En Sıcak Konular

''AVRUPA'DA KÖLELİK BENZERİ, GİZLİ BİR EMEK PİYASASI VAR''

2 Aralık 2008 19:16 tsi
''AVRUPA'DA KÖLELİK BENZERİ, GİZLİ BİR EMEK PİYASASI VAR'' Morten Kjaerum, Avrupa'da göçmenlerin, hatta çocukların, kölelik benzeri koşullarda çalıştıkları gizli bir emek piyasası olduğunu söyledi.

VİYANA - Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı Müdürü Morten Kjaerum, Avrupa'da göçmenlerin, hatta çocukların, kölelik benzeri koşullarda çalıştıkları gizli bir emek piyasası olduğunu söyledi.
     Kjaerum, küresel ekonomik krizin daha çok insanı bu yer altı ekonomisine sürükleyebileceği ve ağır sömürüye maruz bırakabileceği uyarısında bulundu.
     Kjaerum AP've verdiği özel demeçte, Avrupa'da "göçmen işçi ve çocukların, kölelik benzeri koşullarda çalıştığını" büyüyen bir yasa dışı pazar olduğunu söyledi. Sorunun bütün Avrupa ülkelerinde yaşandığını ve bu pazarda hem göçmenlerin, hem de AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının çalıştığını belirten Kjaerum, "köle-benzeri emek pazarı, yeniden ciddi biçimde ele almamız gereken bir sorun" dedi.
     Yasa dışı emek pazarının büyüklüğünü hesaplamanın "çok zor" olduğunu belirten Kjaerum, bu pazardaki işlerin başka sektörlerin yanı sıra seks ve tarım sektörlerinde görülebileceğini, bazen evlerde çalışan kişilerin de bu kategoride değerlendirilebileceğini kaydetti.
     AB içinde bir yer altı ekonomisi olduğuna işaret eden haberlere sık sık rastlanıyor. Örneğin 2006'nın sonlarında Polonya polisi, İtalya meyve çiftliklerine 2000'den bu yana yüzlerce Polonyalıyı köle gibi çalıştırmak üzere gönderen bir çetenin liderini yakaladığını açıklamıştı.
     Bazen yasa dışı emek pazarındaki işçilerin ölümle yüz yüze geldiklerini belirten Kjaerum, "AB'ye üye ülkelerde, bu işçilerin vurulup öldürüldükleri olaylara da rastlıyoruz" dedi, ancak bu olaylarla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.
     Merkezi Viyana'da olan AB Temel Haklar Ajansı gelecek yılın başlarında çocuk kaçakçılığı ile ilgili bir rapor yayımlayacak.
     Kjaerum, topladıkları çok ham verilere göre bile, çocuk kaçakçılığı sorununun da AB'nin ve AB kurumlarının ele alması gereken "gerçek bir sorun" olduğunu belirterek, her yıl, Avrupa'ya gelen yüzlerce, belki binlerce çocuğun birkaç gün içinde ortadan kaybolduğunu belirtti.
     Bu çocukların bazılarından bir daha haber alınamadığını belirten Kjaerum, "öteki çocuklar ise ya sınır yetkililerine sığınmak için başvuruyorlar ya da başka bir biçimde sığınmacı kamplarına naklediliyorlar, ondan sonra da ortadan yok oluyorlar" dedi.
     Kjaerum "büyük ihtimalle" bu çocukların ya seks pazarına satıldıklarını, ya ev işlerinde ya da çiftliklerde çalıştıklarını kaydetti.
     AB Temel Haklar Ajansı, AB ve üye ülkelerin AB yasalarını uygularken temel insan haklarına uymalarını sağlama konusunda danışmanlık yapmak amacıyla geçen yıl kuruldu.

Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,815 µs