En Sıcak Konular

''ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI VE ADLİ TIP UYGULAMASI''

24 Kasım 2008 15:35 tsi
''ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI VE ADLİ TIP UYGULAMASI'' İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usulu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, ''Uzmanı olunmayan bir sistemde bilirkişilik yapılmasıyla ceza adaletinde reformun yeşermesi mümkün değil'' dedi.

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usulu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, ''Uzmanı olunmayan bir sistemde bilirkişilik yapılmasıyla ceza adaletinde reformun yeşermesi mümkün değil'' dedi.
     Türkiye'deki 30 üniversitenin hukuk ve tıp fakültelerine bağlı ana bilim dallarına mensup öğretim üyelerince 22-24 Kasım günleri arasında İÜ Beyazıt Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen ''Çocukların Cinsel İstismarı ve Adli Tıp Uygulaması'' toplantısının sonunda basın toplantısı düzenlendi.
     Toplantıda konuşan Prof. Dr. Adem Sözüer, ''Türkiye'de bilirkişilik ve adli tıp hizmetlerinde sanki yeni kanunlar yokmuş gibi davranıldığını, bugün Adli Tıp Kurumu'nun görev dağılımının eski ceza kanununa göre yapıldığını'' öne sürdü.
     Adli Tıp Kurumu hizmetlerinin uygulanış sisteminin değişmesi gerektiğini dile getiren Sözüer, adli tıp ve bilirkişilik sisteminin mevcut çağdaş tüm kanunlara aykırı olduğunu iddia etti.
     Kanunlarda ancak uzman kişilerin bilirkişilik yapması gerektiğine değinildiğini, ancak uzman olmayanların da bilirkişilik yaptığını öne süren Sözüer, ''Uzmanı olunmayan bir sistemde bilirkişilik yapılmasıyla ceza adaletinde reformun yeşermesi mümkün değil. Bu sistem değişmediği sürece Türkiye hukuk reformunda ileriye gidemez. Bu hukuk devleti olma sorunudur'' dedi.
     Çocukların cinsel istismara uğraması noktasında sorunun cezaların az olmasından kaynaklanmadığını kaydeden Prof. Dr. Sözüer, bu konudaki cezaların etkin ve adil biçimde uygulanması, muayenenin belli koşullara göre yapılması, cinsel suça uğrayanın uzmanlar tarafından muayene edilmesi gerektiğini aktardı.
     Adli Tıp Kurumu uzmanlarının Türkiye'nin birçok bölgesinde bulunduğunu, ancak buralardan yararlanılmadığını ifade eden Prof. Dr. Sözüer, ''Bilirkişilerin tarafsız ve bağımsız olması gerekiyor. Siz sadece şuraya buraya bağlı bilirkişilik kurumu oluşturup ve Yargıtay'ınız da 'ben sadece onun dediğini kabul ederim' derse orada yargı bağımsızlığı yoktur. Sorun şu veya bu rapor değil, bir rapor olayı değil. Sorun sistemdir. Yargı bağımsızlığı sorunudur. Yargı bağımsızlığı içinde adli tıp sisteminin yeniden yapılandırılması gerekir'' şeklinde konuştu.

Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,128 µs