En Sıcak Konular

SANAYİ ÜRETİMİ EKİMDE YÜZDE 8,5 AZALDI

5 Aralık 2008 11:57 tsi
SANAYİ ÜRETİMİ EKİMDE YÜZDE 8,5 AZALDI Türkiye'nin sanayi üretimi ekim ayında 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 8,5 oranında azaldı. Sanayi üretimi, 2007 yılının Ekim ayında yüzde 8,4 artmıştı.

ANKARA - Türkiye'nin sanayi üretimi ekim ayında 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 8,5 oranında azaldı. Sanayi üretimi, 2007 yılının Ekim ayında yüzde 8,4 artmıştı.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 Ekim Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 yılı Ekim ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
     10 aylık ortalamaya bakıldığında toplam sanayi üretimi yüzde 1,4, madencilik yüzde 7,9, imalat sanayi yüzde 0,7, elektrik, gaz ve su ise yüzde 5,4 artış gösterdi.
     Geçen yılın aynı döneminde ise toplam sanayi üretimi yüzde 5,8, madencilik yüzde 12, imalat sanayi yüzde 5, elektrik, gaz ve su da yüzde 9,6 yükselmişti.
     Ekim ayında toplam sanayi üretimi yüzde 8,5 geriledi. Ekim'de imalat sanayindeki azalma yüzde 10,3, elektrik, gaz ve su sektöründeki azalma yüzde 1,5 oldu. Söz konusu ayda madencilik sektöründeki üretim artışı ise yüzde 15,4 olarak gerçekleşti.
     İmalat sanayi alt sektörleri itibarıyla değerlendirildiğinde Ekim'de, geçen yılın aynı ayına göre en fazla azalma yüzde 29,4 ile metal eşya sanayi imalatında görüldü. Bunu yüzde 23,8 ile ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) ve yüzde 21,8 ile de ana metal sanayi takip etti.
     Geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığı zaman Ekim'de, tekstil ürünleri imalatı yüzde 18,1, radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı yüzde 16,9, tıbbi, hassas ve optik aletler, saat imalatı yüzde 16,7, motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı yüzde 15,9, giyim eşyası imalatı yüzde 14,4, kimyasal madde ve ürünleri imalatı da yüzde 12,6 geriledi.
     Aynı dönemde, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 46,5, derinin işlenmesi, bavul, el çantası imalatı yüzde 11,5, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 1,8, basım ve yayım imalatı ise yüzde 1,5 arttı.

KAPASİTE KULLANIMI AZALDI

      İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre 9,7 puan azalarak, yüzde 72,9 seviyesinde gerçekleşti.
     Söz konusu ayda, imalat sanayinde ''üretim değeri'' ağırlıklı kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 45,1 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayinde eğilimler anketi Kasım ayı sonuçlarını açıkladı.
     Buna göre, Kasımda üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı, geçen yılın aynı ayına göre 9,7, bir önceki aya göre 3,8 puan geriledi.
     Kasım ayında imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 75,3, özel sektörde yüzde 72,5 oldu. 2007 yılının aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 90,8, özel sektörde yüzde 81,3 olarak belirlenmişti.
     İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 45,1 kapasite kullanımı ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu.
     Bunu, yüzde 64,6 kapasite kullanımı ile derinin işlenmesi, bavul, çanta ve benzeri imalatı, yüzde 68,1 ile ''basım ve yayım imalatı'' ve ''başka yerde sınıflandırılmayan (B.Y.S.) makine cihazları imalatı'' izledi.
     Kasım ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 71,9, tütün ürünleri imalatı yüzde 77,9, tekstil ürünleri imalatı yüzde 73, giyim eşyası imalatı yüzde 76,9, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 81, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 79,1, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri yüzde 76,5, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 69, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 75,9, metalik olmayan diğer mineral madde yüzde 76,8, ana metal sanayi yüzde 71,1, metal eşya sanayi yüzde 69,4, makina ve teçhizat imalatı yüzde 69,9, elektrikli makina cihaz imalatı yüzde 79,6, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 85,8, tıbbi, optik hassas alet imalatı yüzde 83,7, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 68,3, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde yüzde 85,4, mobilya imalatı yüzde 72,6 oldu.
     Kasım ayında, işyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,248 µs