En Sıcak Konular

ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI NALBANTYAN İSTANBUL'DA

24 Kasım 2008 18:42 tsi
ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI NALBANTYAN İSTANBUL'DA Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dönem Başkanı Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, İstanbul'da yerleşik KEİ Sekreteryasını ziyaret etti.

İSTANBUL - Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dönem Başkanı Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, İstanbul'da yerleşik KEİ Sekreteryasını ziyaret etti.
     Nalbantyan, 1 Kasım 2008'de başlayan Ermenistan dönem başkanlığının öncelikleri hakkında KEİ üyeleri, gözlemci ülke ve kuruluşlar, sektörel diyalog ortakları ve KEİ'ye bağlı kuruluşların temsilcilerine sunum yaptı.
     Edvard Nalbantyan, Karadeniz bölgesinin dünya ekonomisinde artan önemi ve küresel ekonomideki yeni önceliklerin, çok taraflı ekonomik işbirliğini geliştirme, komşuluk ilişkilerini güçlendirme ve ekonomik gelişim konusunda yapıcı ve verimli işbirliği oluşturma gereklerini öne çıkardığını kaydetti.
     Ermenistan dönem başkanlığının küresel mali kriz dönemine denk geldiğine işaret eden Nalbantyan ''Uluslararası toplum, uluslararası kuruluşlar, KEİ, bu zorlu sınavı aşmak için ortak çaba göstermelidir. Bu, önümüzdeki dönemin başta gelen önceliklerinden biri sayılabilir. KEİ'nin etkinliğini, verimliliğini ve görünürlüğünü artırmak da Ermenistan dönem başkanlığının öncelikli görevleri arasındadır'' diye konuştu.
     Önümüzdeki dönemde ele alacakları diğer öncelikli konulara da değinen Nalbantyan, bölgesel ulaşım ağlarının geliştirilmesinde işbirliğini artırmayı, ortak bir KEİ bölgesel enerji stratejisi geliştirme konusunda ilk adımları atmayı, çevre konusunda ulusal stratejileri entegre hale getirmeyi, bilgi teknolojileri, bilim ve sosyal yaşam, organize suçlarla mücadele gibi alanlarda işbirliğini ilerletmeyi, KEİ ile diğer uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini anlattı.
     Edvard Nalbantyan, KEİ Sekreteryasının üye ülkeler ve ilgili kuruluşlarla birlikte 14'ü Ermenistan'da olmak üzere 60 kadar etkinlik düzenleyeceğini belirtti. Nalbantyan, KEİ'nin Karadeniz bölgesinde ekonomik işbirliğini geliştirmekten sorumlu bir organizasyon olarak, bölgesel işbirliği konusundaki en önemli zorlukları ele alması, etkinliği ve proje merkezli gündemine katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

NALBANTYAN: ÖN KOŞULSUZ DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN KURULMASINA HAZIRIZ

     Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Ermenistan'ın hiçbir ön koşul olmadan Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve iki ülke arasındaki sınırları açmaya hazır olduğunu belirterek, Türkiye'den de aynı yaklaşımı beklediklerini söyledi.
     Nalbantyan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) Dönem Başkanı olarak geldiği Türkiye'de, KEİ'nin Müşir Fuat Paşa Yalısı'ndaki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     İstanbul ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşme fırsatı yakalamış olmaktan da sevinç duyduğunu ifade eden Nalbantyan, Babacan ile görüşmelerinde ikili ilişkilerin normalleştirilmesi müzakerelerine devam edeceklerini anlattı.
     Nalbantyan, iki ülke arasında aktif diyaloğun, iki ülke Cumhurbaşkanlarının Ermenistan'da maç nedeniyle buluşması sırasında başladığını hatırlatarak, ''Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu daveti kabul etmesi ve Ermenistan'a gelmesi, çok bilgece idi. Bu fırsattan yararlanarak, Cumhurbaşkanı Gül ile ikili ilişkilerimizi de görüştük. Cumhurbaşkanları arasındaki bu görüşme, iki taraf arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için iyi bir zemin oluşturdu'' dedi.
     İki ülke arasındaki görüşmelerin bugüne kadar olumlu bir şekilde devam ettiğini belirten Nalbantyan, şöyle devam etti:
     ''Ben iyimserim, çünkü ilişkilerin normalleştirilmesinin önünde belli başlı bir engel olduğunu düşünmüyorum. İlişkilerin normalleştirilmesi deyince, diplomatik ilişkilerin kurulmasını kast ediyorum. Ermenistan hiçbir diplomatik ön koşul olmadan, diplomatik ilişkilerin kurulmasına hazırdır. Türkiye'den de aynı yaklaşımı bekliyoruz. Normalleşme deyince aynı zamanda sınırın açılmasından bahsediyorum. Ermenistan hiçbir ön koşul olmadan sınırı açmaya da hazırdır. Türkiye tarafından da aynı yaklaşımı bekliyoruz. Burada Türk tarafı ya da Ermenistan tarafı diğerine iyilik yapıyor değildir. Bu bu iki tarafın da çıkarınadır. Ayrıca bölgedeki başka oyuncuların da çıkarınadır.''
     Bir gazetecinin, ''Türkiye ve Ermenistan'ın yakınlaşması konusunda engellerin ne olduğunu ve Babacan ile neleri görüşeceklerini'' sorması üzerine Nalbantyan, şunları söyledi:
     ''Ben, bu yakınlaşmanın hızla gerçekleştirileceğini düşünüyorum. Çünkü, ilişkilerin normalleştirilmesinin önünde, başlıca bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Tüm diplomatik ilişkilerde olduğu gibi, bazı noktaların tartışılması gerekiyor. Yıllarca kapalı olan sınırların açılması için düzgün bir hazırlık yapılmalıdır. Bu konuları görüşeceğiz. İlişkilerin çok yakın tarihte normalleştirilmesinin önünde, büyük bir engel olmadığını düşünüyorum.''

NALBANTYAN: 'ERMENİ KATLİAMININ' TANINMASI ÇABALARININ DURDURULMASINI SÖYLEYEMEYİZ

     Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, ''Ermenistan yetkilileri asla diaspora kuruluşlarına ya da herhangi bir ülkeye 'Ermeni katliamının' uluslararası olarak tanınması çabalarını durdurmalarını söylemez. Söylememiştir ve söyleyemez'' dedi.
     Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dönem Başkanı Nalbantyan, KEİ Sekreteryasını ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, başkanlıkları döneminde üye ülkeler arasında karşılıklı avantajlar içeren ekonomik işbirliğine önem vereceklerini belirtti.
     Bu amacı gerçekleştirmek için, 14'ü Ermenistan'da olmak üzere 60 etkinlik düzenleyeceklerini bildiren Nalbantyan, bunlardan 4'ünün ulaşım, çevre, tarım ve enerji alanlarında bakanlar düzeyinde toplantılar olacağını söyledi.
     Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nalbantyan, ''Diaspora örgütlerinin Ermeni tasarısının tanınması yönündeki çalışmalarına'' ilişkin bir soru üzerine, ''Ermenistan yetkilileri asla diaspora kuruluşlarına ya da herhangi bir ülkeye 'Ermeni katliamının' uluslararası olarak tanınması konusunda çabalarını durdurmalarını söylemez. Söylememiştir ve söyleyemez'' yanıtını verdi.
     Nalbantyan, her iki ülkede de ilişkilerin normalleşmesine kucak açanların yanı sıra karşı çıkanların da olduğunu ifade ederek, iki ülke yetkililerinin, ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların açılmasının iki tarafın çıkarına olduğunu halklarına anlatması gerektiğini kaydetti.
     Konuk Bakan, ilişkilerin geleceği konusundaki iyimserliğinin Türk tarafıyla gerçekleştirdiği müzakerelerden kaynaklandığını belirtti.
     THY'nin Erivan'a doğrudan uçuş yapma ihtimaline ilişkin bir soru üzerine de Nalbantyan, ''Türk hava yolu şirketleri doğrudan Ermenistan'a uçuş düzenlemek isterlerse, neden olmasın? Bu karşılıklı iş ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunur'' dedi.
     ''ABD başkanının değişmesinin Türkiye-Ermenistan ilişkilerine etkisine'' ilişkin bir soru üzerine de Nalbantyan, ''Öncelikle iki ülkenin doğru zamanı yakalaması gerekiyor. Şimdi doğru zamandır. Sınırları açmanın ve ilişkileri normalleştirmenin zamanıdır. Bunu yaparken başkalarının ne deyip, ne demediklerine bakmayarak, kendi kararlarımızı izleyelim'' diye konuştu.
     Nalbantyan, ABD'nin şimdiye kadar iki ülke ilişkilerinin gelişmesine destek verdiğini ve bu desteği sürdüreceğini umduğunu belirtti.
     Edvard Nalbantyan, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı Türkiye'de Türkiye-Ermenistan futbol takımları arasında oynanacak milli maçı izlemek üzere davet ettiğini, bunun Sarkisyan tarafından kabul edildiğini bildirdi.



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,079 µs