En Sıcak Konular

UNAKITAN, OECD GENEL SEKRETERİ GURRIA İLE GÖRÜŞTÜ

15 Aralık 2008 22:49 tsi
UNAKITAN, OECD GENEL SEKRETERİ GURRIA İLE GÖRÜŞTÜ Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel finansal kriz nedeniyle tüm ülkelerin ekonomilerinde bir küçülme görüldüğünü belirtti.

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel finansal kriz nedeniyle tüm ülkelerin ekonomilerinde bir küçülme görüldüğünü belirterek, ''Bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme yüzde 0,5. Bunu sevinerek kimse söyleyemez. Ama bu böyle. Başka nasıl etkileneceğiz? Ekonomimiz küçülecek. Ticaret hacmimiz küçülüyor maalesef. Bütün dünyada küçülüyor ve işsizlik bir miktar artacak. Bu durumda Türkiye olarak üstümüze düşen tedbirleri alıyoruz'' dedi.
     Kemal Unakıtan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria'yı makamında kabul ederek bir sürü görüştü.
     Unakıtan, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Gurria'nın Türkiye'ye önem verdiğini söyledi.
     OECD'nin yaptığı çalışmalardan ve yayınlardan Türkiye'nin her zaman yararlandığını ifade eden Unakıtan, küresel ekonomik krizin tüm dünyayı sardığını, gelişmiş ülkelerden başladığını ve gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini bildirdi.
     Gazetecilerin, TÜİK tarafından bugün açıklanan 2008 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme ve işsizlik rakamlarının değerlendirilmesinin sorulması üzerine Unakıtan, ''Bir ülkenin ekonomisinden sorumlu kimseler her zaman o ülkenin daha iyi olması için uğraşırlar. O ülkede işler iyi giderse sevinirler. Pek iyi gitmezse de üzülürler'' dedi
     Burada yalnız soğukkanlı olunmasının gerektiğini belirten Unakıtan, bu krizin Türkiye'nin krizi olmadığını, dünyanın krizi olduğunu, tüm dünyanın finansal krizle çalkalandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     ''Yani Türkiye'nin yönetim biçiminden, yönetiminin iyi veya kötü olmasından kaynaklanan bir kriz değil. Daha önceki krizler Türkiye'nin kendi içinden çıkmış krizlerdi. Yönetim biçiminden çıkmış krizlerdi. Ama bu öyle değil.
     Dünyanın krizi tüm ülkeleri etkiliyor. Şimdi biz diyelim ki Avrupa'ya mal ihraç ediyoruz. Avrupa'da kriz çıktığı zaman senin ihracat yaptığın malları da etkiliyor. İhracatını da etkiliyor. Dünyayla küresel ekonomiyle entegren ne kadar fazla ise o kadar fazla etkileniyoruz.
     Türkiye olarak biz krize hazırlıklı yakalandık. Birçok yapısal reformlar yaptık. Birçok önlemler aldık. Çünkü biz, ülke olarak krizleri gören, yaşayan ve o konuda da tecrübesi olan bir ülkeyiz. Rusya, 160 milyar dolar harcadı rubleyi hala tutamadı. Ekvador (dış borçlarımızı ödeyemeyeceğiz) dedi. Yani resmen ülkesinin iflas ettiğini söyledi.
     Ama çok şükür Türkiye bu durumlarla karşı karşıya değil. Bütün ülkelerin ekonomilerinde en azından daralma oluyor. Yani ekonomik büyümeleri çok küçülüyor. Bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme yüzde 0,5. Bunu sevinerek kimse söyleyemez. Ama bu böyle. Başka nasıl etkileneceğiz? Ekonomimiz küçülecek, ticaret hacmimiz küçülüyor maalesef. Bütün dünyada küçülüyor ve işsizlik bir miktar artacak. Bu durumda Türkiye olarak üstümüze düşen tedbirleri alıyoruz''.
     OECD Genel Sekreteri Angel Gurria da küresel finansal krizin gelişmiş ülkelerden çıktığını, hızlı bir yayılış sergileyerek tüm dünyayı sardığını, bundan etkilenmeyen ülkenin bulunmadığını söyledi.
     Her bir ekonominin küresel finansal krizden etkileneceğini vurgulayan Gurria, orta büyüklükte ve açık ekonomi olan Türkiye'nin, ihracata dayalı bir ekonomi politikası izlediğini, ihracat için de ithalata bağımlı olduğunu bildirdi.
     Türkiye'nin de küresel ekonomik krizden etkilendiğini anlatan Gurria, kimi ülkelerin diğer ülkelere oranla krizlere daha hazırlıklı yakalandığını kaydetti.
     Türkiye'nin, uluslararası finansal krize karşı daha hazırlıklı yakalandığını belirten Gurria, şöyle devam etti:
     ''2001 finansal krizinden gerekli dersleri çıkarması nedeniyle bugün Türkiye daha istikrarlı ve güçlü bir finansal yapıya sahiptir. Türkiye, birkaç yıldır reformları yerine getirdi ve Türkiye bugün daha güçlü. Türkiye'nin bugün küresel finansal kriz nedeniyle ekonomik büyüme oranları düştü.
     Türkiye, birkaç yıldır OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomiydi. Türkiye, gelecek yıl olasılıkla yüzde 1 ile 2 arasında büyüyecek. Gelecek yıl OECD ülkelerinin genelinde büyüme oranları nefatif olacak. Türkiye, gelecek yıl OECD ülkeleri arasında daha iyi bir performans sergileyecek. Çünkü Türkiye finansal krize daha hazırlıklıydı. Bununla birlikte Türkiye, yüzde 1 oranında büyümesinden mutlu olacak anlamı çıkarılmasın.
     Türkiye, finansal krizden ekonomik faaliyetlerin azalması, büyüme oranlarında düşüş, işsizliğin artması biçiminde etkilenecek. Türkiye, küresel finansal krize karşı gerekli önlemleri alıyor. Gelecek yıl zor bir yıl olacak.''


Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,911 µs