En Sıcak Konular

TÜZMEN: KRİZİN DİBİ GÖRÜLMEDİ

22 Kasım 2008 15:00 tsi
TÜZMEN: KRİZİN DİBİ GÖRÜLMEDİ Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatın finansmanının önemli olduğunu ve geçtiğimiz dönemde yaşanan sıkıntılardan dolayı Türk bankacılık sisteminin çok tutucu hale geldiğini belirtti.

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatın finansmanının önemli olduğunu ve geçtiğimiz dönemde yaşanan sıkıntılardan dolayı Türk bankacılık sisteminin çok tutucu hale geldiğini belirterek, ''Ağacı sulamamız lazım ki meyveyi alalım ve bu su, banka finansmanıdır. Su gelmeden, o meyveyi da bankalar geri alamaz. Böyle bir döngünün içinde herkes üstüne düşeni yapacak'' dedi.
     Tüzmen, konuşmasında, kriz dönemini akıllı şekilde kullanmamız halinde ''tehdit unsurunun fırsata'' dönüştürülebileceğini, bütün dünyada ihracatın daraldığını ve bütün ülkelerin dış ticaretlerinde yüzde 3 oranında gerileme yaşadığını söyledi.
     Toplam ihracatımızın yüzde 58'ini yaptığımız AB bloğuna bugün yüzde 48 ihracatımızı yaptığımızı, Türkiye'nin bu yıl toplam ihracatında yüzde 16 daralma yaşandığını belirten Tüzmen, ''Geçen kasım ayında 11 milyar doları geçmiştik ve ihracat rekorları kırmıştık, şimdi aynı rekorları kıramayacağız, ancak diğer ülkelerde de aynı sıkıntı olduğu için bazen olimpiyatlarda rekorların kırılmadığı yarışmalarda olur. Önemli olan birinci gelebilmek. Belki o rekorları tekrar kıramayız ancak yine ülkeler arasında ilk 3'te yerimizi alabilirse o da büyük başarı'' dedi.
     Şu an itibariyle Suriye'ye ihracatımızın yüzde 40, İran'a yüzde 60 ve Irak'a yüzde 35 oranında arttığına dikkati çeken Tüzmen, Türkiye'nin bir şansının komşu ve çevre ülkeler olduğunu, krizden daha az etkilenmek için komşu ve çevre ülkelere yoğunlaşacaklarını söyledi.
     Amerika'da ve Avrupa'da netice vermeyen paketler açıklandığı için bankaların sapır sapır döküldüğünü kaydeden Tüzmen, ''Bankalar aşağı inince bu sefer ikinci, üçüncü, dördüncü paketler, artçı şoklar... Ancak, halen şu anda krizin dibi görülmedi, herkes bunu söylüyor. O zaman temkinli olacaksın. Doğru kararlar vereceğiz'' dedi.
     Devlet Bakanı Tüzmen, iş adamlarının Irak'a ihracatta Habur Sınır Kapısı'nda yaşadıkları sorunların aşılması için elinden gelen gayreti gösterdiğini kaydetti.

"DÖVİZDE ARTIK YENİ BİR DENGE VAR"  

     Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iş adamlarının döviz kurunun tabanda sabitlenmesi isteklerine karşılık, ''Bence bu dönemde biraz yükselecek, tekrar ortalarda bir yerde durur. Ama, artık yeni bir denge var. bu yeni denge de 1,50'nin üzerinde olacak şekilde gözüküyor. ona göre herkes tedbirini alacak'' dedi.
     Gaziantep Ticaret Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin işbirliğiyle düzenlenen törende Tüzmen, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun   ''ihracatçıların önünü görebilmesi için 'doların taban fiyatının sabitlenmesi' önerisini'' değerlendirdi.
Bir süre sonra dövizin kendi kendisine dengeye geleceğini belirten Tüzmen, ''Bu öneriler geliyor, bunların alternatifleri üzerinde çeşitli çalışmalar yapılıyor. Ama serbest döviz kurunun seçildiği bir ortamda tabii ki yukarı doğru hareketler olduğu gibi aşağı doğru hareketler de oluyor. Aslında ilk 2003'de 1,70'den 1,60'a doğru hareketlenme başladığı zaman tutabilseydik, o zaman bugünleri çok daha rahat şekilde atlatacaktık. Bence bu dönemde biraz yükselecek, tekrar ortalarda bir yerde durur. Ama artık yeni bir denge var. Bu yeni denge de 1,50'nin üzerinde olacak şekilde gözüküyor. Ona göre herkes tedbirini alacak''dedi.

''YENİ KUR, AVANTAJ SAĞLAYACAK''

     İstikrarın sağlanacağını, bir süre sonra güven ortamı tekrar tesis edileceğini vurgulayan Kürşad Tüzmen, ''Ben şuna inanıyorum, dışardaki sallantılar bittikten sonra içerisi kendisini dengeleyecektir. Şu anda ihracatçının yeni kurla birkaç ay sonra ciddi şekilde kendi ürettiğimiz ara malla ihracata katkıda bulunduğu dönemi yaşayacağız. Kurlar da bu şekilde gittiği zaman bize avantaj sağlayacak, tekrar ihracatta başarılı günlerimize döneceğiz'' diye konuştu.
     Bütün ülkelerin çok ciddi düştüğüne, büyüme oranlarının eksilerde olduğuna dikkati çeken Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin artı büyümeyle devam ettiğini, ihracatının 2008 yılında 125 milyar doların üstüne çıkacağını vurguladı.
 



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,825 µs