En Sıcak Konular

UUİ'DE SON ÇALIŞMA

25 Kasım 2008 15:36 tsi
UUİ'DE SON ÇALIŞMA Dünya yörüngesinde 320-380 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetli Amerikan Endeavour uzay mekiğinin astronotları, aracın enerji kaynağı ana güneş panelinin onarımı için dördüncü ve son ''uzay yürüyüşü''ne çıktı.

CAPE CANAVERAL - Dünya yörüngesinde 320-380 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ)  kenetli Amerikan Endeavour uzay mekiğinin astronotları, aracın enerji kaynağı ana güneş panelinin onarımı için dördüncü ve son ''uzay yürüyüşü''ne çıktı.
     ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Florida eyaleti Cape Canaveral üssünden verilen bilgiye göre, Endeavour mekiği astronotları Stephen Bowen ile Shane Kimbrough, ana güneş paneli kol eklem yuvasının temizliğini ve yağlama işlemini bitirmek için araç dışına uzaya çıktılar.
     Mekik astronotlarından Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper, dört gün önce aynı çalışmada 10 milyon dolar değerindeki onarım aleti çantasını uzay boşluğuna düşürünce astronotlar yedek çantayla yetindi.
7 astronotlu Endeavour'un görev süresi, idrardan ve havadan su arıtma cihazındaki arızanın da etkisiyle 16. güne uzatıldı.
     UUİ'de gelecek yıl 3-6 aylık uzun dönem mürettebat sayısı 6'ya çıkarılacağından ek kamara yatakları, ek banyo ve ek küçük mutfak tesisatı istasyona taşındı.
     UUİ'de Sandra Magnus yörünge mühendisliği yapıyor. Magnus'un yerini aldığı Greg Chamitoff, Endeavour'la dünyaya dönecek.
     Yapımı geciken UUİ'nin inşaatına başta Rusya ve ABD, Kanada, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya, Japonya olmak üzere toplam 16 ülke katkı sağlıyor. İlk planda yapımı 2006'da tamamlanması öngörülen UUİ, bitirilince gece çıplak gözle gökte Ay'dan sonra görülebilecek en büyük ''gök cismi'' olacak.
     UUİ tamamlanırsa en az 2016'ya kadar hizmet verecek.

Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,271 µs