En Sıcak Konular

KAYIT DIŞIYLA TOPYEKUN MÜCADELE

24 Kasım 2008 11:20 tsi
KAYIT DIŞIYLA TOPYEKUN MÜCADELE Hükümet, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için 105 temel düzenlemeden oluşan ''Kayıt Dışı Eylem Planı''nı uygulamaya koyuyor.

ANKARA - Hükümet, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için 105 temel düzenlemeden oluşan ''Kayıt Dışı Eylem Planı''nı uygulamaya koyuyor.
     Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin bir devlet politikasına dönüştürülmesi kararı çerçevesinde, ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla ''Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'' hazırlandı.
     Sosyal Güvenlik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gümrük Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Tütün ve Alkollü Ürünler Piyasası Düzenleme Kurumu gibi uygulayıcı birimlere de gönderilen Planda, kayıt dışıyla mücadele için 2 yıl içerisinde 105 temel düzenlemenin hayata geçirilmesi öngörüldü.
     Planda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kayıt dışı ekonomiyle ilgili görüşlerine de yer verildi.
     Kayıt dışı ekonominin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayan Unakıtan, Eylem Planında şu değerlendirmede bulundu:
     ''İktisadi faktörler dışında sosyal, siyasi, psikolojik ve ahlaki nedenlerin tamamıyla yakın ilişki içinde olduğu bilinen kayıt dışı ekonomi, teorik olarak birçok çözüm önerileri sıralanan, ancak bir türlü ortadan kaldırılamayan bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır.
     Ülkemiz açısından 'Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı 2008-2010' çalışması, gerek kurumlar arası, gerekse toplumsal mutabakatın sağlanmasına yönelik olarak atılan ilk, önemli ve kapsamlı bir adımdır. Çalışmanın, kayıtlı ekonomiye geçişte önemli bir fonksiyon üstleneceğinden eminim. Yarınlara taşınması mümkün olmayan sorunlar nasıl teker teker çözümlenmişse, müteşebbislerimizin, milletimizin ve kamu kurumlarının işbirliği ile kayıtlı ekonomiye geçiş süreci de başarıyla tamamlanacaktır.''
     Hükümetin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı, 105 konu başlığından oluşuyor.
     Büyük bir kayıt dışılık ve vergi kaçağı bulunan inşaat sektöründeki katma değer vergisi (KDV) rejiminin değiştirilmesi, akaryakıt satışlarının on line takibi, fuel oil, gazyağı ve naftada da 2010 sonunda ulusal markere geçilmesi, uçak yolcularının görüntülerinin gümrüğe izlettirilmesi için sistem kurulması ve kayıt dışı istihdam için Bilgi Bankası kurulması, Eylem Planının belli başlı unsurları olarak dikkat çekiyor.

Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,696 µs