En Sıcak Konular

KEMAL DERVİŞ: KRİZ SANILANDAN DA KÖTÜ, ANCAK ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR

13 Aralık 2008 09:50 tsi
KEMAL DERVİŞ: KRİZ SANILANDAN DA KÖTÜ, ANCAK ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR Kemal Derviş, dünyayı saran finans ve ekonomi krizinin, güçlü teşvik paketleri ve uluslararası koordinasyon gibi önlemler sayesinde çözümlenebileceğini söyledi.

WASHINGTON - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanı Kemal Derviş, dünyayı saran finans ve ekonomi krizinin, yakın zamanlardaki verilere göre yapılan tahminlerden bile kötü olduğunu, ancak güçlü teşvik paketleri ve uluslararası koordinasyon gibi önlemler sayesinde çözümlenebileceğini söyledi.
     Derviş, Washington'da Amerikan Gelişme Merkezi adlı düşünce kuruluşunda krize ilişkin düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, kriz yüzünden gelişmiş ülkelerdeki yıllık ekonomik küçülmenin sanılandan daha kötü olacağının ortaya çıkmaya başladığını, gelişmekte olan piyasalarda da özel sektörde çökmeler meydana geldiğini anlattı.
     Piyasa göstergelerinin de güvenilmez olduğunu belirten Derviş, "Bu belirsizlik ortamında kim yatırım yapabilir?" dedi.
     Teşvik paketlerinin, dünyada ortalama ülkelerin GSYH'sinin yüzde 3'ü dolayında olması, bu rakamın ABD'de ise daha da yüksek belirlenmesi gerektiğini anlatan Derviş, kısa dönemdeki enflasyon ihtimalinin bu ortamda önemli bir problem olmadığını söyledi.
     Derviş, teşvik paketlerinin kalitesinin de önem taşıdığını ve bu paketlerin, uzun vadeli, verimliliği artıracak ve istihdamı yükseltecek önlemleri içermesi gerektiğine işaret etti.
     Ülkelerdeki krizlerin birbirleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Derviş, devletlerin birlikte iyi koordinasyon içinde çalışmaları gerektiğini belirtti.
     Krizin dünyada insanların acı çekmesine, kızgınlığa yol açtığına ve insanların sorumlu aradığına işaret eden Derviş, bu çerçevede çözüm sağlanamaması durumunda krizin, güvenlik sorunları doğurabileceğini vurguladı.
     Derviş, gelecek altı ayın zor geçeceğini, ancak arkasından göreceli bir toparlanmanın mümkün olduğunu kaydetti.
     Her şeye karşın kötümser olmadığını anlatan Kemal Derviş, "Sonuçta bu yaşadığımız nükleer savaş değil, bunun üstesinden gelebiliriz" dedi.
     Bu krizin, uzun vadede dünyada sistemlerin düzeltilmesi için bir fırsata da dönüşebileceğini belirten Derviş, krizin psikolojik yapısından dolayı da şimdi güçlü liderliğin ve güvenin gerektiğini dile getirdi.

Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,364 µs