En Sıcak Konular

GÜL: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARLARI ARASINDA KOMİTE KURUYORUZ

16 Aralık 2008 19:03 tsi
GÜL: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARLARI ARASINDA KOMİTE KURUYORUZ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek sorunlar olmadığını, Bulgaristan'daki Türklerle ilgili konularda iki ülke dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında bir komite kurulmasına karar verdiklerini söyledi.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek sorunlar olmadığını, Bulgaristan'daki Türklerle ilgili konularda iki ülke dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında bir komite kurulmasına karar verdiklerini söyledi.
     Cumhurbaşkanı Gül ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     Gül, Parvanov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
     Türkiye ve Bulgaristan'ın bölgede barış, istikrar ve güvenliğe önemli katkılarda bulunduğunu belirten Gül, iki ülkenin iyi komşuluk ilişkilerini NATO bünyesinde müttefiklik, AB içinde ortaklık ilişkileriyle taçlandırdığını söyledi.
     Gül, Parvanov ile yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri ayrıntılı biçimde gözden geçirdiklerini ve işbirliğini güçlendirme imkanları üzerinde durduklarını ifade etti.
     İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel bütün konularda olumlu gelişmeler olduğunu dile getiren Gül, ''Daha önceki yıllarda kurduğumuz hedeflere ulaştığımızı, özellikle ticaretin 5 milyar dolara yaklaştığını görmekten büyük memnuniyet duyduk'' dedi.
     İki ülke arasındaki ticarette denge sağlanmasının ve Bulgaristan'ın en çok ihracatı Türkiye'ye yapmasının sevindirici olduğunu anlatan Gül, yatırımlar konusunda da iyi gelişmeler yaşanmasına rağmen hala yapılabilecek çok şey olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
     İki ülkenin enerji konularına çok önem verdiğinin altını çizen Gül, Türkiye'nin Bulgaristan üzerinden Rus gazı aldığını, Nabucco projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa'nın bir çok ülkesine enerji sağlanacağını anımsattı ve Türkiye'nin bu konuları çok önemsediğini tekrarladığını söyledi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan'ın uluslararası platformlarda Türkiye'yi desteklemesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Nabucco projesinde yeni gelişme olup olmadığı ve tamamlanma süresiyle ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:
     ''Nabucco'yu da geniş biçimde konuştuk. Bu proje Avrupa'nın gaz ihtiyacını güvenli ve yeterli şekilde karşılamakla ilgilidir. Önemli kısmının Türkiye üzerinden geçmesi planlanmakta. Türkiye bu projeye önem vermektedir. Bu projeyle ilgili en önemli konu, yeteri kadar gaz teminidir. İlk etapta Kafkaslar, Hazar, Orta Asya birlikte düşünülüyor. Bazı sorunlar da var. Türkiye'nin başka yönlerden de gaz temin çalışmaları söz konusu. Irak başta olmak üzere Arap gazı Türkiye sınırına 50 kilometre kadar yaklaştı. İnşaat devam ediyor. Sorunlar çözüldüğü takdirde İran gazı daha çok alınabilir. Gazın güvenli şekilde nakli ve çeşitli kaynaklardan temini meselesi var.''

Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,588 µs