En Sıcak Konular

AYDIN: SEÇİMLER ÜZERİNDE HİÇBİR SORU İŞARETİ YOK

3 Aralık 2008 19:15 tsi
AYDIN: SEÇİMLER ÜZERİNDE HİÇBİR SORU İŞARETİ YOK Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın,TRT 2'de yayınlanan ''Günün Konusu'' programında 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin askıya çıkarılan seçmen kütükleriyle ilgili açıklama yaptı.

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, ''Devletin tuttuğu kayıtlara itibar ediyorsak seçimler üzerinde hiçbir soru işareti yok. Türkiye'de her vatandaş, siyasi parti seçmen kütüğünü denetleyecek konumda. Seçmen kaydırıldığı, hileli nakiller olduğu şüphesi varsa itiraz mekanizması kullanılabilir'' dedi.
     Aydın, TRT 2'de yayınlanan ''Günün Konusu'' programında 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin askıya çıkarılan seçmen kütükleriyle ilgili açıklama yaptı.
     Muammer Aydın, yasalara göre 4 yılda bir sokağa çıkma yasağı uygulanarak seçmen yazımı yapıldığını ve seçmen kütüklerinin oluşturulduğunu anımsatarak, her seçimde de oluşturulan kütüklerin askıya çıkarılarak güncelleştirildiğini anlattı.
     YSK'nin en son 1997 yılında sokağa çıkma yasağı uygulanarak seçmen yazımı yaptığını, 2002 yılında Anayasa Mahkemesinin sokağa çıkma yasağını iptal etmesi üzerine seçmen yazımı yapılamadığını belirten Aydın, 1997'de oluşturulan seçmen kütüklerinin SEÇSİS projesi kapsamında 2005-2006 yıllarında bilgisayar ortamına aktarıldığını söyledi.
     ''Bilgisayar ortamında tutulan seçmen listelerinin kesinlikle mükerrerlik kabul etmediğini'' dile getiren Aydın, sistemin mükerrer kayıtlarda, kişinin önceki kayıtlarını sildiğini ve son kaydını muhafaza ettiğini dile getirdi.
     Aydın, seçmen yazımı yapılamadığı için vatandaşların seçmen kütükleri askıya çıktığında başvurması halinde seçmen kütüğüne kaydının gerçekleştirildiğini, başvurmaması halinde kaydın olmadığını ifade ederek, ''Kişi başvurursa biz kişiyi yazdık. Doğrudan kişiyi seçmen yazma hakkımız yok. 2002 yılında 41 milyon, 2004'te 43 milyon seçmenimiz vardı. 2005 ve 2006 yılında SEÇSİS projesini tam uyguladık, nüfus müdürlüklerinden aldığımız kayıtlarla karşılaştırdık, elimizdeki seçmenlerin ölü ve mükerrer olanlarını sildik, seçmenimiz 42 milyona düştü'' diye konuştu.
     Seçmen kütüklerinin ''yanlışları düzeltmek, doğru kütüğü oluşturmak için askıya çıkarıldığını'' belirten Aydın, bilgisayar ortamında ve Adres Kayıt Sistemi (AKS) esas alınarak oluşturulan seçmen kütüklerinde kesinlikle mükerrer kayıt bulunmadığını, oy kullanma zamanında da vatandaşlık numarası ile oy kullanıldığı için kullanılan sistemin aynı vatandaşlık numarası ile birden fazla oy kullanmaya izin vermediğini kaydetti.
     Seçmen kütüklerinin AKS esas alınarak hazırlanmasını içeren yasa değişikliğinin ardından seçmen kütüklerinin oluşturulmasında bu sistemi kullandıklarını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
     ''Yasayla birlikte MERNİS'ten nüfus kayıtlarını getirttik, seçmen olarak yazdık. Nüfus kayıtlarına göre 18 yaşını dolduran herkesi seçmen yazdık. Seçmen kütüğüne yazılabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası mutlaka olacak, vatandaşlık numarası olmayan kişi oy kullanamaz. Seçmen kütüklerinde, kişinin vatandaşlık numarası, adı, soyadı, ana adı, baba adı ve adresi yer alıyor. Elimizdeki yazılı seçmen kütüğüyle AKS'deki bilgileri karşılaştırdık. Bizdeki eski adres olduğu için AKS'deki adresi esas aldık, ama kişiler aynı kaldı.''
     YSK Başkanı Aydın, vatandaşların askıdaki seçmen kütüğünü internetten de kontrol edebileceklerini belirterek, ''www.ysk.gov.tr'' adresinden seçmen kütüklerine ulaşılabildiğini söyledi.
     Aydın, vatandaşların kütüklerle ilgili itirazları için nüfus müdürlüklerine başvurması gerektiğini ifade etti.
     AKS ile oluşturulan seçmen kütükleri ile geçmiş yıllardaki kütükler arasında 6 milyon seçmen farkı olduğunun ve bunun geçmiş seçimleri tartışılır hale getirip, getirmeyeceğinin sorulması üzerine Aydın, ''Geçmiş yıllardaki mevzuat neyse o kullanıldı, şimdi hukuki mevzuat neyse o kullanıldı. Seçmen kendisi gelip bize yazılmalıydı, bu kişiler bize gelseydi seçmen olarak yazardık. Biz nüfus kayıtlarını esas alarak 18 yaşını dolduran herkesi seçmen yazdık. Bu durumda 6 milyon seçmen fazla çıkmış ise burada YSK'nın herhangi bir kusuru olduğunu ben düşünmüyorum. YSK yasalar neyse onu uygulamakta'' diye konuştu.
     Seçim takviminin 1 Ocak 2009 tarihinde başlayıp 29 Mart 2009 tarihinde sona ereceğini kaydeden Aydın, askıda bulunan seçmen kütüklerinin 5 Aralık Cuma günü indirileceğini, kesin seçmen kütüklerinin ise Aralık ayının sonunda 15 günlük süreyle tekrar askıya çıkarılacağını söyledi. Askı süresini uzatmanın mümkün olmadığını belirten Aydın, siyasi partilere de seçmen kütüklerinin gönderildiğini, vatandaşların ve siyasi partilerin kütüklerde yanlışlık tespit etmesi halinde bir an önce itirazlarda bulunması gerektiğini belirtti.
     ''Devletin tuttuğu kayıtlar aksi ispat edilene kadar doğru'' diyen Aydın, ''Devletin tuttuğu kayıtlara itibar ediyorsak seçimler üzerinde hiçbir soru işareti yok. Türkiye'de her vatandaş, siyasi parti seçmen kütüğünü denetleyecek konumda. Seçmen kaydırdığı, hileli nakiller olduğu şüphesi varsa itiraz mekanizmasını kullanılabilir'' dedi.


Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,887 µs