En Sıcak Konular

VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI

26 Kasım 2008 11:48 tsi
VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI Maliye Bakanlığı, yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili usul ve esasları belirledi.

ANKARA - Maliye Bakanlığı, yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili usul ve esasları belirledi.
     Hazırlanan Genel Tebliğ Taslağına göre, düzenleme kapsamına 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle gerçek veya tüzel kişilerce sahip olunan ve yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazlar girecek.
     Gerçek ya da tüzel kişiler, bu varlıklarını 2 Mart 2009 Pazartesi günü akşamına kadar, YTL-TL değerleriyle ve düzenleyecekleri 2 formla bankalara bildirecek. Formun bir nüshası ilgili banka tarafından varsa bildirim nedeniyle açılan hesaba ilişkin bilgiler yazılıp, tasdik edilecek ve düzenlenen banka dekontuyla birlikte ilgiliye geri verilecek.
     Bankalar, bildirim tarihinden itibaren 1 ay içinde Türkiye'ye getirilen veya bu sürede Türkiye'de bulunan bankalardaki bir hesaba transfer edilen para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, ilgili müşteri adına açacakları hesaba kaydedecek.
     Yurt dışında sahip olunan menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla ilgili bildirim, aracı kurumlara da yapılabilecek. Bunlar da, açılacak hesaplara kaydedilecek ve müşterilerin portföylerine dahil edilecek.
     Gerçek veya tüzel kişi bildirimleri, yetkili kılınmış vekil ya da kanuni temsilciler aracılıyla da gerçekleştirilebilecek.
     Yurt dışı varlıklar, beyannameyle gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairelerine de beyan edilebilecek. Beyan işlemi, elektronik ortamda da yapılabilecek.
     Türkiye'de ikametgahı bulunmayanlarla ilgili beyannameler Ankara'da Başkent, İstanbul'da Beyoğlu, İzmir'de ise Konak Vergi Dairesine verilecek.
     Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan, ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yasal defter kayıtlarında işletmelerin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazlar için de yine 2 Mart 2009 Pazartesi akşamına kadar bildirimde bulunulacak.
     Gerçek veya tüzel kişilerin yurt dışında sahip olunan varlıklardan bildirilen veya beyan edilenler ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince Türkiye'de sahip olunan ve beyan edilerek yasal defter kayıtlarına intikal ettirilen varlıklar nedeniyle, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,372 µs