En Sıcak Konular

İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNUN ENGİN ÇEBER RAPORU

4 Aralık 2008 14:28 tsi
İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNUN ENGİN ÇEBER RAPORU Zafer Üskül,Engin Çeber'in,Metris Cezaevinde işkence sonucu ölümüyle ilgili alt komisyonun hazırladığı ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda kabul edilen rapora ilişkin, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı.

ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, oluşturdukları alt komisyonun, ''Engin Çeber'in, hapishaneye teslim edildiği andan itibaren, hem Jandarma'da hem de infaz koruma memurlarınca kötü muameleye uğradığı'' kanaatine ulaştığını belirterek, ''Alt komisyonun, işkence yapıldığını kanıtlayabilme olanağı yok'' dedi.
Üskül, Engin Çeber'in, ''Metris Cezaevinde işkence sonucu ölümünün'' ardından kurulan alt komisyonun hazırladığı ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda kabul edilen rapora ilişkin, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı.
Alt komisyonun, ''Engin Çeber'in, hapishaneye teslim edildiği andan itibaren, hem Jandarma'da hem de infaz koruma memurlarınca kötü muameleye uğradığı'' kanaatine ulaştığını belirten Üskül, bu raporu ilgililere göndereceklerini söyledi.
Sürecin devam ettiğini, savcılığın soruşturma açtığını, bazı görevlilerin tutuklu olduğunu anımsatan Üskül, ''Yargı organının, gerektiği gibi, sorunları, konuları araştırarak bir karar vermesini bekliyoruz'' dedi.
Üskül, ''Meclisin, bir anlamda işkenceyi kabul ettiğini mi anlamamız lazım?'' diyen gazeteciye, ''Kötü muamele. İşkence yapıldığını kanıtlayabilme olanağımız bizim, alt komisyonun yok. Alt komisyon, görüntüleri inceledi, ifadeler aldı, ilgili kişileri dinledi. Bir kanaate ulaştı, buna ulaşılması elbette önemlidir. Bundan sonrası artık yargı organına kalıyor'' karşılığını verdi.

TBMM İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNDA TARTIŞMA

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun bugünkü toplantısında, Komisyon Başkanvekili MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ile DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal tartıştı.
     Komisyon, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığında, gündemindeki konuları görüşmek üzere toplandı.
     Toplantıda, Engin Çeber'in Metris Cezaevinde işkence sonucu ölümü üzerine kurulan alt komsiyonun hazırladığı rapor, DTP'li Birdal'ın muhalefetiyle, oy çokluğuyla kabul edildi.
     Toplantıda, MHP'li Ekici ile DTP'li Birdal arasında tartışma yaşandı.
     Ekici, Dev-Sol örgütünün, ''Polisi gördüğünüz andan itibaren, her konuda direnin'' şeklinde bir talimatı olduğunu söyleyerek, ''Engin Çeber'in cezaevine teslim edildiğinde kafasında olan şişlik, böyle bir müdahale anında olmuş olabilir. Bunların da tespit edilerek, raporun daha objektif yazılması gerekir'' dedi.
     Devletin işkence ve kötü muamele yapmamak, buna tabi olanları takip etmek gibi bir görevi ve sorumluluğu olduğu kadar, kişilerin de devlete karşı mükellefiyetleri olduğunu kaydeden Mehmet Ekici, ''Bu orantı doğru kurulamadığı takdirde sıkıntı olur. Engin Çeber konusunda; olayın bir eylem bölümü, bir de kötü muameleye uğradığı kısım var. Bu iki bölümün, birbirinden ayrılarak, raporda çok daha net bir şekilde ifade edilmesi gerekir. Sapla samanı birbirinden ayırmalıyız'' diye konuştu.
     Ekici'nin bu sözlerine tepki gösteren Akın Birdal ise evrensel insan hakları ve savaş hukukunda bile işkencenin insanlığa karşı bir suç olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
     Barışcıl bir eylemde gözaltına alınan birisinin direnme hakkı olduğunu belirten Birdal, ''İnsan hakları hukuku, zaten direnme hakkının meşruiyetinden çıkıyor. O nedenle, işkence insanlığa karşı bir suçtur. Bu suç, hiç bir şekilde savunulamaz'' dedi.
     Komisyon Başkanı Zafer Üskül de devletin kendini koruma hakkı bulunduğunu ifade ederek, ''O nedenle de devlet, kendi meşruiyetini koruyacaktır'' dedi.



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,376 µs