En Sıcak Konular

TALAT VE HRİSTOFYAS 10. KEZ BİR ARAYA GELDİ

25 Kasım 2008 16:11 tsi
TALAT VE HRİSTOFYAS 10. KEZ BİR ARAYA GELDİ KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında bugün 10. yapılan görüşmede, "federal suçlar" ve "federal polis" konuları ele alındı.

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında bugün 10. yapılan görüşmede, "federal suçlar" ve "federal polis" konuları ele alındı.
     Liderlerin Lefkoşa ara bölgede yaklaşık 2,5 saat süren görüşmesinin ardından açıklama yapan BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun, iki liderin, "federal suçlar" konusunun hemen hemen tüm unsurlarında anlaştıklarını, "federal polis" konusunda ise bazı hususlarda fikir birliği sağlandığını, konuyla ilgili bazı hususların gelecek görüşmede ele alınacağını bildirdi.
     Zerihoun, bir sonraki görüşmenin 2 Aralıkta yapılacağını ve "federal kamu yönetimi" ile "kamu komisyonu ve dış ilişkiler" konularının ele alınacağını da duyurdu.
     Bu arada, Türk tarafının, görüşmeler devam ederken, Hristofyas'ın görüşme zeminini kaydırmaya yönelik çalışmasına ilişkin tutumundan duyduğu rahatsızlığı iletmesinin, görüşmenin başında kısa süreli gerginliğe neden olduğu ve Hristofyas'ın, Türk tarafının bu yöndeki görüşlerine yazılı yanıt vereceği öğrenildi.

TALAT, TÜRK TARAFININ HOŞNUTSUZLUĞUNU İLETTİ

     KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas'la yaptığı görüşmede, Rum liderin görüşme sürecine zarar veren tutumundan duyduğu hoşnutsuzluğu ileterek, Kıbrıs'ta tek bir halk olmadığı gerçeğini hatırlattı.
     Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'ın imzaladığı ve imzalayacağı memorandumların, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yerleşmiş BM parametrelerini değiştirmeyeceğini, ancak Kıbrıs Türk halkının güvenini sarsacağını söyledi.
     Hristofyas'ın tavrının görüşmelere zarar verdiğini belirten Talat, şöyle konuştu:
     "Hristofyas'ın, görüşmeler devam ederken, görüşme zeminini kaydırmaya çalışmasını, değişik ülkelerle anlaşmalar yaparak, memorandumlar imzalayarak görüşme parametrelerimizi değiştirmeye çalışmasını hoş karşılamadığımızı bugün kendisine iletecektik, nitekim onu yaptık. Rusya ile yaptığı memorandum konusundaki pozisyonumuzu ortaya koyduk."
     Hristofyas da Talat ile yaptıkları müzakerelerin sonuçlarının ''genel hatlarda olumsuz olduğunu söyleyemeyeceğini, ancak daha müspet olmalarını beklediğini'' söyledi.
     Müzakerelerde işler bir çözüme ilişkin konuların halen görüşüldüğünü kaydeden Hristofyas, yürütme ve yönetim sistemi üzerinde görüşmelerin devam ettiğini, ancak görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

HRİSTOFYAS: MÜZAKERE SONUÇLARININ OLUMSUZ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM

ATİNA - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yaptıkları müzakerelerin sonuçlarının ''genel hatlarda olumsuz olduğunu söyleyemeyeceğini, ancak daha müspet olmalarını beklediğini'' söyledi.
     Kıbrıs Rum kesiminin ''gayet işlevsel'' bir öneride bulunduğunu savunan Hristofyas, ''Sayın Talat'ın teklifi ise Annan Planının daha kötü bir tekrarı. Bu noktada önemli bir anlaşmazlık var. Bunu çözersek diğer konuları da çözmek daha kolay olacaktır'' diye konuştu.
     Hristofyas, ''Bu aşamada özlü müzakere mi yapıldığı yoksa görüş alışverişinde mi bulunulduğu'' şeklindeki soruya, ''Şimdi müzakere yapılıyor, ciddi alışveriş daha ileride yapılacak. Bu benim, BM tarafından da kabul edilen yaklaşımımdı, sanıyorum Sayın Talat tarafından da kabul gördü. İki toplum, genel bir ortak yaklaşıma sahip değilse, alışverişe başlamak doğru olmaz'' yanıtı verdi.
     Rum lider, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının başarısızlığa uğraması halinde BM hakemliğine karşı olduklarını belirtti.
     Hristofyas, Rum kesiminde tarih kitaplarında değişikliklere gidilmesi ve ''bunun Kıbrıslı Rumların kimlikleri için tehlike teşkil edip etmediğine'' ilişkin bir soruya ise, ''Bu tür görüşler yanlış ve gerçek dışıdır. Öte yandan, Atina Cuntasının EOKA B ile işbirliği içinde Kıbrıs'ta felakete yol açtığının tarih kitaplarında yer alması kötü müdür? Cunta, hiçbir zaman Yunanistan'ın ve Yunan halkının görüşlerini ifade etmediği gibi halkı baskı altında tutarak, mahvetti. Kıbrıs da bugüne kadar bu faturanın büyük bölümünü ödemeye devam ediyor'' dedi.



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,636 µs