En Sıcak Konular

AB ZİRVESİ BAŞLADI

11 Aralık 2008 18:31 tsi
AB ZİRVESİ BAŞLADI AB devlet ve hükümet başkanlarının Lizbon Anlaşması'nın geleceğiyle ekonomiyi teşvik ve iklim değişikliği paketleri üzerinde uzlaşma arayacağı zirve toplantısı başladı.

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanlarının Lizbon Anlaşması'nın geleceğiyle ekonomiyi teşvik ve iklim değişikliği paketleri üzerinde uzlaşma arayacağı zirve toplantısı başladı.
     AB Dönem Başkanı Fransa'nın hazırladığı zirve kararları taslağında, yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nı referandumda reddeden İrlanda'dan 2009'un ikinci yarısında yeniden referanduma gitmesi isteniyor.
     Üye ülkelerin görüşleri alınarak kaleme alınan taslak belgede, bazı garantiler karşılığında İrlanda hükümetinin, ''mevcut AB Komisyonu'nun görev süresi sonunda Lizbon Anlaşması'nı onaylama çabasında kararlı olduğu'' vurgulanıyor.
     Jose Manuel Barroso başkanlığındaki mevcut AB Komisyonu'nun görev süresi Kasım 2009'da dolacak. Bu durumda İrlanda'nın muhtemelen Ekim ayında Lizbon Anlaşması'nı ikinci kez referanduma sunması gerekiyor.
     Diplomatik kaynaklar, Lizbon Anlaşması'nın garanti altına alınabilmesi için üye ülkelerin onayıyla Barroso Komisyonu'nun görev süresinin birkaç ay uzatılabileceğine dikkat çekiyor.
     Zirvede üye ülkeler arasında en şiddetli tartışmaların iklim değişikliği paketi üzerinde yaşanması bekleniyor. AB Komisyonu, karbondioksit başta olmak üzere sera etkisi yapan gazların 1990 yılındaki seviye esas alınarak 2020'ye kadar yüzde 20 düşürülmesi hedefini benimsemişti. Öneriye en sert eleştiri, termik santralleri devre dışı bırakarak elektrik fiyatlarını yükselteceği gerekçesiyle Polonya'dan gelirken Almanya, Fransa ve İtalya gibi büyük üyeler, diğer sanayileşmiş ülkelerin sera gazı salınımının düşürülmesinde bağlayıcı hedef belirlememesi halinde uluslararası rekabet gücünün kaybedilmemesi için AB'nin de kilit sektörlerini koruması gerektiğini savunuyor.
     Üye ülkeler, AB Komisyonu'nun 26 Kasımda açıkladığı 200 milyar avroluk teşvik paketi üzerinde de uzlaşma arayacak. Daha çok üye ülkelerin ulusal teşvik paketlerinin koordinasyonu görünümündeki ekonomiyi canlandırma paketinin ortak bütçeden sağlanacak 30 milyar avroluk kısmının paylaşılmasında anlaşmazlık yaşanıyor. Bazı ülkeler, AB Komisyonu'nun hızlı internet yatırımları ve ulusal enerji ağlarının birbirine bağlanmasına yönlendirmek istediği 5 milyar avroluk harcanmayan AB kaynağının üye ülkelere geri ödenmesini talep ediyor.


Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,855 µs