En Sıcak Konular

AMERİKAN DIŞ POLİTİKASINDA HILLARY CLINTON DÖNEMİ

24 Kasım 2008 10:31 tsi
AMERİKAN DIŞ POLİTİKASINDA HILLARY CLINTON DÖNEMİ Obama, seçim kampanyası sırasında oluşan düşmanlığın önüne geçmek ve uzlaşmacı bir yaklaşım göstermek için, ABD Dışişleri Bakanlığı görevine Hillary Clinton'ı getirmeyi planlıyor

WASHINGTON - ABD'de, Washington'da değişim getireceği mesajıyla başkanlığa seçilen Barack Obama, kabinesini, birkaç isim dışında, ''Washington'ın bildik yüzleriyle'' doldurmaya hazırlanırken, bunlar arasında en dikkati çeken isimlerden biri, New York Senatörü Hillary Clinton oldu.
     Obama'nın planı, kabinesini dikkatli ve uzun bir süreçten sonra, özenle seçip basına açıklamaktı, ancak bu planın yürümediği görüldü. Seçim kampanyası sırasında başkan yardımcısı adayı gibi kilit durumdaki isimlerin planlanandan önce basına sızmasını engelleyebilen Obama, kabinesi için üzerinde çalıştığı isimlerin duyulmasının önüne geçemedi.
     Bu isimlerin tek tek Amerikan medyasında yer almasından sonra Obama'nın geçiş dönemi yönetimi yetkilileri, isteksizce de olsa basının elindeki bilgileri teyit etmek durumunda kaldı. Demokrat Parti içinde, partinin başkan adaylığı yarışında New York Senatörü Hillary Clinton'ın aldığı oyların miktarının bilincinde olan Obama, seçim kampanyası sırasında oluşan düşmanlığın önüne geçmek ve uzlaşmacı bir yaklaşım göstermek için, ABD Dışişleri Bakanlığı görevine Hillary Clinton'ı getirmeyi planlıyor. Resmi açıklamaların, 27 Kasım'daki Şükran Günü tatilinin ardından gelen pazartesi günü yapılacağı söyleniyor.
     Obama, ABD Dışişleri Bakanlığı görevine Hillary Clinton'ı getirerek, bir taşla birçok kuş vurmuş oluyor. Hillary'yi seçerek, uzlaşmacı, kin tutmayan, ülkenin iyiliğini her şeyin üstüne tutan ve gerekirse rakipleriyle de çalışabilen bir lider imajı çiziyor.
     Hillary Clinton'ın bu görevi kabul etmeyi seçmesi, en azından 2012 yılındaki ABD başkanlık seçiminde yine Demokrat Parti'den başkan adayı olarak, Barack Obama'nın karşısına çıkma niyeti konusunda bir işaret olarak da görülüyor.
     ABD'de yeni yönetimin dış politikası şekillenirken, potansiyel problemli konuların başında Ermeni meselesi geliyor. Obama, Biden ve Clinton, Ermeni tasarılarına geçmişte vermiş oldukları destekle biliniyor. Bu konuda yeni yönetimin Nisan ayında alacağı tutum, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin tonunu belirlemede etkili olacak. Türk tarafında, Türkiye ile Ermenistan arasındaki açılıma zarar vermemek için, yeni yönetimin bu konuya gereken hassasiyeti göstererek, yaklaşması beklentisi bulunuyor.
     Türkiye ile ABD arasında, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleler de ağırlıklı olarak öne çıkacak. Yeni ABD yönetiminin, İran ile ilişkilerin tonunu nasıl kuracağı, Türkiye tarafından da dikkatle izlenecek. Türkiye, bölgede iyi ilişkileri olan bir ülke olarak, sorunların barışçı çözümünde yapabileceği katkının iyi anlaşılmasını istiyor.
     Gözlemcilere göre, Irak'ın toprak bütünlüğü, Kerkük konusu, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesinin zamanlaması, PKK terörüne karşı istihbarat işbirliğinin devamı, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin enerji koridoru olarak rolü, Rusya ile ilişkiler, Kıbrıs'ta çözüm çabaları, küresel ekonomik krize çözüm bulma arayışları Türk-Amerikan ilişkilerinde önemli yer tutacak.


Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,065 µs