En Sıcak Konular

KARDİNAL KASPER: ERMENİ SOYKIRIMI BİR VAKIADIR

24 Kasım 2008 17:02 tsi
KARDİNAL KASPER: ERMENİ SOYKIRIMI BİR VAKIADIR Vatikan, Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyaretle başlayan Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına olumsuz etki edebilecek bir açıklama yaptı.

VATİKAN - Vatikan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Eylül ayında Erivan'a yaptığı ziyaretle başlayan Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına olumsuz etki edebilecek bir açıklama yaptı. Papalık Hristiyanlararası Birlik Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın Türkiye'de bulunduğu sırada, "Ermeni soykırımının bir vakıa" olduğunu iddia etti.
     Kasper, Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus'un bugün Ermeni din adamlarını kabulünden önce Vatikan Radyosuna verdiği demeçte, "Ermeni soykırımı bir vakıadır. Vatikan'ın bu konudaki tavrı, (Papa) 2. Jean Paul'ün Ermenistan ziyareti sırasında açıklanmıştır. Papa, oradaki soykırım anıtını ziyaret etmiş, Türklerin hoşuna gitmese de soykırım kelimesini kullanmıştır" görüşünü dile getirdi.
     "Soykırımın iddia değil bir gerçek olduğunu" ileri süren Kasper, "Bu bir terim meselesi değildir. Pek çok kurbanın bulunduğu tarihi bir vakadır ve bu hatıranın iyileştirilmesi gerekmektedir. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin iyileştirilmesi için Vatikan ne yapabilir bilemem. Ama bu Orta Doğu barışı için de önemli bir hadise. Katolik Kilisesi her şeyden önce mağdurlardan yanadır. Bu bizim davranışlarımızı belirleme konusundaki en önemli ilkedir" diye konuştu.

1. AVRAM, ERMENİ İDDİALARININ TANINMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

     Lübnan'daki Ermenilerin dini lideri 1. Avram, Vatikan'da Roma Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benediktus ile yaptığı görüşme sırasında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının herkes tarafından tanınması çağrısında bulundu.
     1. Avram, Papa 16. Benediktus'un huzurunda yaptığı konuşmada, "Kiliseler, dinler ve devletler, Ermenilerinki dahil, tüm soykırımları tanımalı ve halkların onur, özgürlük ve kendi kaderlerini belirleme haklarını kabul ederek, yeni soykırımlar yaşanmasını önlemek için her şeyi yapmalıdır" ifadelerini kullandı.
     Lübnan'daki Ermenilerin dini lideri 1. Avram, sözlerini, "Adalet ve uzlaşıya muhtaç olan günümüz dünyası, kiliselerimizi, insan haklarını teşvik, adalet için çalışma, gerilim ve çatışma ortamlarında barış ve uzlaşıyı hedefleme suretiyle gerçek anlamda birer barış elçisi olmaya sevk etmelidir" diye sürdürdü.
     Beyrut yakınlarındaki Antelias'ta "Klikya Ermeni Katholikosu" unvanıyla görev yapmakta olan 1. Avram'a Vatikan ziyareti sırasında, Lübnan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kıbrıs Rum kesimi, Kanada ve ABD'den gelen Ermeni piskoposlar da refakat ediyor.



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,245 µs