En Sıcak Konular

SİNEMALARDA YAŞ SINIRI DENETİMİ

24 Kasım 2008 10:51 tsi
SİNEMALARDA YAŞ SINIRI DENETİMİ Sinema salonlarında gösterilen cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlerde, çocuk ve gençler için konulan yaş sınırlarına uyulup uyulmadığını takip etmek için ekipler tarafından salonlara girilerek sıkı denetim yapılacak.

ANKARA - Sinema salonlarında gösterilen cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlerde, çocuk ve gençler için konulan yaş sınırlarına uyulup uyulmadığını takip etmek için ekipler tarafından salonlara girilerek sıkı denetim yapılacak.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, ''Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik''de değişiklik yaptıklarını hatırlattı.
     Geçmiş dönemdeki uygulamanın bazı sıkıntılar getirdiğini, örnek olarak bazı ailelerin ''7+'' olmasına rağmen kendilerinin yanında o yaşın altındaki çocukları sinemaya sokabileceklerini düşündüğünü aktaran Çelik, ''Bu tarz şikayetler gelince biz de biraz daha araştırdık ve özellikle ABD ile İngiltere'de kullanılan bir işaretleme yönetmeliğini esas aldık'' dedi.
     Filmlerin sınıflandırması yapılırken, ''Aile eşliğinde izlenebilir'' işaretini de yeni düzenlemeyle getirdiklerini anlatan Çelik, yanında ''A'' işareti bulunan filmlerin aile eşliğinde de izlenebileceğini kaydetti. Çelik, ''Yalnız bundan sonraki süreçte, '7+', '13+' ve '15+' olan yaş sınırlamalarında, kesinlikle ailesiyle de gelse salona o yaş sınırlarının altındaki kişiler alınmayacak'' diye konuştu.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Çelik, yönetmelik değişikliğiyle zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri taşımayan filmlerin dağıtım ve gösterimini yapanların 10 bin, yapımcılar ile işaret bulunmasına rağmen filmin dağıtımını ve gösterimini yapanların da 50'şer bin YTL para cezası ödeyeceğini belirtti.
     Denetimlerin valilikler ile il kültür ve turizm müdürlükleri vasıtasıyla yapılacağını anımsatan Çelik, ''Bu süreçte onları sıkı denetime alacağız. Salonlara girilecek ve yaş sınırına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek. Bir aksaklık varsa cezalar verilecek'' diye konuştu.

Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,583 µs