En Sıcak Konular

HİNDİSTAN'DAKİ SALDIRILARDA SON DURUM

27 Kasım 2008 13:33 tsi
HİNDİSTAN'DAKİ SALDIRILARDA SON DURUM Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlı kişilerin çeşitli yerlerde dün başlattıkları saldırılarda 81'i Hintli 101 kişi öldü, 314 kişi yaralandı.

MUMBAİ - Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlı kişilerin çeşitli yerlerde dün başlattıkları saldırılarda 81'i Hintli 101 kişi öldü, 314 kişi yaralandı.
     Mumbai'ye dün teknelerle gelen silahlı kişiler, lüks Tac Mahal ve Trident-Oberoi otelleri, bir restoran, hastaneler ve bir tren istasyonu dahil olmak üzere en az 10 ayrı yerde önlerine gelene otomatik silahlarla ateş edip el bombaları atarken, saldırılardan yaklaşık 18 saat sonra militanlarla askerlerin aralıklarla çatıştığı, durumun kontrol altına alındığı söylenen 105 yıllık Tac Mahal Oteli'nde 100'den fazla kişinin odalarında mahsur kaldığı belirtiliyor.
     Tac Mahal Oteli'nden öğleden sonra 3 ceset ve rehineler çıkarılırken, Maharaştra eyaleti emniyet müdürü A.N. Roy'un açıklamasına göre, militanlara karşı düzenlenen operasyonun sürdüğü Trident-Oberoi Oteli'nde hala rehinelerin bulunduğu, adı duyulmamış Deccan Mücahidin örgütünün üstlendiği saldırılarda ölenlerden 6'sının yabancı, bunlardan birinin Japon, birinin Avustralyalı, birinin İngiliz ve birinin İtalyan olduğu, 26 Güney Koreli'nin ise saldırılardan yara almadan kurtulduğu ifade ediliyor.
     Bu arada rehineler arasında Amerikalılar, İngilizler, İtalyanlar, İsveçliler, Kanadalılar, Yemenliler, Yeni Zelandalılar ve bir Singapurlu bulunurken, askerlerin kuşattığı sırada her iki otelde 40 kadar rehinenin olduğu sanılıyor.
     Militanlar, ceza evindeki Müslümanların serbest bırakılmasını isterken, Trident-Oberoi Oteli'nde 10-12 militanın bulunduğu ve bu kişilerle pazarlık yapılmadığı bildiriliyor.
     Bir televizyon kanalı ve polisin açıklamasına göre, açıkça İngiliz ve Amerikan vatandaşlarını hedef aldıkları görülen ve bir Yahudi yardım kuruluşunu da basan saldırganların burada rehin aldığı 3 kişi arasındaki İsrailli haham Gavriel Noach Holtzberg'in 2 yaşındaki oğlu Moşe Holtzberg'in yara almadan kurtarıldığı belirtiliyor.

MUMBAİ'DE ŞİDDETLİ PATLAMALAR

     Mumbai'nin güneyinde şiddetli 3 patlamanın duyulduğu bildirildi.
     Yerel medyanın haberlerinde, patlamaların, eylemcilerin bazı kişileri rehine aldığı Tac Mahal Otel ile otel Trident-Oberoi'de, üçüncü patlamanın ise İsrailli haham Gavriel Holtzberg'in rehin alındığı Yahudi yardım kuruluşu Nariman House'da meydana geldiği belirtildi.
     Polis, patlamalarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

TAC MAHAL OTEL'DE REHİN KRİZİ SONA ERDİ

YENİ DELHİ - Hindistan'ın Mumbai kentinde eylemcilerin bazı kişileri rehine aldığı iki otelden biri olan Tac Mahal Otel'de, rehin krizinin sona erdiği durumun kontrol altına alındığı bildirildi.
     Maharashtra eyaleti emniyet müdürü A.N. Roy, eyaletin başkenti Mumbai'de de rehin krizinin sona erdiğini, ancak diğer otel Trident-Oberoi'de hala rehinelerin olduğunu söyledi.
     NDTV haber kanalına yaptığı açıklamada, Tac Mahal Otel'de rehin tutulanların tamamının kurtarıldığını duyuran Roy, odalarda otel müşterileri olduğunu, ancak sayılarını bilmediklerini ifade etti.
     Trident-Oberoi Otel'de ise hala bazı rehineler olduğunun anlaşıldığını bildiren Roy, masum insanların hayatını kaybetmemesini sağlamak için çok hassas operasyon düzenlendiğini vurguladı.

BÜYÜKELÇİ BİLMAN: "3 TÜRK VATANDAŞI İLE KONUŞTUM''

ANKARA - Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen saldırılar sonucu, 3 Türk vatandaşının bir otelde mahsur kaldığını belirterek, oteldeki durumun bir an önce sona ermesini ümit ettiklerini söyledi.
     Bilman A.A'ya yaptığı açıklamada, Hindistan'ın Mumbai kentinde bir anda 10 ayrı yere saldırılar düzenlendiğini, ancak saldırganların kimliklerinin henüz belli olmadığını kaydetti.
     Saldırganların kimliklerine ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Büyükelçi Bilman, bu konunun henüz açıklığa kavuşturulmadığını vurguladı. Levent Bilman, resmi olmayan son rakamlara göre saldırılarda 102 kişinin öldüğünü, 600-700 civarında ise yaralı olduğunu kaydetti.
     Saldırganların hedef aldığı otellerden birinde Türk vatandaşlarının da bulunduğunu dün gece öğrendiklerini ifade eden Büyükelçi Bilman, bu vatandaşlara ulaşıp bizzat görüştüğünü söyledi ve şöyle konuştu:
     "Vatandaşlarımızın 8-9 kişi olduğu ve çoğunun kendini kurtardığı anlaşıldı. Onları güvenlikli bir bölgeye, Mumbai'de başka bir yere naklettik.
     Ancak otelde toplam 3 vatandaşımız hala mahsur durumda, 1 çift ve tek bir bayan. Kapıları kilitli odalarında oturuyorlar, dışarı çıkamıyorlar. Otelin içinde ne oluyor bilmiyoruz, çünkü Hindistan makamları operasyon yapıp yapmama konusunda bir şey söylemedikleri için bir bilgi alamıyoruz, ama vatandaşlarımızın hepsiyle doğrudan görüştüm. Otelde kendilerini odalarına kitlemiş vaziyette duruyorlar. Oteldeki durum yakında sona erer diye ümit ediyoruz. Vatandaşlarımızın bir kısmı Yeni Delhi'ye gelecek, bir kısmı oradan uçakla Türkiye'ye dönmek istiyor. Onlar için gerekli tedbirleri alıyoruz."

ERDOĞAN'DAN, HİNDİSTAN BAŞBAKANINA TAZİYE MESAJI

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen saldırıları lanetleyerek, Türkiye'nin teröre karşı Hindistan ile işbirliğini daha da artırma yönündeki kararlılığını vurguladı.
     Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'e taziye mesajı gönderdi.
     Mesajında, "Ülkenize gerçekleştirdiğim resmi ziyaretin güzel anıları henüz çok tazeyken dün Mumbai şehrinde meydana gelen ve hala devam eden alçakça terör saldırıları neticesinde, aralarında Mumbai Terörle Mücadele Birimi Başkanınızın da olduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, birçoğunun ise yaralandığını büyük üzüntüyle öğrendim." diyen Erdoğan, 21 Kasım tarihindeki görüşmede dile getirdiği görüşünü anımsattı.
     Erdoğan, "21 Kasım görüşmesinde belirttiğim gibi terör insanlığa karşı suçtur ve teröre karşı etkili mücadele ancak uluslararası alanda işbirliği ve dayanışmayla mümkündür" ifadesiyle teröre karşı işbirliğini artırma önerisini yineledi.

 



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,970 µs