ANKARA/WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), yeni benimsediği yaklaşım, Türkiye ile anlaşma ihtimalini iyice güçlendirdi.
IMF'den bir heyetin, Stand-By çalışmaları için Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
Ekonomi yetkilileri bayram süresince, IMF Ankara Temsilciğindeki uzmanlarla çalışma yapacaklar.
Bayram sonrasındaki çalışmaların ise Washington'dan gelecek heyet ile devam ettirilmesi planlanıyor. Çalışmanın tamamlanmasının ardından da, hazırlanacak olan Niyet Mektubu'nun, en kısa sürede İcra Direktörleri Kurulu'na sunulması bekleniyor.
Öte yandan, hemen mali destek imkanı sağlanması ve kotanın üstünde bir kredi alınabilmesi açısından kısa vadeli bir standart Stand-By'ın tercih edildiği öğrenildi.
Standart Stand-By'ın 1,5-2 yıl vadeli olacağı da belirtiliyor. Uluslararası piyasa koşullarındaki düzelmenin sağlanması halinde, gelecek yılın ikinci yarısından sonra İhtiyati Stand-By'a da geçilebileceği ifade ediliyor.
Kasım ayına kadar, sıkı mali disiplin ve yatırımlara fren talep eden IMF, küresel krizin de derinleşerek reel sektörü etkilemesi üzerine, anlaşmalarında daha esnek bir düzenleme prensibini kabul etti.
Finansal sektörde başlayan krizin reel ekonomiyi de etkileyerek, işsizlik başta olmak üzere, olumsuz sosyo ekonomik sorunlara neden olduğunu gören IMF, üye ülkelerde ''daraltıcı olmayan'' programların uygulanmasının da yolunu açtı.
IMF, yeni benimsediği yaklaşımında, Türkiye'de, harcamalarda aşırı tasarrufa gidilmemesine, gelirlerin daha az artırılmasına, ekonomik büyüme ve istihdamı destekleyen yatırımların yapılmasını itiraz etmiyor.
Fonun, yüksek bir faiz dışı fazla istemezken, ekonomik büyümede de orta vadeli mali çerçeveye uyumlu bir büyümeye karşı çıkmadığı ifade ediliyor.
Türkiye'nin, mali disiplini bozmadan, ancak yatırımları da kısmadan yürütülecek bir program üzerinde ısrar ettiği vurgulanıyor.
Görüşmelerde Türkiye'nin, kamu finansman açığı ve bütçe disiplinin de AB'nin Maastricht kriterlerine fazlasıyla uyduğu belirtilirken, ekonomik büyümeyi sağlayacak teşvik ve yatırımların, küresel finansal krizin üstesinden gelinmesi için gerekli bir unsur olduğu üzerinde duruluyor.
ŞİMŞEK: IMF İLE ÇOK ÖNEMLİ BİR MESAFE KAT EDİLDİ
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile sürdürülmekte olan görüşmelerde çok öneli mesafe kat edildiğini belirterek, ''Alınması gereken tedbirlerin miktarı üzerinde de anlaşmaya aşağı yukarı varılmış durumda'' dedi.
Bir gazetecinin Türkiye'nin 30-35 milyar dolarlık bir stand-by anlaşması için IMF'ye ne kadar sürede program götüreceğine ilişkin sorusu üzerine Şimşek, ''Türkiye'nin dış finansman açığı konusu böyle kesin 30-35 milyar dolarlık rakamlarla ifade edilecek türden değil'' yanıtını verdi. Şimşek, birçok uluslararası kuruluşun yaptığı çalışmalarda bu rakamın çok daha düşük düzeyde olduğunu, hatta bazı kuruluşların bunun yarısı düzeyinde olduğunu tahmin ettiğini aktardı.
Bir ülkenin dış finansman açığının, borç çevirme oranı, cari açık gibi bir sürü faktöre, bunların da yine diğer başka faktörlere bağlı olduğuna işaret eden Şimşek, ''Ama sonuç itibariyle önümüzdeki dönemde uluslararası piyasaların normalleşme süreci devam ederse tabii ki bu tahmin edilen dış finansman açığının çok çok daha düşük boyutlarda, hatta hiç, sıfıra yakın olması ihtimalide söz konusudur'' diye konuştu.
IMF ile son dönemde teknik düzeydeki çalışmaları önemli bir aşamaya getirdiklerini belirten Şimşek, tedbirlerin büyüklüğüne ilişkin ortak bir kanının mevcut olduğunu, tedbirlerin içeriğine ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini kaydetti. Anlaşmanın tabii ki mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirilmesini istediklerini belirten Şimşek, Türkiye'nin menfaatleriyle, ekonomiye en iyi desteği verecek şekilde bir program üzerinde çalıştıklarını anlattı. Zamanlamanın önemli olmakla birlikte diğer konularla karşılaştırıldığında ikincil konumda olduğunu düşündüğünü de ifade eden Şimşek, IMF ile yapılan görüşmelere ilişkin bir diğer soruya verdiği yanıtta ise ''Çok önemli bir mesafe kat edildi. Alınması gereken tedbirlerin miktarı üzerinde de anlaşmaya aşağı yukarı varılmış durumda. İçeriğine ilişkin çalışmalar devam ediyor'' dedi.
Hükümetin KDV indirimine ilişkin tavrının ne olacağına yönelik bir soru üzerinde Şimşek, ''Keşke bütçe imkanları olsa da dolaylı vergileri çok hızlı bir şekilde indirebilsek. Ama bu aşamada biz bir yandan bütçe tedbirleri üzerinde çalışırken bizim vergi indirimlerini bu aşamada gündemimize almamız çok zor'' dedi.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle