En Sıcak Konular

ABD BAŞKANI BUSH SAVUNMADA DEĞİŞİMİ ANLATTI

9 Aralık 2008 22:56 tsi
ABD BAŞKANI BUSH SAVUNMADA DEĞİŞİMİ ANLATTI ABD Başkanı George W. Bush, Amerikan savunmasının kendi döneminde geçirdiği değişimi ve geleceğe nasıl hazırlandığını anlattı.

WASHINGTON - ABD Başkanı George W. Bush, Amerikan savunmasının kendi döneminde geçirdiği değişimi ve geleceğe nasıl hazırlandığını anlattı.
     Bush, West Point askeri akademisinde yaptığı konuşmada, terörizmle mücadelenin, Amerikan savunma sistemini ve ordusunu nasıl değişimden geçmeye zorladığına değindi.
     ABD Başkanı, Soğuk Savaş'ın sonuna doğru, ''dünyanın gizli köşelerinde şiddet dolu kişilerin kendi radikal amaçlarını ve ideolojilerini ilerletme ideali gütmeye başladığını'' ifade etti ve buna örnek olarak, Dünya Ticaret Merkezi'ne bomba yüklü kamyonla yapılan saldırı, Hobar kulelerine yapılan saldırı, Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan büyükelçiliklerinin bombalanması ile Yemen'de USS Cole'a yapılan saldırıyı gösterdi. Uzun yıllar Amerika'nın bu saldırılara, ''istisna olay'' muamelesi yaptığını ve sınırlı tedbir aldığını belirten Bush, arkasından gelen 11 Eylül saldırısının her şeyi değiştirdiğini söyledi.
     Bush, şöyle konuştu:
     ''Bir sabah, fanatiklerin, bizim yok edilmemizi içeren dünya çapında bir hareketiyle yüz yüze olduğumuzu anladık. Dünyanın öbür ucundaki baskı ve umutsuzluk koşullarının, bizim sokaklarımıza acı ve ölüm getirebileceğini gördük. Bunun sonucunda ABD, ulusal güvenlik yaklaşımını yeniden şekillendirdi. Burada, evimizde savunmamızı artırdık ve Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı'nı kurduk. Ulusal güvenlik yetkililerimize Yurttaşlık Yasası ve teröristler arasındaki iletişimi izleme kapasitesi gibi hayati yeni araçlar sağladık. İstihbarat camiasını yeniden düzenledik, bu teröristlere karşı savaştaki ihtiyaçlarımızı karşılayacak konuma getirdik ve sayılarını artırdık.''
     Teröristlerin mal varlıklarını dondurup paralarını kesecek tedbirler alındığını belirten Bush, kendilerine yeni müttefikler bulmak ve karşıtlara baskı uygulamak için diplomatik girişimler başlattıklarını kaydetti.
     Bush, askeri strateji ve ordu üzerinde dramatik değişiklikler gerçekleştirdiklerini de belirtti ve ''Saldırmak için bize saldırılmasını beklemeyeceğimiz kararlılığını ortaya koyduk. Teröristlere karşı deniz aşırı savaşa gittik. Böylece savaşı kendi evimizde yapmadık. Müttefiklerimizin terörizmle mücadele kapasitelerini güçlendirdik'' dedi.
     Terörizme destek veren, kitle imha silahı arayışındaki düşman rejimlerden hesap sorulacağını açıkça ortaya koyduklarını belirten Bush, ''İdeolojik bir mücadeleye girdiğimiz sonucuna vardık ve bu nefret dolu aşırılık vizyonunu, umut dolu özgürlük alternatifiyle değiştirme çabasını başlattık. Düşmanın bir adım önünde olma aciliyetini gördük. Ordumuzu değişimden geçirdik'' ifadesini kullandı.
     11 Eylül'ün ilk haftasında ABD silahlı kuvvetlerinin, dünyanın her yerinde teröristlerle mücadeleye girdiğini ve o günden beri de durmadığını belirten Başkan Bush, Afrika'dan, Güneydoğu Asya'ya kadar teröristler nerede saklanırsa, müttefiklerle beraber tam kapasite askeri ve istihbarat varlığını kullanarak, El Kaide ve bağlantılarına baskı yaptıklarını kaydetti.
     Müttefiklerinin, teröristlerle mücadelede kapasitelerini artırdığını belirten Bush, dost ülkelerle istihbarat paylaşımı yaptıklarını hatırlattı.
     Saddam Hüseyin rejiminin gitmesiyle Irak'ta 25 milyon kişinin özgürleştirildiğini söyleyen Bush, Irak'taki savaşın beklenenden daha uzun ve zorlu olduğunu da itiraf etti.


Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,983 µs