En Sıcak Konular

DEVLET BAKANI ŞİMŞEK ENFLASYON HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

20 Kasım 2008 12:05 tsi
DEVLET BAKANI ŞİMŞEK ENFLASYON HEDEFLERİNİ AÇIKLADI Mehmet Şimşek,enflasyon hedefinin 2009 ve 2010 yılları için sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 6,5 düşünüldüğünü,2011 için ise yüzde 5,5 olarak belirlendiğini kaydetti.

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon hedefinin 2009 ve 2010 yılları için sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 6,5 olarak revize edildiğini, 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlendiğini kaydetti.
     Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine Müsteşarlığının 2009 yılı bütçesini sunarken, uluslararası finans piyasalarında 2007 yılı yaz aylarında başlayan sorunların 2008 yılı Eylül ayından itibaren derinleştiğini hatırlattı.
     Bu süreçte dünya ölçeğinde bir çok önemli finansal kuruluşa devlet müdahalesinin gerekli hale geldiğini, bu kuruluşların bazılarının iflas ettiğini anlatan Şimşek, mali piyasalarda yaşanan sıkıntının tüm dünyada reel sektöre de yansımaya başladığını söyledi.
     Küresel ekonominin 2007 yılı sonundan itibaren yavaşlama eğilimine girdiğini belirten Şimşek, küresel büyüme görünümündeki bozulmanın ABD başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerde görece daha yüksek olduğunu, mevcut verilerin küresel büyümedeki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret ettiğini kaydetti.
     Türkiye'de son 6 yılda uygulanan mali disiplin, ihtiyatlı para politikaları, başta bankacılık olmak üzere bir çok alanda gerçekleştirilen yapısal reformların Türkiye'nin dışsal şoklara karşı direncini göreli olarak artırdığını dile getiren Şimşek, ancak yaşanan küresel krizin derinliği ve Türkiye'nin uluslararası sistemle bütünleşme düzeyi dikkate alındığında Türkiye'nin bu gelişmelerden etkilenmesinin doğal karşılanması gerektiğini söyledi.
     Küresel kredi ve talep daralmasının da etkisiyle Türkiye ekonomisinin büyüme hızının son dönemlerde önemli ölçüde yavaşladığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Milli gelir artış hızının 2009 yılında da uzun dönem ortalamasının altında kalması beklenmektedir.
     Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de enflasyonun yükselmesine neden olan birincil faktör olmuştur. 2008 yılının ilk yarısındaki gelişmeler dikkate alınarak enflasyon hedefi 2009 ve 2010 yılları için sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 6,5 olarak revize edilmiş, 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlenmiştir. Küresel ekonomideki yavaşlama sonucunda önemli ölçüde düşen petrol ve emtia fiyatlarının önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele sürecine olumlu katkıda bulunması beklenmektedir.

Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,587 µs