En Sıcak Konular

OCAK-EYLÜL DÖNEMİNDE, BANKALARIN ŞUBE SAYISI ARTTI

23 Kasım 2008 10:16 tsi
OCAK-EYLÜL DÖNEMİNDE, BANKALARIN ŞUBE SAYISI ARTTI Dünyada ekonomik kriz nedeniyle çok şubeli birçok büyük banka şube kapatıp eleman çıkarırken, Türk bankacılık sisteminde, eylül ayı itibariyle bunun etkileri fazla görülmedi.

ANKARA - Dünyada ekonomik kriz nedeniyle çok şubeli birçok büyük banka şube kapatıp eleman çıkarırken, Türk bankacılık sisteminde, eylül ayı itibariyle bunun etkileri fazla görülmedi.
     Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, ocak-eylül döneminde, bankaların şube sayısı 926 artarak 8 bin 544'e, personel sayısı 11 bin 891 artarak 170 bin 425'e ulaştı. Geçen yıl sonunda bankaların, KKTC ve yurt dışı dahil 7 bin 618 şubesi, 158 bin 534 çalışanı bulunuyordu.
     Eylül sonu itibariyle, sektördeki 8 bin 544 şubenin 8 bin 489'u mevduat bankalarına, 55'i kalkınma ve yatırım bankalarına ait. Sektörde kamu mevduat bankalarının 2 bin 393, özel mevduat bankalarının 4 bin 195, yabancı mevduat bankalarının 1950, fondaki mevduat bankasının ise 1 şubesi bulunuyor. Bankacılık sektöründe 13 kalkınma ve yatırım bankası, 3 kamu bankası, 11 özel mevduat bankası, 18 yabancı mevduat bankası, 1 fondaki mevduat bankası olmak üzere 46 banka faaliyet gösteriyor.
     Mevduat bankalarında banka başına ortalama şube sayısı 257 iken, bu rakam kamu bankalarında 798, özel bankalarda 377, yabancı sermayeli bankalarda 108 düzeyinde bulunuyor.
     Bankalarda çalışan personel sayısı, geçen yıl sonuna göre 11 bin 891 kişi artarak 170 bin 425'e ulaştı. Geçen yıl sonuna göre, personel sayısını, kamu bankaları 551, özel bankalar 7 bin 407, yabancı sermayeli bankalar 3 bin 970, yatırım ve kalkınma bankaları 16 kişi artırırken, fondaki banka çalışan sayısını 53 kişi düşürdü.
     Sektörde, halen 33'ü mevduat bankası, 13'ü kalkınma ve yatırım bankası faaliyet gösterirken, her bir mevduat bankası ortalama 5 bin 3 kişi çalıştırıyor.
     Kamu bankalarında çalışanların yüzde 66'sını yüksek lisans, doktora veya lisans üstü eğitim görmüş personel oluştururken, özel sermayeli bankalarda bu oran yüzde 78'e çıkıyor.
     Bankalarda eylül sonu itibariyle çalışan 170 bin 425 personelin 86 bin 76'sını erkekler, 84 bin 349'unu kadınlar oluşturdu.

Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,977 µs