En Sıcak Konular

AYAKKABILARINI FIRLATAN GAZETECİ IRAK YARGISINA TESLİM EDİLDİ

16 Aralık 2008 21:11 tsi
AYAKKABILARINI FIRLATAN GAZETECİ IRAK YARGISINA TESLİM EDİLDİ Irak'ta önceki gün ABD Başkanı George Bush'a, basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan gazetecinin Irak yargısına teslim edildiği bildirildi.

BAĞDAT - Irak'ta önceki gün ABD Başkanı George Bush'a, basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan gazetecinin Irak yargısına teslim edildiği bildirildi.
     Olayın meydana geldiği sırada Başbakanlık muhafızları tarafından gözaltına alınan, daha sonra Irak ordusunun Bağdat Komutanlığına teslim edilen gazeteciyle ilgili adli süreç başlatıldı.
     Bir Iraklı yetkili, Bağdat Komutanlığının gazeteciyi yargıya teslim ettiğini söyledi.
     Bundan sonraki süreçte bir yargıç delilleri gözden geçirecek ve dava unsuru olup olmadığı konusunda tavsiyede bulunacak. Bu sırada bir başka heyet, duruşma tarihini belirleyecek ve davayı görecek yargıçları atayacak. Sürecin aylarca devam edebileceği bildiriliyor.
     Bu arada, İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdülkerim Halef, Zeydi'nin yabancı bir lidere ve Irak başbakanına hakaretle suçlanabileceğini, bu suçun cezasının ise en fazla 2 yıl hapis olduğunu belirtti.
     Öte yandan, Iraklı gazetecinin ağabeyi Durgam El Zeydi, Muntazır El Zeydi'nin kolu ve bazı kaburga kemiklerinin kırıldığını ve hastaneye kaldırıldığını belirtti.
     Durgam El Zeydi, AFP'ye yaptığı açıklamada, kardeşinin bir kolu ve bazı kaburga kemikleri kırıldığı için Yeşil Bölgede bulunan İbni Sina Hastanesine kaldırıldığını, ayrıca göz ve bacağında da yaralar olduğunu söyledi. Zeydi, yaraların gözaltı sırasında mı, yoksa daha sonra mı oluştuğuna ilişkin bilgi vermedi.
     Irak'ta gazeteciye destek de devam ediyor. Başkent Bağdat caddelerini dolduran yüzlerce kişi El Zeydi'nin serbest bırakılması için gösteri yaptı. Irak'ta dün de destek gösterileri yapılmıştı.

EL ZEYDİ SALDIRIYI KABUL ETTİ

     ABD Başkanı George Bush'a basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, soruşturma hakiminin karşısına çıktı.
     Irak Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Abdulsettar Birkadir, El Zeydi'nin, bir savunma avukatı ve savcıyla birlikte soruşturma hakiminin karşısına çıktığını ve Bush'a saldırmaya çalıştığını kabul ettiğini belirtti.
     Birkadir, El Zeydi hakkındaki suçlamanın "bir lidere saldırı" olduğunu da kaydetti.
     El Zeydi, Bush'a ayakkabılarını fırlatmasının ardından başbakanlık muhafızları tarafından yakalanarak, Irak ordusu Bağdat komutanlığına teslim edilmişti.
     Bir Iraklı yetkili de bugün Bağdat komutanlığının gazeteciyi yargıya teslim ettiğini söylemişti.
     İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdülkerim Halef ise Zeydi'nin yabancı bir lidere ve Irak başbakanına hakaretle suçlanabileceğini, bu suçun cezasınınsa en fazla 2 yıl hapis olduğunu belirtmişti.
     Bu arada Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Iraklı gazetecinin cezalandırılıp cezalandırılmayacağına karar verecek kişilerin Iraklı liderler olduğunu söyledi.
     Perino, Başkan'ın, Irak'ın egemen, demokratik bir ülke olduğuna ve Iraklıların bu doğrultuda bir süreç işleteceğine inandığını belirtti.
     Sözcü, Bush'un olay yüzünden kötü duygular beslemediğini de ifade etti.

ZEYDİ İÇİN İSTENEN CEZA 15 YIL OLABİLİR

     ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatan gazeteci Muntazar El Zeydi için istenen cezanın, ''Bush'u öldürmeye teşebbüsten'' 15 yılı bulabileceği ileri sürüldü.
     Irak Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Abdulsettar Birkadir, El Zeydi'nin çıkarıldığı sorgu hakimliğinin ''soruşturma sonuçlanıncaya kadar gözaltının devam etmesini'' kararlaştırdığını belirtti.
     Birkadir, El Zeydi'nin bu soruşturma sonunda Irak ceza kanununun, ''Irak veya yabancı bir ülkenin devlet başkanını öldürmeye teşebbüs'' maddesinden yargılanabileceğini, bu maddenin de 15 yıla kadar hapsi öngördüğünü ifade etti.
     İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdülkerim Halef ise Zeydi'nin yabancı bir lidere ve Irak başbakanına ''hakaretle'' suçlanabileceğini, bu suçun cezasınınsa en fazla 2 yıl hapis olduğunu belirtmişti.

 



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,125 µs