En Sıcak Konular

YILDIRIM: KAZA NEDENİ, 'KONTROLLÜ UÇUŞTA YERE ÇARPMA KAZASI'

25 Kasım 2008 19:33 tsi
YILDIRIM: KAZA NEDENİ, 'KONTROLLÜ UÇUŞTA YERE ÇARPMA KAZASI' Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Isparta seferini yapan MD83 tipi Atlasjet uçağının Keçiborlu ilçesi yakınlarında geçen sene yaptığı kazaya ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde tespit yapılmıştır'' dedi.
     Yıldırım, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, İstanbul-Isparta seferini yapan ''Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı'' envanterinde bulunan MD83 tipi Atlasjet uçağının, 30 Kasım 2007'de Isparta Süleyman Demirel Havaalanına 0523 pisti için ''VOR-DME'' alçalması esnasında 01.35 sıralarında Keçiborlu ilçesinin Türbe Tepe mevkinde dağlık alana çarparak düştüğünü hatırlattı.
     Kazanın soruşturmasının Sivil Havacılık Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün kurallarına göre Ulaştırma Bakanlığı'nca, konularında uzman 6 kişilik ekip tarafından yürütüldüğünü ifade eden Yıldırım, kaza soruşturma kurulunda uçak mühendisleri, kaptan pilotlar ve ilgili kişilerin yer aldığını söyledi.
     Kaza soruşturma kurulunun gerekli inceleme ve soruşturmayı, tespit ettiği bulguları göz önünde bulundurarak kazayla ilgili raporu hazırladığını vurgulayan Bakan Yıldırım, 184 sayfası ana rapor olmak üzere toplam 361 sayfadan oluştuğunu kaydetti.
     Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
     ''Rapor tamamlandıktan sonra bakanlığın görevi, Resmi Gazete'de bu raporun tamamlandığını duyurmak ve raporu ilgili Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirmektir. Bizim de yaptığımız budur. Bugün itibariyle Cumhuriyet Savcılığına rapor teslim edildi. Bundan sonraki süreç ne olur, kazayla ilgili doğrudan ilişkisi olanlar hukuki süreçte bu raporu Cumhuriyet Savcılığından temin edebilecekler veya herhangi bir şekilde rapora erişmek isteyenlerin gidebileceği tek kaynak Cumhuriyet Savcılığıdır. Yasaya göre ben bu konuda bir açıklama yapmaya yetkili değilim. Raporla ilgili tek bir cümle söyleyebilirim, raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde tespit yapılmıştır. Ne demek istiyoruz, daha açmak gerekirse uçuş ekibinin yayınlanmış alçalma planındaki usulleri doğru uygulamaması ve hava aracının bulunduğu coğrafi konumu ve arazi yapısını doğru değerlendirememesi sonucu meydana gelmiş, tipik bir kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu kanaatine kaza soruşturma ekibi karar vermiştir.''

KAZA, UÇAK MANUEL KULLANIMDAYKEN MEYDANA GELMİŞ

     Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Isparta seferini yapan MD83 tipi Atlasjet uçağının Keçiborlu ilçesi yakınlarında yaptığı kazaya ilişkin ''Kaza, uçak manuel kullanımdayken meydana gelmiş'' dedi.
     Yıldırım, Isparta'da meydana gelen kazaya ilişkin basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin ''Pilotaj hatası mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldırım, ''Tabii ne diyeceğinizi söyledim. Rapordan ilgili kısmı okudum. Yorumlaması size ait. Kazalar hiçbir zaman tek bir nedenden dolayı oluşmaz. Kazanın ana nedeni vardır, bir de kazayı destekleyen olaylar zinciri vardır. Bütün bunlar raporda ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Raporun tamamını incelemeden bunları beyan etmem doğru olmaz. Önemli gördüğüm bir paragrafı aldım. Burada sizlerle paylaştım'' diye yanıtladı.
     Yıldırım, kazada teknik bir hata olup olmadığının sorulması üzerine de raporu inceleme şansı olmadığını ve 361 sayfalık raporun incelenmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım, raporda yer alan unsurları şöyle sıraladı:
     ''İnceleme ekibinin uçuşla ilgili bilgileri, uçuşa hazırlığından kaza anına kadar uçuş sefahati, olay yeri incelemesi, hava aracının kaza sonrası hasar durumu, personellere ait bilgileri detaylı incelediler. Hava aracının genel özellikleri, bakım durumu, uçuşa elverişlilik, ağırlık, denge, yükleme şartları, yakıt bilgileri, meteorolojik bilgiler, seyrüsefer yardımları, haberleşme, uçuş kayıt cihazları, kokpit ses kayıt cihazı, uçuş bilgi kayıt cihazı, geliştirilmiş yere yakınlık alarm sistemi, enkaz, yere çarpma, kurtarma ve yangınla mücadele bilgileri var. İkinci bölümde de analiz var. Çok detaylı bilgiler var. Kontrollü uçuşta yere çarpma olayıyla ilgili analizler var.''
     Bakan Yıldırım, bir başka soru üzerine de ''Kaza, uçak manuel kullanımdayken meydana gelmiş'' dedi.

 



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,473 µs