En Sıcak Konular

BAYKAL: CHP'NİN ADAY ÇIKARMAMA GİBİ BİR LÜKSÜ OLAMAZ

16 Aralık 2008 23:55 tsi
 BAYKAL: CHP'NİN ADAY ÇIKARMAMA GİBİ BİR LÜKSÜ OLAMAZ CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,CNN Türk Televizyonunda canlı yayınlanan ''Tarafsız Bölge'' programına katılarak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin yaklaşan yerel seçimlerde herhangi bir ilde aday çıkarmamasının söz konusu olamayacağını belirterek, ''Biz başarılı, sevilen ve seçilmesini istediğimiz bizim dışımızda da belediye başkanlığı yapılan insanları ilgiyle izliyoruz. Mesela Yılmaz Bey (Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen) bu çerçevededir'' dedi.
     Baykal, CNN Türk Televizyonunda canlı yayınlanan ''Tarafsız Bölge'' programına katılarak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Çarşaflı kişilerin CHP'ye üye yapılması ve Kurban Bayramı'nı geçirdiği Antalya'da bu konuyla ilgili kendisine gösterilen tepkiye ilişkin soru üzerine eleştirilerin doğal olduğunu belirten Baykal, bununla gerekçelerini samimi şekilde anlatma ortamı bulduğunu söyledi.
     Türbanlı öğrencilerin üniversitelere girmesi konusundaki görüşlerinin değişmediğini vurgulayan Baykal, çarşaflı kişilerin partiye üye kaydedilmesinin hiçbir şekilde ''planlanmış bir olay'', ''siyasi bir senaryo'' olmadığını bildirdi.
     CHP'nin, kapısına gelmiş kişileri giysileri dolayısıyla geri çeviremeyeceğini ifade eden Baykal, yapılanın insani bir yaklaşım olduğunu savundu.
     Çarşaflı kişilerin CHP'ye üye yapılmasının laiklikten ödün verme anlamına asla gelmediğini belirten Baykal, bu kişilerin samimiyetini görmelerinin ve onları partiye kabul etmelerinin bazı çevreleri şaşırttığını söyledi. Baykal, ''AKP'nin gerçekten samimi Müslüman, dini, imanı olağanüstü önemseyen, hayatının temel belirleyicisi sayan pek çok iyi insanı rencide ettiğini, onlara bugüne kadar samimiyetle destek veren insanların artık kırıldıklarını, gönül tellerinin koptuğunu yeni bir gerçek olarak görüyoruz. Yaşanan son olaylar, özellikle Deniz Feneri bu konuda çok belirleyici olmuştur'' diye konuştu.
     Baykal, kılığı kıyafeti dini simge olarak kullananlar, bu simge ile bir siyasi ve dini anlayışı devlete dayatma kararlılığı içinde mücadele edenler olduğu gibi türban kullandığı, çarşaf kullandığı halde böyle bir mücadele içinde olmayanların da bulunduğunu aktardı. Baykal, dini ve siyasi simge anlamı taşımadan belli bir şekilde giyinen insanları düşman gibi görmenin yanlış olduğunu ifade ederek, laik Cumhuriyetin en büyük güvencesinin Anayasa'daki laiklik ilkesi olduğunu vurguladı.
     Parti örgütünden çarşaflı kişilerin üye yapılmasına ilişkin olumsuz tepki almadığını da kaydeden Baykal, özellikle doğu ve güneydoğudaki vatandaşlardan bu konuya ilişkin çok yoğun bir destek geldiğini anlattı.
     Çarşaflı kişilerin parti yönetiminde görev almak istemeleri halinde ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de Baykal, bir varsayımdan yola çıkmaya gerek olmadığını belirterek, CHP'nin bugüne kadar parti yönetiminde kimlerin, nerelerde görev alacağını en iyi şekilde belirlediğini, bundan sonra da böyle olacağını söyledi.
     Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çarşaflı kişilerin CHP'ye üye yapılmasını destekler ifadeleri olduğu ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de altında hangi düşünce olduğunu bakmadan, takdirini ifade etmiş olmasını önemsediğini belirtti. Baykal, CHP'nin bu yaklaşımının, ''olumlu ifadelere rağmen AK Parti'de telaş ve endişeye yol açtığını'' gözlemlediğini de aktardı.
     CHP Genel Başkanı Baykal, siyasi yaşamın tek partili dönemine ilişkin sözleri ve bu sözlere yönelik tepkilerin hatırlatılması üzerine, sözlerinin ''reddi miras'' şeklinde yorumlanmasının anlamsız olduğunu bildirdi.
     Baykal, geçmişte yaşanmış olayların inkar edilmemesi, özgüven içinde konuşulabilmesi gerektiğini dile getirerek, ''Bizim artık dokunulmaz, eleştirilmez, açılmaz kitapların egemen olduğu bir dünyada yaşamadığımızı anlamamız lazım'' dedi.
     Baykal, CHP'nin Kürt kökenli vatandaşlara yönelik politikasına ilişkin soruları da yanıtladı.
     ''Etnik kimliği bir kişinin şerefidir'' diyen Baykal, vatandaşları etnik kimliklerini göre ayırmanın devletin işi olmadığını, devletin eşitlik ilkesiyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
     TRT'nin Kürtçe yayın yapmasına ilişkin hazırlıklar olduğunun hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine de Baykal, ''Devlete ait kurumların bu işe girmesini uygun görmüyorum'' dedi.
     Baykal, yerel seçimlere ilişkin soruları yanıtlarken de adayların demokratik yöntemlerle ve partinin yetkili organlarınca belirlendiğini anlattı.
     CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda bir talebi olmadığını belirten Baykal, ancak partinin ihtiyaç duyması halinde iyi bir partili olarak sorumluluğunun gereğini yapacağını kaydetti.
     Baykal, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş'le ise İstanbul adaylığı konusunda herhangi bir temaslarının olmadığını belirtti.

Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs