En Sıcak Konular

DEVLETTE ''ELEKTRONİK TEFTİŞ'' DÖNEMİ

4 Aralık 2008 11:00 tsi
 DEVLETTE ''ELEKTRONİK TEFTİŞ'' DÖNEMİ E-Devlet, E-Ticaret, E-İmza, E-Beyanname, E-Haciz, E-Gümrük derken, devlette ''Elektronik Teftiş'' dönemi de başladı.

ANKARA - E-Devlet, E-Ticaret, E-İmza, E-Beyanname, E-Haciz, E-Gümrük derken, devlette ''Elektronik Teftiş'' dönemi de başladı.
     Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, Bakanlığın Stratejik Planında da yer alan ve kamudaki israf ve suistimallerin önlenmesinin yanı sıra, yolsuzluklarla da daha etkin mücadeleyi amaçlayan elektronik teftişi uygulamaya koydu.
     Otomasyon sistemlerini kullanan birimlerin karşılaştıkları riskleri tespit etmek, değerlendirmek ve yönetiminde danışmanlık sağlamayı da hedefleyen elektronik teftişte, mevcut veri bankalarındaki veriler önceden belirlenmiş kriterler ve risk göstergeleri doğrultusunda değerlendirmeye alınıyor. Oluşturulan programlar vasıtasıyla da bu veriler çapraz kontrole tabi tutuluyor. Uygulamayla çok büyük miktardaki veriler, çok kısa süre içinde değerlendiriliyor ve hata giderici teftiş sonuçlarına ulaşılıyor. Böylece E-Teftiş, iş ve işlemlerin daha ayrıntılı ve kapsamlı olarak incelenmesini sağlayarak, çok daha önleyici, çözüm önerici ve iyileştirici sonuç veriyor.
     ''Risk odaklılık, süreklilik, sistem, entegrasyon ve uzaktan gerçekleştirilmesi'' E-Teftişin en temel özellikleri arasında bulunacak.
     Maliye Bakanlığınca hayata geçirilen E-Teftiş uygulaması 3 ayaktan meydana geliyor. E-Teftiş'in ilk ayağını, Vergi Daireleri Denetim Bilgi Sistemi (VEDEBİS) oluşturuyor.
     VEDEBİS kapsamındaki teftişlerde 30 vergi dairesinde, 796 milyon 236 bin 618 YTL matrah, 11 milyon 556 bin 726 YTL vergi farkı tespit edildi ve 526 milyon 66 bin 835 YTL de ceza kesildi.
     Saymanlıklar Denetim Bilgi Sistemi (SADEBİS) ve Milli Emlak Denetim Bilgi Sistemi (MİDEBİS) de E-Teftiş Projesinin diğer 2 ayağı olacak. Bu iki sistem ile de vergilerin dışında harcamalar ve milli emlak faaliyetleri denetim kapsamına alınacak. Bu 3 sistemin üstünde de MTK-DEBİS (Maliye Teftiş Kurulu-Denetim Bilgi Sistemi) bulunacak.
     Bu arada Teftiş Kurulu Başkanlığı, E-Teftiş kapsamında yapılacak incelemeler için çeşitli programlar geliştiriyor. Kira gelirlerinin beyan edilip edilmediğini tarayacak olan GMSİ Programı da bu programlar arasında yer alıyor. Aynı şekilde, vergi beyannamelerinde mevzuata aykırılıkların ortaya çıkarılacağı çeşitli programlar da uygulamaya konuluyor.

Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,281 µs