En Sıcak Konular

W. CHAN KİM: NEREDE RİSK VARSA ORADA FIRSAT DA VARDIR

2 Aralık 2008 18:18 tsi
W. CHAN KİM: NEREDE RİSK VARSA ORADA FIRSAT DA VARDIR ''Mavi Okyanus Stratejisi'' kitabının yazarı W. Chan Kim, rekabetin artmasının riskleri artıracağını belirterek, ''Nerede risk varsa orada fırsat da vardır'' dedi.

İSTANBUL - ''Mavi Okyanus Stratejisi'' kitabının yazarı W. Chan Kim, rekabetin artmasının riskleri artıracağını belirterek, ''Nerede risk varsa orada fırsat da vardır'' dedi.
     Management Centre Türkiye ve Eventus'un düzenlediği 9. Pazarlama Zirvesi'nde konuşan W. Chan Kim, stratejinin ''rekabetçi yaklaşım'' ve ''yaratıcı yaklaşım''dan oluştuğunu söyledi. İnsanların, yaratılan ürünlerin yaratıcılarını taklit etmeye başladıklarını, bunun hiç değişmediğini belirten W. Chan Kim, şöyle devam etti:
     ''İnsanlar yaratılan ürünleri hep taklit ettiler. Taklit etmeyle birlikte rekabet başlar. Rekabet kanlı bir şeydir. Rekabet bir başkası ile yapılmaya başlandığı zaman biri kazanır, biri kaybeder. Buna 'sıfır sonuçlu kazanım' deriz ekonomide. Ve okyanusa kan akar. Yani rekabet her zaman kan demektir. Çünkü birisi öbürünü temizlemeye çalışır piyasadan. Rekabetin artmasıyla darboğaza girilir, riskler artar, ama nerede bir risk varsa orada fırsat da vardır.''
     W. Chan Kim, bu fırsatın yaratıcılık olduğunu vurgulayarak, belli dönemlerde rekabetçi, bazı dönemlerde ise yaratıcı olmak gerektiğini dile getirdi.
     ''Kriz ortamlarında okyanusun kırmızı olduğunu'' ifade eden W. Chan Kim, bu dönemlerde rekabet değil yaratıcılığın ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti.
     W. Chan Kim, yaratıcılık konusunda Ford firmasını örnek göstererek, şunları kaydetti:
     ''Eskiden araba almak zengin işiydi. 100 kişiden sadece 10'unda araba vardı. Çünkü araba almak pahalıydı. Orta ve alt gelir grubu alamıyordu. Peki Ford ne yaptı? Yaratıcılığını kullanarak düşük maliyetli, tek renk, elle değil belli bir mekanizmayla oluşan atölyeler kurdu. Hem arabayı ucuza mal etti hem de yeni müşteriler ekledi. Aynı zamanda elle yapılan arabayı makinelerle üreterek, otomotiv sektörüne yeni bir yol kazandırdı'' diye konuştu.
     W. Chan Kim, sadece yaratıcılığın yetmediğini, bunun yanında pazarlama, amortisman ve düşük maliyetler gerektiğini dile getirdi.
     Bu sistemin birbiriyle uyumlu olmasını gerektiğine işaret eden W. Chan Kim, uyumsuzluk halinde müşterilerin kaybedileceğini, dolasıyla da firmanın zarar edeceğini söyledi.
     W. Chan Kim, ''(Her gün kullandığımız bilgisayarı, cep telefonunu, videoyu kim buldu) sorusuna, bunlardan iyi para kazanan firmaları söyleyerek yanıt veririz, ama öyle değil. Bilgisayarı bulan firma şu anda yok. Çünkü iflas etti. Bu yüzden pazarlama çok önemlidir. Kim neyi pazarlıyorsa onun ürettiğini zannederiz. Pazarlama stratejisi olmayan para kazanamaz ve yaratıcılığı işe yaramaz'' diye konuştu.
     Aynı şekilde üretilen yeni ürünün maliyetinin de uygun olması gerektiğini belirten W. Chan Kim, yaratılan yeni değerle maliyetin birbirini dengelemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,107 µs