En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASI KARARLARI

5 Aralık 2008 10:44 tsi
MERKEZ BANKASI KARARLARI MB,bankaların zorunlu karşılık oranlarını Türk Türk parası yükümlülüklerde değiştirmeyerek,yabancı para yükümlülüklerinde yüzde 11'den yüzde 9'a çekti.

ANKARA - Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını Türk Türk parası yükümlülüklerde değiştirmeyerek yüzde 6'da bırakırken, yabancı para yükümlülüklerinde yüzde 11'den yüzde 9'a çekti.
     Merkez Bankası'nın ''Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
     Tebliğin, bankaların Merkez Bankasında tutmaları gereken zorunlu karşılıklarına faiz ödenmesini düzenleyen 8. maddesinde yapılan değişiklik ile ''zorunlu karşılıklara Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilen oranlarda faiz ödenir'' hükmü, ''Türk parası zorunlu karşılıklarda Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilen oranda faiz ödenir'' şeklinde değiştirildi.
     Tebliğ, 28 Kasım 2008 tarihli zorunlu karşılık cetvelinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

İHRACAT REESKONT KREDİSİ LİMİTİ 1 MİLYAR DOLARA YÜKSELTİLDİ

     Merkez Bankası, yaşanan küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, ihracat reeskont kredisi limitini 500 milyon dolar artırarak 1 milyar dolara yükseltti.
     Merkez Bankası, reeskont işlemlerinin uygulama esas ve şartlarında değişiklik yaptı.
     Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, banka tarafından ihracatçılara kullandırılmak üzere belirlenmiş olan reeskont kredisi limitinin artırıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
     ''Yaşanan küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, ihracat reeskont kredisi limiti 500 milyon dolar artırılarak 1 milyar dolara yükseltilmiştir.
     Ayrıca, ihracat reeskont kredisi uygulama esas ve şartları yeniden düzenlenerek bu kredilere kullanım kolaylığı getirilmiştir.
     Bu amaçla, akreditifli işlemlerde akreditif bedelinin bankamıza temlik edilmesi şartı kaldırılmıştır.
     Türk Eximbank tarafından uygulanmakta olan sevk öncesi ihracat kredisi kapsamına mal mukabili ihracatın finansmanı da dahil edilmiştir. İhracatın finansmanında reeskonta getirilecek senetlerde, yurt dışı bankalarca ödeme garantisi verilme şartı kaldırılmış, Türk Eximbank ve diğer ticari bankaların ödeme garantisi yeterli görülmüştür.''

"BANKACILIK SİSTEMİNDE 2,5 MİLYAR DOLAR EK DÖVİZ LİKİDİTESİ SAĞLANDI"

    Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan 2 puanlık indirimle bankacılık sistemine, yaklaşık 2,5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlandığını bildirdi.
     Merkez Bankası'nın ''Zorunlu Karşılıklara'' ilişkin açıklamasında, son dönemde küresel kredi piyasalarında yaşanan sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla şimdiye kadar alınan önlemlere ek olarak, halihazırda yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranının 2 puan azaltılarak yüzde 9'a indirildiği belirtildi.
     Açıklamada, yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemine, yaklaşık 2,5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlandığı ifade edildi.
     Merkez Bankası'nın, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edeceği kaydedilen açıklamada, bu doğrultuda, küresel kredi piyasalarındaki gelişmelerin niteliğine bağlı olarak ilave YTL ve döviz likiditesi önlemlerinin alınabileceği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:
     ''Bu çerçevede, küresel kredi piyasalarındaki sorunların derinleşmesi halinde yabancı para zorunlu karşılık oranında tekrar indirim yapılabileceği gibi, uluslararası piyasalardaki iyileşmelere bağlı olarak döviz likiditesine ilişkin sorunların ortadan kalkması halinde bu oranın artırılması da söz konusu olabilecektir.
     Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemde sağlıklı bir gelişme olarak gözlemlediğimiz ters dolarizasyon sürecini desteklemek ve bu doğrultuda YTL mevduatı ve kredileri teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verilmiş, Türk parası zorunlu karşılıkların faiz oranı ise artırılmıştır. Bu çerçevede, Türk parası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı Bankamız gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 75?i seviyesinden 80?i seviyesine çıkarılmıştır.''

 



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,573 µs