En Sıcak Konular

PAKİSTAN SAVUNMA SANAYİNDE İDDİALI

13 Aralık 2008 11:49 tsi
PAKİSTAN SAVUNMA SANAYİNDE İDDİALI Yerli sanayiye dayalı projeleri harekete geçiren Pakistan, Türkiye'nin de ''milli gemi'' projesi kapsamında geliştirdiği korvet sınıfı savaş gemisinin tedarikiyle ilgileniyor.

KARAÇİ/ANKARA - Güney Asya'daki coğrafi konumu itibariyle, savunmasında dışa bağımlılığı azaltmak, savunma harcamalarının maliyetini düşürmek amacıyla yerli sanayiye dayalı projeleri harekete geçiren Pakistan, Türkiye'nin de ''milli gemi'' projesi kapsamında geliştirdiği korvet sınıfı savaş gemisinin tedarikiyle ilgileniyor.
     Yaklaşık 921 bin askerle dünyanın yedinci büyük ordusuna sahip Pakistan, 2006 rakamlarına göre gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 4,5'ini (4,26 milyar dolar) savunmasına ayırdı. Keşmir sorunu yüzünden Hindistan ile bağımsızlığını kazandığı 1947 yılından bu yana üç kez savaşan Pakistan, özellikle uzun menzilli füzeler geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık veriyor.
     Yerli imkanlarla kendi tankını, zırhlı personel taşıyıcısını ve Çin ile ortak savaş uçağını üreten Pakistan, ayrıca Türkiye ile de savunma sanayi alanında ortak projeler üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.
     Pakistan, Türkiye'nin, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının birlikte yürüttüğü MİLGEM (Milli Gemi) Projesi kapsamında geliştirdiği Türkiye'nin ilk korvet sınıfı savaş gemisinin, Pakistan Deniz Kuvvetleri'ne tedarikiyle ilgileniyor.
     Türkiye ve Pakistan arasında 2 yıldır görüşmeleri sürdürülen projeyle, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan savaş gemilerinin Türkiye'de tasarlanması, birinci geminin Türkiye'de inşa edilmesi, diğer üç geminin ise Pakistan askeri tersanesinde inşa edilmesi ve projenin 10 yıl sürmesi bekleniyor.
     Ayrıca TUSAŞ Türk Havacılık Uzay Sanayi (TAI), Pakistan Hava Kuvvetleri'nin (PHK) F-16 savaş uçaklarının modernizasyonuyla ilgili sözleşmeyi tamamlamayı amaçlıyor ve BMC de Pakistan ordusuna 973 adet 10 tonluk askeri kamyon sağlanması projesinin kısa sürede tamamlanmasını bekliyor.
     Balistik füze üreten birkaç ülkeden biri olan Pakistan'ın, karadan karaya balistik füze programı 1980 yılının başında ''Hatf-1'' ve ''Hatf-2'' füzelerinin geliştirilmesiyle başladı. Nisan 1989'da 80 kilometre menzilli ''Hatf-1'' ve 300 kilometre menzilli ''Hatf-2'' füzeleri denendi. Pakistan, bu füzelerin tamamen yerli üretim olduğunu açıkladı. Batılı kaynaklara göre ise Pakistan Çin'den bu konuda teknik destek aldı.
     Pakistan, ayrıca kendi tank üretimi projelerini yürütüyor.
     Pakistan Silahlı Kuvvetleri için Pakistan Mühendislik Endüstrisi'nin belkemiği Heavy Industries Taxila (HIT) firması, ülkenin ana muharebe tankı Al-Khalid'i üretiyor.
     Pakistan, ayrıca Çin ile ''JF-17/FC-1'' savaş uçağı projesini yürütüyor.
     Çin'in ''Süper 7'' ya da ''FC-1'' (Fighter China-1) olarak adlandırdığı proje, Pakistan Hava Kuvvetleri'nin taktik ve stratejik ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandı. Pakistan'ın ise ''JF-17 (Joint Fighter-17) Thunder'' olarak adlandırdığı proje, Pakistan Hava Kuvvetleri ile Chengdu Havacılık Endüstrisi Şirketi'nin yanı sıra Çin Hava-Teknoloji İthalat ve İhracat Şirketi arasında kurulan ortak teşebbüs tarafından yürütülüyor.
     Projenin araştırma ve geliştirme maliyeti 450 ila 500 milyon dolar olacak, bu maliyetin yüzde 50-59'u Pakistan hükümeti tarafından karşılanacak. Pakistan Hava Kuvvetleri bu savaş uçaklarından 150 adet ve Çin Hava Kuvvetleri ise 200 adet bünyesine katacak.
     Bu arada Pakistan'ın Karaçi kentindeki tersanede Fransız ''Agosta 90B'' tipi denizaltılar üretiliyor.

Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,309 µs