberleriyle sınırlı.
     Sonuçlara göre, kadınların hayatlarında önem verdikleri şeyler arasında siyaset son sırada yer alıyor. Katılımcıların yüzde 72.1'i için iyi bir anne ve eş olmak, hayatlarındaki en önemli olgu, bunu sırasıyla mesleki ve sosyal faaliyetler izliyor.
     Ankete katılan kadınların dörtte üçünün aklına siyaset denilince negatif çağrışımlar geliyor. Katılımcıların yüzde 28'i siyaset denilince akla gelen ilk şeyin ''yalan ve sahtekarlık'', yüzde 27.3'ü ''yerine getirilmeyen sözler'', yüzde 12.6'sı ise ''yolsuzluk'' olduğunu ifade ediyor.
     Türkiye'de siyaset kurumunun işleyişini katılımcı kadınların yüzde 42.4'ü çok kötü, yüzde 41.5'i ise kötü buluyor.
     Katılımcıların yüzde 66.4'üne göre, siyasal katılımı engelleyen en önemli faktör kadınların yeterli ekonomik gücü olmayışı. Bunu sırasıyla kadınların siyaset konusunda yeterli destek ve teşvik görmemesi, aile sorumlulukları, eğitim düzeylerinin yetersizliği takip ediyor. Ayrıca ''siyaset erkek işidir'' veya ''kadının yeri evidir'' yargıları da kadınların siyasette yeterli düzeyde temsil edilmelerini engelliyor.
     Kadınlar, aktif siyasette yer almak için en çok aile desteğine ihtiyaç duyuyor. Ankete katılanların yüzde 38.6'sı aile desteği, yüzde 23.6'sı ekonomik destek, yüzde 10.4'ü de siyasi parti desteğinin kadınların siyasi katılımını arttırmada gerekli olduğunu ifade ediyor.

Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,711 µs