En Sıcak Konular

TALAT-HRİSTOFYAS 12. KEZ BULUŞTU

16 Aralık 2008 16:15 tsi
TALAT-HRİSTOFYAS 12. KEZ BULUŞTU KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde görüştü.

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde görüştü.
     Bugünkü görüşmede, federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu ele alan taraflar, karşılıklı önerilerini sundu.
     BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bugün dış ilişkiler konusunun ele alındığını ifade ederek, konunun kapsamlı olduğunu ve uzun sürmesinin normal olduğunu kaydetti.
     Downer, liderlerin bir sonraki görüşmesinin 22 Aralıkta yapılacağını da belirtti.
     Bugünkü görüşme, 1 saat 20 dakikası iki lider arasında olmak üzere 3 saati aşkın sürdü.

 TALAT: "İYİMSER OLMAMAK İÇİN BİR SEBEP YOK"

     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, müzakerelerde iyimser olmamak için şu an için bir neden bulunmadığını belirterek, "Henüz görüşmeye devam ediyoruz, görüşmeye devam ettiğimize göre ve ilerleme de olduğuna göre, aynı konuyu sürekli tartışmıyoruz, umutsuz olmaya bir gerek yok diye düşünüyorum" dedi.
     Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylülde başlayan görüşmelerde, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ana başlığı altındaki konuları müzakere eden taraflar, aynı konuyu görüşmeye 2009'da da devam edecek. Bu yıl müzakerelerle ilgili son görüşme 22 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilecek. 24 ve 29 Aralık için planlanan görüşmeler ise BM yetkilileri o tarihlerde adada olmayacağı için yapılmayacak.
     Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bugünkü görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talat, bugünkü görüşmede, federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu ele aldıklarını ifade etti. Talat, "Hem onlar hem biz sunumlarımızı yaptık, haftaya devam ediyoruz" dedi.
     "Dış ilişkiler konusunun çok kapsamlı bir konu ve ortak yapının da oldukça önemli bir fonksiyonu olduğunu" kaydeden Talat, dış ilişkilerin federal yetkiler arasında olduğunu ama kurucu devletlerle de bağı olduğunu belirtti.
     Müzakerelerde, "anlaşılan ve anlaşılamayan" konular konular olduğunu söyleyen Talat, şöyle devam etti:
     "Dış ilişkiler federal hükümetin yetkisi olunca, doğaldır ki bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Kurucu devletlerle yapılacak işbirliği anlaşmalarına ihtiyaç var. Bir uluslararası anlaşmanın nasıl yapılacağı konusunda değerlendirmelere ihtiyaç var. Bunları yaptık. Uzlaşılan konular, uzlaşılmayan konular var. Biz, oldukça kapsamlı bir şekilde önerimizi verdik. Umarız ki haftaya bu konuda görüş ortaya koyacaklar."
     Talat, görüşmelerin yeni yılda yoğunlaşıp yoğunlaşmayacağı sorusuna ise, "Öyle bir durum şu an için konuşulmuş değil ama sanırım o ihtiyaç doğacak" karşılığını verdi.

HRİSTOFYAS: "DİKENLİ KONULAR VAR"

     Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ''iki taraf arasında çözüm bekleyen dikenli konular bulunduğunu'' söyledi.
     Hriatofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinden sonra başkanlık binasına dönüşünde açıklama yaptı.
     Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, dış ilişkilerin ele alındığı bugünkü görüşmede bu başlığın henüz tamamlanmadığını ve bir sonraki görüşmede konuya devam edileceğini belirtti.
     Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu'nun, ''konuların, anlaşmazlıklar ve üzerinde anlaşma sağlananlar şeklinde iki sepete konulduğu'' yolundaki açıklamasının anımsatılması üzerine Hristofyas, bunun beklenen bir şey olduğunu belirtti. Rum lideri, ''iki tarafın, müzakerelerde öncelikle Kıbrıs sorununun her boyutunun ele alınması ve bunun ardından üzerinde anlaşmaya varılanlarla varılamayan noktaları ayıracakları şeklinde bir süreç üzerinde anlaştığını'' ifade etti.



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,067 µs