En Sıcak Konular

GÜL, BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI ONURUNA YEMEK VERDİ

16 Aralık 2008 22:27 tsi
GÜL, BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI ONURUNA YEMEK VERDİ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kültürel kutuplaşma riskinin ciddiyetini koruduğunu, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve tarihsel önyargıların zaman zaman iç siyasi mülahazalarla istismar edildiğini belirtti.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kültürel kutuplaşma riskinin ciddiyetini koruduğunu, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve tarihsel önyargıların zaman zaman iç siyasi mülahazalarla istismar edildiğini belirterek, ''Bu girişimlere kararlılıkla karşı koyarak, özellikle genç nesillere geleceği yapıcı bir anlayışla inşa etmeleri için uygun bir ortam sağlamak müşterek görevimiz ve sorumluluğumuzdur'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov onuruna akşam yemeği verdi.
     Çankaya Köşkü'ndeki yemeğe, aralarında TBMM Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ankara Valisi Kemal Önal'ın da bulunduğu davetliler katıldı.
     Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesinde yaptığı konuşmaya, Parvanov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı.
     İki devlet ve millet arasında komşuluk ilişkileriyle pekişen köklü ve kuvvetli bağlar olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, ''Asırlardan günümüze süzülen bu insani ve kültürel yakınlığımız ve özenle muhafaza ettiğimiz karşılıklı dostane duygularımız ilişkilerimize ayrı bir anlam katmaktadır. Milletlerimizi birleştiren yüzlerce senelik bağlar, Türk ve Bulgar insanının yekdiğerini en iyi şekilde tanımasına ve karşılıklı menfaatlerini anlamalarına, halklarımız arasında kuvvetli dostluk hisleri oluşmasına imkan tanımıştır'' dedi.
     Dost ve müttefik Türkiye ve Bulgaristan'ın, başta Karadeniz ve Balkanlar olmak üzere, önemli bölgesel işbirliği süreçlerinde ortaklık ve dayanışma içinde olduğunu kaydeden Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinin de ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını belirtti.
     Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''İşbirliğimizin ve dostluğumuzun, siyasi, ekonomik, ticari, toplumsal ve kültürel geniş bir yelpazede, bu sağlam temel üzerinde geliştiğini görmek şüphesiz sevindiricidir. Bunun belki de en somut göstergesi siyasi diyaloğumuzun ve temaslarımızın yoğunluğudur. Aynı şekilde, ekonomik ve ticari ilişkilerimizde fevkalade hızlı ilerlemeler sağlanmaktadır. Türkiye'nin, Balkanlarda Bulgaristan'ın en büyük ticari ortağı ve ihraç pazarı olmasının yalnızca bugün için memnuniyet verici değil, işbirliğimizin geleceği açısından da ümit verici olduğunu düşünüyorum.
     Zaten, son iki yılda ikiye katlanarak 4 milyar doları aşan ticari ilişkilerimizdeki temel hedefimiz de yakın gelecekte 10 milyar dolara ulaşmaktır. Ticaretin yanı sıra, karşılıklı yatırımlarımızı da arttırmalıyız. Türk firmalarının son dönemde Bulgaristan'da büyük çaplı yatırımlar gerçekleştirmekte olmalarından ve Bulgar firmalarının da Türkiye'ye yönelik ilgilerinin arttığını görmekten memnuniyet duyuyoruz.''
     Dünya devletleri ve milletlerinin, küreselleşmenin fırsatlardan yararlanmak, aynı zamanda da küreselleşmenin risklerden korunmaya çalışmak için çaba harcandığını söyleyen Gül, küreselleşen dünyada, ekonomik sıkıntılar, terörizm, iklim değişikliği ve farklı kültürler arasında yaşanabilecek bir çatışma senaryosunun tüm ülkelerin gündeminde olduğuna dikkati çekti.
     Çatışma ve gerilim noktalarının ortadan kaldırılmasının, sorunların barışçı yollardan çözümünün, ülkeler çevresinde bir istikrar, güvenlik ve refah kuşağı oluşturulmasının öneminin her geçen gün arttığına işaret Cumhurbaşkanı Gül, bunun da ancak bölgesel ve uluslararası işbirliğiyle mümkün olacağını vurguladı. Gül, ''Türkiye ve Bulgaristan'ın bölgesel işbirliği süreçlerinde sergiledikleri yakın temas ve dayanışma örnek oluşturacak bir nitelik taşımaktadır. Kültürel kutuplaşma riskinin ciddiyetini koruduğu günümüzde, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve tarihsel ön yargıların zaman zaman iç siyasi mülahazalarla istismar edildiğini de üzülerek görüyoruz. Bu girişimlere kararlılıkla karşı koyarak, özellikle genç nesillere geleceği yapıcı bir anlayışla inşa etmeleri için uygun bir ortam sağlamak müşterek görevimiz ve sorumluluğumuzdur'' diye konuştu.
     Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerinin komşuluğun ötesinde kardeşlik ve akrabalık bağları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
     ''Nitekim, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarının oynadığı rol çok büyüktür. Onların bu güzel ülkenin gelişmesine katkıda bulunmaya ve Türkiye ile Bulgaristan arasında oluşturdukları dostluk köprüsüyle ilişkilerimizi perçinlemeye devam etmeleri en samimi arzumuzdur.
     Türkiye her zaman Avrupa'nın tarihi, siyasi ve kültürel coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Türkiye'nin sağlayacağı stratejik derinlik, Avrupa Birliği'nin küresel bir role ve ağırlığa sahip olmasına imkan verecek, ülkemizin genç ve eğitimli nüfusu ve dinamik ekonomik yapısı, Avrupa ekonomisine güç ve etkinlik katacaktır.
     Bu kapsamda, Bulgaristan ile işbirliğimizin karşılıklı çıkarların örtüştüğü kapsamlı bir ortaklığa dönüştüğünü görmekten duyduğum memnuniyeti burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. İlişkilerimizde mevcut büyük potansiyeli milletlerimizin dostluk ve refahına katkıda bulunacak şekilde değerlendirmenin ortak hedefimiz olmaya devam edeceğine inanıyorum.''
     Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov da Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinin son derece yararlı geçtiğini belirterek, bu görüşmelerin komşuluk ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.
     Parvanov, Türkiye ve Bulgaristan'ın dünyanın en hassas bölgelerinden birisinde yer aldığını hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilere önem verdiklerini anlattı. Parvanov, ''Biz hala açık kalan bazı konularda karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümlere ulaşmak amacıyla müşterek çalışmalarımıza devam etmeye dair siyasi irademizi teyit ederiz'' dedi.
     İki ülke parlamentolarının ikili ilişkilerin gelişmesine ve Bulgaristan ile Türkiye'nin uluslar arası otoritelerinin pekişmesine yaptıkları katkıya dikkati çeken Parvanov, askeri ve güvenlik alanındaki işbirliğinin de geliştiğini vurguladı.
     Türkiye'nin, Bulgaristan'ın Güney Doğu Avrupa'daki en büyük ticari ortağı olduğunu kaydeden Parvanov, Türk yatırımcıların da Bulgaristan'da önemli bir konuma sahip olduğuna işaret etti.
     Parvanov, enerji güvenliğinin önemini vurgulayarak, bu konuda üretici ülkeler, transit ülkeler ve tüketiciler arasındaki bağımlılığın dikkate alınması gerektiğini söyledi.


Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,814 µs