En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DE YASA DIŞI GÖÇ HIZLA BÜYÜYOR

13 Aralık 2008 12:56 tsi
TÜRKİYE'DE YASA DIŞI GÖÇ HIZLA BÜYÜYOR Türkiye'de yasa dışı göçün boyutunun son yıllarda hızla büyüdüğü ve 1995-2008 yılları arasında yasa dışı yollarla ülkeye giren toplam 746 bin 492 bin göçmenin yakalandığı bildirildi.

İSTANBUL - Türkiye'de yasa dışı göçün boyutunun son yıllarda hızla büyüdüğü ve 1995-2008 yılları arasında yasa dışı yollarla ülkeye giren toplam 746 bin 492 bin göçmenin yakalandığı bildirildi. 
    İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) verileri ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin demeçlerinden yararlanarak hazırladığı rapor açıklandı.
     Raporda, göçmen kaçakçılığında transit ülke olan, insan ticaretinde hedef ülke konumunda bulunan Türkiye'de kayıt dışında kalan göçmen sayısının 400 bin ile 2 milyon kişi arasında olduğu tahminlerine yer verildi.
     Dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında kişinin insan tacirlerinin eline düştüğü vurgulanan raporda Türkiye, gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendirildi.
     Türkiye'de Kasım ayı sonu itibariyle sığınmacı ve 3'üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısının 18 bin civarında olduğuna dikkati çekilen raporda, kayıtsız sığınmacı ve göçmen sayısının bu rakamın çok daha üstünde olduğu vurgulandı.
     Raporda, resmi kayıtlara yansıyan rakamların bile artış hızını ortaya koyduğuna işaret edilerek, buna göre son 13 yılda Türkiye'ye illegal yollarla giriş-çıkış yaparken veya Türkiye'de yasa dışı konumda yakalananların toplam sayısının 746 bin 492 kişi olduğu belirtildi.
     Siyasi faktörlerin yanı sıra ekonomik krizlerin göçü arttırdığı kaydedilen raporda, 1995 yılında yakalanan göçmen sayısı 11 bin 362 iken 2008'de bu rakamın 50 bin 80 kişiye ulaştığı, Türkiye'ye sığınma başvurularında da rekor artış görüldüğü kaydedildi.
     Raporda, yakalanan suçlu (organizatör) sayısının da arttığı, 1998'de 98, 2000'de 850, 2006'da 951, 2007'de 1242 ve 2008 yılı Eylül ayı itibariyle 960 suç örgütü organizatörünün yakalandığı bildirildi.
     Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti yapan suç örgütlerinin talep ettiği ücretlerin 500 dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar yükseldiği ifade edilen raporda, şu saptamalara yer verildi:
     ''Türkiye'ye sığınma taleplerinde rekor artış yaşanıyor. 2008 yılı itibariyle 18 bin yeni sığınmacı başvurusu yapanlar arasında ilk sırayı 7 bin kişiyle Iraklılar alıyor. Bunu 4 bin İranlı, yaklaşık 2'şer bin Afganlı ve aralarında Somalililer'in ağırlıkta bulunduğu Afrikalılar izliyor.
     Dünyada en hızlı gelişen örgütlü suç olarak kabul edilen insan kaçakçılığının boyutları her geçen gün artıyor. Yapılan tahminlere göre, dünya genelinde insan tacirlerinin elinde bulunan kişi sayısı yılda 700 bin ile 2 milyon kişi arasında değişiyor. İnsan ticareti mağdurlarının yüzde 70'i seks ticaretinde, yüzde 30'u da zorunlu işlerde çalıştırılıyor.''
     Raporda, küresel göç hareketleri ve insan kaçakçılığının temel nedenlerinin başında ekonomik faktörlerin geldiğine işaret edilerek, bölgesel savaşlar, siyasi kaos, kargaşalar ve baskıcı yönetimlerin de yasa dışı göçü ve ilticayı özendirdiği kaydedildi.

Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,291 µs