En Sıcak Konular

AYDIN: SEÇMEN SAYISI 48 MİLYON 265 BİN 644 KİŞİ OLMUŞTUR

26 Kasım 2008 18:59 tsi
AYDIN: SEÇMEN SAYISI 48 MİLYON 265 BİN 644 KİŞİ OLMUŞTUR Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın,"Yeni oluşturulan seçmen kütüğüne göre seçmen sayısı 48 milyon 265 bin 644 kişi olmuştur. Seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacaklar'' dedi.

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 29 Mart 2009 mahalli idareler seçimlerinde Adres Kayıt Sistemi (AKS) esas alınarak hazırlanan seçmen kütüklerinin kullanılacağını belirterek, ''AKS esas alınarak düzenlenmiş yeni seçmen kütüklerini askıya çıkardık. Yeni oluşturulan seçmen kütüğüne göre seçmen sayısı 48 milyon 265 bin 644 kişi olmuştur. Seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacaklar'' dedi.
     Aydın, Adalet Bakanlığı Gazi ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 1997 öncesinde seçmen kütüğü yazımında sokağa çıkma yasağının uygulandığını ve tüm seçmenlerin evlerinde yazıldığını, bu yazım sonunda hazırlanan seçmen kütüklerinin askıya çıkartılarak güncelleştirildiğini anımsattı. Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin sokağa çıkma yasağını iptal etmesi üzerine YSK'nın 1997'den beri seçmen kütüğü yazımı yapamadığını ifade etti.
     Bu sürede SEÇSİS projesi çalışmalarının başlatıldığını, ilk aşamada 35 ildeki 29 milyon seçmenin bilgisayar ortamına aktarıldığını, 46 ildeki 17 milyon seçmenin ise kağıt ortamında kaldığını belirten Muammer Aydın, 3 Kasım 2002 milletvekili seçimlerinde 41 milyon 407 bin 27, 28 Mart 2004 mahalli idareler seçimlerinde 43 milyon 552 bin 931 kişinin seçmen kütüğüne kaydını yaptırdığını söyledi.
     Aydın, 2005 ve 2006 yıllarında yapılan çalışmalar sonunda ise tüm seçmenlerin bilgisayar ortamına geçirildiğini, 22 Temmuz 2007 milletvekili seçimlerinde 42 milyon 533 bin 41 kişi, 21 Ekim 2007 halk oylamasında ise 42 milyon 629 bin 733 kişi ile seçmen kütüklerinin oluşturulduğunu anlattı.
     YSK'nın resen seçmen kütüğü yazmaması nedeniyle, 1997'de yapılan yazım sonucu oluşan seçmen kütüğünün sonraki seçim dönemlerinde askıya çıkarılarak güncelleştirildiğini ifade eden YSK Başkanı Aydın, 5749 sayılı Seçimlerin Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tutulan Adres Kayıt Sisteminden seçmen niteliği taşıyan ve 29 Mart 2009 tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran tüm vatandaşların yeni oluşturulan seçmen kütüğüne kaydedildiğini bildirdi.
     Aydın, ''AKS esas alınarak düzenlenmiş yeni seçmen kütüklerini askıya çıkardık. Eski kütükleri bir kenara bıraktık, yeni seçmen kütükleri oluşturduk. Yeni oluşturulan seçmen kütüğüne göre seçmen sayısı 48 milyon 265 bin 644 kişi olmuştur. AKS'de kayıtlı olmayanlar seçmen kütüğüne yazılmamıştır. Seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacaklar'' diye konuştu.
     Bundan sonra tüm seçmen kayıtlarının doğrudan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tutulan AKS'den alınacağına işaret eden Aydın, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresi olmayanların seçmen kütüklerine yazılamayacaklarını söyledi.
     Seçmen kütüklerinde kaydı olmayan, adresini değiştiren veya adres bilgilerinde yanlışlık olan vatandaşların ilgili Nüfus Müdürlüklerine başvurarak AKS kaydını yaptırması gerektiğinin altını çizen Muammer Aydın, kişinin AKS'ye kaydı yapıldıktan sonra YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nün bu kayıtları doğrudan bilgisayar ortamında alarak kişiyi seçmen kütüğüne kaydedeceğini veya gerekli düzeltmeyi yapacağını belirtti.
     YSK Başkanı Aydın, kısıtlı ve kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, MERNİS kayıtlarında kimlik numarası olup da seçmen niteliğini taşımakla birlikte AKS'de adresi olmayanlar ve silah altında bulunan er, onbaşı, kıta çavuşları ve askeri öğrencilerin seçmen listelerine yazılamayacağını bildirdi.
     Üniversite öğrencilerinin de öğrenim gördükleri okuldan aldıkları öğrenci belgesi, yurtta kalıyorsa yurt müdürlüğünden orada kaldığına dair resmi belge, evde kalıyorsa da o evde kaldığını ispatlayacak belge ile ilgili nüfus müdürlüğüne başvurarak, bulunduğu seçim bölgesine kaydını yaptırarak, oy kullanabileceğini söyledi.
     Muammer Aydın, askıya çıkarılan seçmen kütüklerine, siyasi parti yetkililerinin; o ilçede oturan tüm seçmenlere, kütüğe yazılmaması gerekirken yazıldığı tespit edilenlere ve bir seçim bölgesinden başka bir seçim bölgesine mükerrerlik teşkil etmese bile toplu ve hileli biçimdeki nakillere itiraz edebileceğini kaydetti. Aydın, vatandaşların da ancak kendileriyle ilgili olarak seçmen kütüklerine itirazda bulunabileceklerini belirtti. İtirazlar askı süresince ve listeler askıdan indirildikten sonra YSK'nın belirleyeceği süre içinde yapılacak ve itirazları İlçe Seçim Kurulu başkanları değerlendirecek.
     ''Seçmen kütüğüne kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenler veya bu sonucu veren fiilleri bilerek yapanların 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacağının'' kanunla hüküm altına alındığını, bu fiillerin görevlendirilenler tarafından işlenmesi halinde ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasının öngörüldüğünü anlatan Aydın, gerçek dışı veya seçmen kaydırılması amacı ile yapılan adres değişikliklerinde ilgililer hakkında yasa hükümleri gereği işlem yapılacağı uyarısında bulundu.
     Aydın, seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi ile ilgili açıklayıcı bilgilere YKS'nın resmi internet sitesi ''www.ysk.gov.tr''den ulaşılabileceğini bildirdi.
     YSK Başkanı Muammer Aydın, bir soru üzerine seçmen kütüklerini isteyen siyasi partilere CD ortamında verebileceklerini, ayrıca kütükleri internet ortamında da yayınlayacaklarını söyledi.
     Geçen yıl yapılan milletvekili seçimlerindeki seçmen sayısı ile yeni oluşturulan seçmen kütüğünde belirtilen seçmen sayısı arasında yaklaşık 6 milyon seçmen farkı bulunduğunun anımsatılması üzerine Aydın, ''YSK, en son 1997 yılından seçmen kütükleri için yazım yaptı. Daha sonraki seçimlerde yeni yazım yapılmadı sadece seçmen kütükleri güncelleştirildi. Kişi kendi gelip yazıldıysa biz yazdık, gelmediyse yazamadık. Aradaki 6 milyon fark bize gelmedikleri için, askıya çıkan kütüklere gidip yazılmadıkları için oluştu'' diye konuştu.
     Aydın, bir siyasi parti temsilcisinin bilgisayar ortamında oy kullanmanın ne zaman Türkiye'de uygulanacağını sorması üzerine de ''Dünyanın hiçbir yerinde internet ortamında oy verme diye bir şey yok. Bilgisayar ortamında oy vermede sandığın görevini bilgisayar yapıyor. Yoksa ben evde oturup, bilgisayardan oyumu kullanmak istiyorum şeklinde bir şey yok. Sandıkların yerine bilgisayarların konulması çok masraflı bir iş. Bu dönemde belki 500 bin sandığımız olacak. 500 bin bilgisayar olduğunu düşünün, bunun birkaç senede görevini yapamayacak konuma geldiğini düşünün. Bu çok masraflı bir iş, şu anda buna imkanımız yok'' yanıtını verdi.
     YSK Başkanı Aydın, yapılacak seçimde mükerrer oy kullanmanın da önüne geçileceğini belirterek, ''TC kimlik numarası ile kendisinin vatandaş olduğunu kanıtlayan kişi oy kullanacaktır. Seçim bilgisayar ortamında kayıt altına alınacağı için mükerrerlik kesinlikle olmayacak bu yüzden parmak boyama da yapılmayacaktır'' dedi.

Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,595 µs