En Sıcak Konular

YILMAZ: YAPILMASI GEREKEN BİR HAYLİ MİKRO REFORM OLDUĞUNU GÖRDÜK

3 Aralık 2008 21:24 tsi
YILMAZ: YAPILMASI GEREKEN BİR HAYLİ MİKRO REFORM OLDUĞUNU GÖRDÜK Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gerçekleştirilen makro reformların tamamlanabilmesi için bir çok mikro reformun yapılması gerektiğini belirtti.

İZMİR - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gerçekleştirilen makro reformların tamamlanabilmesi için bir çok mikro reformun yapılması gerektiğini belirtti.
     Yılmaz, İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim Petrokimya Tesisleri'ni gezerek, incelemelerde bulundu.
     Yılmaz ile birlikte Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu, Banka Meclis Üyeleri Vehbi Çıtak ve Necdet Şensoy'u, Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ve Genel Müdür Kenan Yavuz karşıladı.
     Merkez Bankası heyeti, Petkim yetkililerinden basına kapalı yapılan brifingle bilgi aldı.
     Toplantıdan ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, Ağustos ayında Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz'dan, kendilerine bugüne kadar en çok yöneltilen eleştirilerden, ''yüksek faiz, düşük kur'' konusunda Petkim'in yaşadığı sorunları anlatan ve tesislere davet eden bir mektup aldığını anlattı. Söz konusu eleştirilere ilişkin düşüncelerini Yavuz'u telefonla arayarak paylaştığını dile getiren Yılmaz, çıkan ilk fırsatta da tesise gelme sözü verdiklerini ifade etti. Ziyaretin bu çerçevede gerçekleştirildiğini belirten Durmuş Yılmaz, Petkim yöneticilerinin verdiği brifingden çeşitli mesajlar aldıklarını kaydetti. Bununla birlikte, Merkez Bankasının kurla ilgili herhangi bir hedefinin bulunmadığına dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Bu toplantıdan benim çıkardığım sonuç, evet, Türkiye'de kur gelişmeleriyle Merkez Bankasının fiyat istikrarı arasında önemli bir ilişki var. Şunu kabul ediyoruz; Türk Lirası güçlendikçe Merkez Bankası'na verilen fiyat istikrarını sağlama görevi, dezenflasyon süreci olumlu etkileniyor. Ama biz, öteden beri şunu söylüyoruz ve söylemeye devam ediyoruz; Türkiye'de dalgalı kur rejimi var. Merkez Bankası'nın bu ilişkiye rağmen kurla ilgili herhangi bir hedefi yok. Kuru, tamamen piyasa belirliyor. Merkez Bankası piyasada iki tür işlem yapıyor, bir tanesi piyasada arz ve talep koşulları imkan verdiği ölçüde, özellikle arz koşullarının olumlu olduğu dönemlerde fiyat seviyesini etkilemeden, merkezi hükümetin borcunu da finanse ettiğimiz için, rezervlerimizi güçlendirmek üzere önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde piyasadan döviz alıyoruz. Onun dışında eğer kurlardaki hareket ülkenin makro ekonomik temellerinden kopuk ise burada bir dalgalanma söz konusu ise doğrudan piyasaya müdahale ediyoruz, edebiliriz ve bu opsiyon her zaman elimizde var. Ama biz, 2006 haziran ayından itibaren bu yönde piyasaya herhangi bir müdahalede bulunmadık. Dalgalı kur rejimi var, kur iniyor da çıkıyor da. Nitekim 2001'den bu tarafa, bu tür dalgalanmalar en az 7-8 kez olmuştur. Bunun her birisi süresi 32-33 gün ile 120 gün arasında değişmiştir.''
     Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bugün itibariyle döviz piyasasına likiditeyi sağlamaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini de belirterek, şunları söyledi:
     ''Sistemin düzgün çalışması için bir takım tedbirler aldık. Bundan sonra alınması gereken tedbirler var ise ki var, bunları almaya devam edeceğiz. Dolayısıyla kurun seviyesi ile ilgili olarak herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. Ancak biz, bugün bize yapılan sunumdan şunu anladık ki, evet kur ekonomik aktivitenin belirlenmesinde, ihracatta önemli bir unsur. Ama, özelde Petkim, genelde Türkiye'nin karşılaştığı sorunların önemli bir kısmı yapısal. Önümüzdeki dönemde özellikle gerçekleştirdiğimiz makro reformların tamamlanabilmesi için yapılması gereken bir hayli mikro reform olduğunu gördük. Umarım bu yapılır. Bu yapıldığı zaman da ekonomimiz daha sağlıklı bir yere gelir ve oturur.''
     Yılmaz, bir gazetecinin, reel sektörün rahatlatılması için alınması gereken önlemlere ilişkin sorusuna ise gereken tedbirlerin 30 ekimde banka yöneticileriyle yapılan toplantıda açıklandığını, bu çerçevede tedbirleri peyderpey aldıklarını ve almaya devam edeceklerini söyledi.
     Yılmaz, daha sonra Petkim üretim sahasını gezerek, Genel Müdür Kenan Yavuz'dan üretim süreciyle ilgili bilgi aldı. Yavuz, Türkiye'nin Petkim gibi tesislere ihtiyaç duyduğunu belirterek, Merkez Bankası'ndan bu konuda destek beklediklerini kaydetti.

Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,646 µs