En Sıcak Konular

AB:''TAAHHÜT DEĞİL UYGULAMA BEKLİYORUZ''

3 Aralık 2008 11:17 tsi
AB:''TAAHHÜT DEĞİL UYGULAMA BEKLİYORUZ'' Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, AB reformları kapsamında Türkiye'den ''taahhüt değil, uygulama beklediklerini'' söyledi.

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, AB reformları kapsamında Türkiye'den ''taahhüt değil, uygulama beklediklerini'' söyledi.
Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan taslak Türkiye raporu, AP Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı.
Türkiye'de AK parti hükümetinin ikinci kez seçim kazanırken halktan ''açık bir yetki aldığını ve Türkiye'yi modernleştirme sözü verdiğini'' hatırlatan Oomen-Ruijten, hükümetin siyasi reformlar yapmadan bu taahhüdünü yerine getiremeyeceğine dikkat çekti.
Hükümetin'' 3 yıldır yavaşlattığı reformları ilerletme konusunda açık bir sinyal vermesinin AB kadar Türkiye'nin de çıkarına olduğuna'' değinen Oomen-Ruijten, AB sürecinde en zor kısmın siyasi reformlar olduğunu belirterek, hükümetin daha önce duyurduğu anayasa reformunu sahiplenmesini istedi.
Türkiye'den son dönemdeki parti kapatma davalarını göz önüne alarak siyasi partiler kanunu değiştirmesini beklediklerini söyleyen ve ''internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının AB'ye aday bir ülkeye yakışmadığını'' ileri süren Oomen-Ruijten, Kürt meselesinde de siyasi insiyatif alınmasını vurguladı.
Oomen-Ruijten, ''terör örgütü PKK'nın eylemlerini onaylamamız mümkün değil ama sadece silah kullanılarak bu sorun çözülmez'' şeklinde konuştu.
Raportör Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'nin Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde, Kafkasların istikrarında ve diğer bölgesel konularda yapıcı dış politikasını övdü.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise raporda Ergenekon'un üzerine gidilmesi ve tüm uzantılarının ortaya çıkarılması vurgusuna katıldığını fakat yargılanmadan kimseyi suçlamamak gerektiğini söyledi.
AP Üyesi Vural Öger, raporu genelde dengeli bulsa da ''dilini onaylamadığını'' belirterek, ''üzüntü duymak ve endişelenmek'' kelimelerinin defalarca kullanılmasının Türk halkını rencide edeceği uyarısında bulundu.
Dış İlişkiler Komitesi'nde 16 Aralık'a kadar değişiklik önergelerinin verilebileceği rapor, AP genel kurulunda Mart ayında oylanacak.

Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,309 µs