AHMET TÜRK: LEYLA ZANA'NIN CEZASI HUKUKİ DEĞİL
5 Aralık 2008 13:20 tsi
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, eski DEP milletvekili Leyla Zana'nın 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin, ''Düşüncelerinden dolayı örgüt üyeliğiyle cezalandırılması, gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Bu siyasi bir karardır, hukuki değ
ŞANLIURFA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, eski DEP milletvekili Leyla Zana'nın 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin, ''Düşüncelerinden dolayı örgüt üyeliğiyle cezalandırılması, gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Bu siyasi bir karardır, hukuki değildir'' dedi.
Ahmet Türk, Şanlıurfa'da Zana'nın cezasıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, günümüz dünyasında artık fikir ve düşüncelerin suç olmadığı bir sürecin yaşandığını savundu.
Leyla Zana'nın ''düşüncelerini açıkça ifade ettiğini'' öne süren Türk, ''Sayın Zana da düşüncelerini ortaya koyarak, halkın talepleri ve düşüncelerinin tercümanı olarak, düşüncelerini açıkça ifade etmiştir. Tabi ki günümüz dünyasında artık fikir ve düşüncelerin suç olmadığı bir süreci yaşıyoruz'' dedi.
Bu yaklaşımın hukuki bir yaklaşım olmadığını öne süren Türk, şöyle devam etti:
''Türkiye'de şu görülüyor ki hukukçular halen resmi ideolojinin etkisi altında ve hala resmi ideolojiyi korumaya yönelik bir refleksi göstermektedir. Şimdi düşüncelerinden dolayı örgüt üyeliğiyle cezalandırılması, gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Bu siyasi bir karardır, hukuki değildir. Susturmaya yönelik bir karardır. Biz Sayın Zana'nın düşüncelerini sonuna kadar savunacağız.''
Leyla Zana'nın daha önce de 11 yıl cezaevinde kaldığını hatırlatan Türk, ''Ama baskıyla susturulmadı, şu andaki cezanın mantığı da susturmaya yöneliktir'' diye konuştu.
DTP Genel Başkanı Türk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ertelenen Diyarbakır ziyaretiyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
''Cumhurbaşkanı'nın programıyla ilgili bir şey söyleme şansına sahip değilim. Ülkenin Cumhurbaşkanı programını kendisi yapar. Tabi bizim istediğimiz Cumhurbaşkanı, halkı anlayacak, sorunlara çözümü esas alacak yaklaşımı ve halkın taleplerini önüne koyup, bunun üzerine tartışacak tavrı geliştirmesidir.
Tabi ki gidip gelecektir, gitmesi de gerekir. Ama önemli olan halkı anlamak ve onların taleplerini yerine getirmektir.''
Bu haber 468 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle