En Sıcak Konular

PROF. DR. AYAZ: DÜNYADA 400 MİLYON KRONİK HEPATİT B HASTASI VAR

16 Aralık 2008 18:57 tsi
PROF. DR. AYAZ: DÜNYADA 400 MİLYON KRONİK HEPATİT B HASTASI VAR Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Ayaz, dünyada yaklaşık 400 milyon kronik Hepatit B hastası bulunduğunu belirtti.

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Ayaz, dünyada yaklaşık 400 milyon kronik Hepatit B hastası bulunduğunu belirtti.
     Viral Hepatitle Savaşım Derneğince düzenlenen Hepatit B ile ilgili bilinçlendirme toplantılarının 7'ncisi Diyarbakır'da yapıldı.
     Prof. Dr. Ayaz, Diyarbakır Devlet Tiyatrosundaki toplantıda, ilk etabı yıl sonuna kadar devam edecek kampanya kapsamında, İstanbul, Ankara, Bursa, Edirne, İzmir ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu illerde 19 bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini söyledi.
     Prof. Dr. Ayaz, toplantılarda bugünün en önemli hastalıklarından Hepatit B'nin bulaşma yolları, tehlikeleri, tedavi ve korunma yöntemlerinin anlatılarak halkın bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
     Dünya genelinde 2 milyar kişinin Hepatit B ile tanıştığını vurgulayan Prof. Dr. Ayaz, şöyle konuştu:
     ''Dünyada yaklaşık 400 milyon kronik Hepatit B hastası var. Her yıl 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Ülkemizde 4.5 milyonun üzerinde kişinin tanıştığı Hepatit B, Türkiye açısından da 'gizli tehlike' olarak büyük önem taşıyor.''
     DÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kendal Yalçın da güvenilir ve etkili Hepatit B aşılarının 1982'den beri bulunduğunu, ancak hastalığın halen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
     Hastalığın aktif olarak en sık geçirildiği yaş grubunun 20-49 arası olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, şöyle konuştu:
     ''Evlenecek çiftler, mutlaka tetkiklerini yaptırmalı. Türkiye'de yeni doğan tüm bebekler 1998'den beri ücretsiz aşılanıyor. Bundan sonra bebek ve çocuk aşılarının yanı sıra ergenler ve risk grubu kapsamındaki erişkinlerin aşılanmasına ağırlık verilecek. Tüm hamilelere de mutlaka B tipi sarılık yönünden kan tetkiki yapılmalı. Bebeklerin hastanede dünyaya getirilmesi, mümkün olmuyorsa doğumdan hemen sonra sağlık ocağında B tipi sarılık aşısının yaptırılması gerekiyor.''
     DÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen ise bulaşma yolları birbirine benzeyen Hepatit B ve C'nin, kronik sarılık hastalığına neden olarak, uzun yıllar sonra siroza ve karaciğer kanserine yol açabileceğini bildirdi.

Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,579 µs