En Sıcak Konular

GURRIA: TÜRKİYE, KÜRESEL KRİZE KARŞI ANTİVİRÜS GELİŞTİRMİŞ

16 Aralık 2008 17:26 tsi
GURRIA: TÜRKİYE, KÜRESEL KRİZE KARŞI ANTİVİRÜS GELİŞTİRMİŞ OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle küresel krize karşı antivirüs geliştirdiğini, bu yüzden küresel krize diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu söyledi.

ANKARA - OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle küresel krize karşı antivirüs geliştirdiğini, bu yüzden küresel krize diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu söyledi.
     Gurria, büyüme oranlarını da değerlendirirken, Türk ekonomisinde düşük fakat pozitif büyüme oranları beklediklerini ifade etti.
     Ankara'daki temasları kapsamında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Tahsin Kesici tarafından kendisine verilen öğle yemeğine katılan ve TOBB üniversitesi hakkında detaylı bilgi alan Gurria, yemeğin ardından küresel krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve küresel finansal krizin ABD'den başlayarak hızla bütün ülkelere yayıldığını ve bütün ülkelerin finansal sistemlerini olumsuz etkilediğini söyledi.
     Kriz öncelikle etkisinin banka banka daha sonra ise ülke ülke hissedildiğini bununda da sistemleri ve rekabetçiliği olumsuz etkilediğini anlatan Gurria, bunun başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini kaydetti.
     Küresel krizle birlikte güven ortamının azaldığını ve trilyonlarca doların kaybedildiğini, her şeyden önemlisi işsizliğin hızla arttığını anlatan Gurria, ''gelecek 2 yılda OECD ülkelerinde 10 milyon kişi daha işini kaybedecek'' diye konuştu.
     Söz konusu dönemde petrol ve gıda fiyatlarının düşmesine rağmen, tüketimde önemli bir daralma görüldüğüne dikkati çeken Gurria, ülke ekonomilerinin bu kapsamda çeşitli tedbirler aldıklarını, kurtarma paketleri açıkladıklarını, faiz indirimine gittiklerini kaydetti.
     Türkiye'nin bu güne kadar iyi bir büyüme performansı sergilediğini, küresel finansal kriz çerçevesinde elbette büyüme oranlarında önemli düşüşler görüleceğini ifade eden Angel Gurria, belki büyüme oranının yüzde 3'ün bile altında olacağına işaret etti.
     Gelecek yıl ise büyüme hızının yüzde 1,6 düzeyine gerileyebileceğini belirten Gurria, Türk ekonomisinde düşük fakat pozitif büyüme oranları beklediklerini söyledi.
     Mali durumun ise gelir ayağının zayıf olmasından dolayı daha karmaşık hale gelebileceğine dikkati çeken Gurria, ''daha fazla harcama yapmanın tam sırası'' dedi.
     Mevcut durumda en büyük eksikliğin güven olduğunu vurgulayan Gurria, ülkenin bazı önlemler ile yurtiçi talebin canlandırılabileceğini, istihdama katkı sağlanabileceğini ve üretimin artırılabileceğini söyledi.
     Türkiye'nin 2001 yılında bir ekonomik kriz yaşadığını ve bu yüzden küresel krize diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu bildiren Gurria, ''Türkiye 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle küresel krize karşı antivirüs geliştirmiş durumda'' dedi.
     Bankacılık sisteminin daha önceye göre daha kuvvetli, istikrarlı ve sermayesinin daha iyi durumda olduğunu belirten Gurria, ayrıca iş piyasasının da daha esnek yapıda olduğunu söyledi.
     Ancak buna rağmen, bankacılık,kamu ve özel sektörün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Gurria, küresel kriz ortamında ülkenin dış ülkelerle bağlantılarını iyi kurması ve üretim artışına, yatırıma ve teknolojik gelişmelere önem vermesi ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini kaydetti.
     Gurria ayrıca, maliye politikalarının para politikalarıyla, güvenilir harcama kurallarıyla ve yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, bu çerçevede ''finansal eğitime'' önem verilmesini de istedi.
     Bir soru üzerine de Angel Gurria, finansal sistemin regülasyonunun sadece ulusal otoriterlerle değil, uluslararası koordinasyon altında da yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,884 µs