En Sıcak Konular

HİSSE SENETLERİ GEÇEN HAFTA ORTALAMA YÜZDE 6,53 DEĞER YİTİRDİ

6 Aralık 2008 15:20 tsi
HİSSE SENETLERİ GEÇEN HAFTA ORTALAMA YÜZDE 6,53 DEĞER YİTİRDİ İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 6,53 oranında değer yitirdi.

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 6,53 oranında değer yitirdi.
     Uluslararası piyasalarda geçen hafta finansal krize yönelik tedbirler ve ekonomik veriler ışığında fiyatlanmalar gerçekleşti. Avrupa bölgesinde ekonominin yavaşlaması ile merkez bankaları faiz silahını kullanmaya devam etti. İngiltere Merkez Bankası politik faizini 100 baz puan indirirken Avrupa Merkez Bankası 0,75 puanlık indirime gitti.
     Ekonomilerdeki yavaşlama petrol fiyatlarının gerilemesine neden olurken hisse senedi piyasalarında da düşüşler gerçekleşti. ABD'de başlayan finans krizi tüm dünyayı sararken bir çok ülke krize karşı tedbirler almaya devam etti.
     Haftanın son gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik başvurularının beklentilerden kötü gelmesinin, ekonomideki durgunluğun uzun soluklu olduğu sinyalini ürettiğini savunan uzmanlar, uluslararası piyasalardan iç piyasaya dönüldüğünde Türkiye'nin krize karşı önlem paketlerinin konuşulduğunu, en önemli gündemin ise IMF ile pazarlığın devam etmesi olduğunu belirtiyor.
     Uzmanlar, IMF ile anlaşma aşamasında olunmasının İMKB için olumlu algılanacağını vurgulayarak, önümüzdeki haftanın dört işlem gününde Türkiye piyasalarının tatil olmasının, dış piyasalardaki gelişmeleri daha sakin ve iyi analiz etmeye yardımcı olacağını kaydediyor.
     İMKB Tahvil ve Bono Piyasasındaki oranlarda düşüş yönünde seyir izlendi. YTL karşısında dolar ve avro değer kazandı. Altın fiyatları geçen haftayı düşüşle tamamladı. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.
     Hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 6,53 oranında değer yitirdi. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 5,87, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 5,84 düştü. Yatırım fonlarının seyrini izleyen A.A Fon Endeksi geçen hafta ortalama yüzde 0,95 yükseldi. Önceki hafta sonundaki oranlara göre, 1 aylık mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0,26, haftalık reponun net getirisi yüzde 0,28 olarak gerçekleşti.
     Borsada geçen hafta işlem gören 322 hisse senedinden 45'i değer kazanırken, 250 hisse senedi değer yitirdi, 27 hissenin değeri değişmedi.
     Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 5,87, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 5,84 düştü.
     Yatırım fonlarına katılma belgeleri önceki hafta sonuna göre yüzde 0,95 oranında değer kazandı.
     Yatırım fonlarının fiyat seyrini izleyen A.A Bileşik Fon Endeksi geçen hafta boyunca 8.052 puan artarak 849.578 puandan 857.630 puana çıktı.
     Hazine geçen hafta ihale düzenlemedi. İMKB Tahvil ve Bono Piyasasında oluşan ağırlıklı ortalamalar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, çeşitli vadelerdeki kağıtların haftalık net getirileri yüzde 0,28 ile yüzde 0,38 arasında gerçekleşti.
     Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı. Önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu ve özel bankanın faiz oranlarının ortalamaları üzerinden yapılan hesaplamalara göre, bir önceki hafta sonu geçerli olan oranlar itibariyle 1 ay vadeli mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0,26 oldu.
     Önceki hafta sonunda İMKB Repo Ters Repo Pazarında ortalama faizi yüzde 16,4 dolayında bulunan haftalık reponun net getirisi de yüzde 0,28 olarak gerçekleşti.

Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,395 µs