En Sıcak Konular

SANAYİCİ 2009 BÜYÜME RAKAMLARINDAN UMUTSUZ

13 Aralık 2008 10:38 tsi
SANAYİCİ 2009 BÜYÜME RAKAMLARINDAN UMUTSUZ Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, kapasite kullanımı, üretim, ihracat ve istihdam alanında yaşanan olumsuzlukların yeni yılın ilk yarısında da süreceğini belirtti.

BURSA - Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, kapasite kullanımı, üretim, ihracat ve istihdam alanında yaşanan olumsuzlukların yeni yılın ilk yarısında da süreceğini belirterek, ''2009'un ilk 6 ayında büyüme eksi veya sıfır olur diye düşünüyorum. İkinci yarıda yüzde 2 büyümeyi yakalarsak çok büyük başarıdır'' dedi.
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi Başkanlığını da yürüten Yılmaz, kasım ayında kapasite kullanımının yüzde 9,7'lik düşüşle 72,9'a gerilediğini, sanayi üretiminin yüzde 8,5 oranında düştüğünü, istihdamın ise giderek eridiğini belirtti.
     Yılmaz, bu gelişmelerin aslında 5-6 ay öncesinden sinyal verdiğini, ancak krizle birlikte şiddetinin artığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     ''Üretime yönelik sanayi politikalarında sıkıntı var, acilen bu konuya el atılmalı. Şimdiye kadar, sadece finans ve mali piyasalar dikkate alındı, ama reel sektör dikkate alınmadı. Bizim düşüncemize göre, üretim ekonominin temel direğidir ve gerçek rakamlar üretime dayalı rakamlardır. Karamsar bir tablo çizmek istemiyoruz ama korkarım ki önlem alınmazsa daha ağır faturalar öderiz. Bu süreçte Merkez Bankası'nın (MB) kriz yönetimini çok başarılı buluyorum. Parasal yönde gösterilen performansın, hükümet tarafından da Ar-Ge, üretim, istihdam, destekleri bekliyoruz. Örneğin, sigorta primlerindeki işveren paylarıyla ilgili düzenleme çok doğru bir düzenleme, ama yeterli değil. Bunları da desteklemek lazım. Üretim yamak için birtakım şartlar oluşmazsa ne yaparsanız yapın sonuca ulaşamıyorsunuz.''
     Kriz sürecine müdahalede biraz geç kalındığı, sanayicinin sahipsiz bırakıldığı gibi bir izlenim doğduğunu ifade eden Yılmaz, kaybedilmiş zamanı da telafi etmek adına, artık çok hızlı hareket etmek gerektiğini söyledi.
     Yılmaz, üretime dayalı yeni bir ekonomik senaryoya ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bu aşamada yeni istihdam ve üretim çok önemli'' dedi.
     Yılın ikinci yarısı ve özellikle son çeyreğindeki olumsuz gelişmeler yüzünden 2008'in yüzde 3 gibi bir büyüme oranıyla kapanacağını tahmin ettiğini anlatan Yılmaz, gelecek yıla ilişkin beklentilerin de pek iç açıcı olmadığını dile getirdi. Yılmaz, 2009'un ilk 6 ayında büyümenin eksi veya sıfır olacağını belirtti.

Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,422 µs