En Sıcak Konular

2008 BÜTÇESİ TBMM GENEL KURULUNDA

4 Aralık 2007 13:28 tsi
2008 BÜTÇESİ TBMM GENEL KURULUNDA Genel Kurul saat 11.00'de,2008 bütçesini görüşmek üzere TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı.

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM Genel Kurulunda Bütçe Kanunu Tasarısının sunuş konuşmasında, önümüzdeki dönemde en önemli önceliklerinin işsizliğe çare bulmak olacağını belirterek, ''İstihdam odaklı sürdürülebilir bir büyüme çerçevesinde nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilmesini, istihdam imkanlarının geliştirilmesini, işsizliğin azaltılması ile işgücü piyasasının etkinleştirilmesini sağlayacağız ve kalitesini artıracağız'' diye konuştu.
Unakıtan, 2008 yılı bütçesini TBMM Genel Kuruluna sunuş konuşmasında, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi. Unakıtan'ın konuşmasından ana başlıklar şöyle:
* ''Enflasyon, ülke gündeminden tamamen çıkana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Ama enerji ve gıda fiyatlarının bütün dünyada arttığını düşünecek olursak bu mücadelenin hiç de kolay olmadığını belirtmek istiyorum.''
* ''Cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi için yapısal reformlar ve mikro ekonomik tedbirlerle Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması sağlanacak ve katma değeri daha yüksek malların üretimine geçilecek''
* ''Enerji ithalatının, yıl sonunda 30 milyar doların üzerinde olacağını tahmin ediyoruz''

''ENFLASYON FARKI YANSITILACAK''
Unakıtan, bu yılın Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde, aradaki farkın, gelecek ay, ücretlere ve aylıklara yansıtılacağını bildirdi.
Unakıtan ayrıca asgari geçim indirimiyle birlikte aylık ve ücretlerde, kişilerin durumuna bağlı olarak yaklaşık 45 ile 90 YTL arasında artış olacağını söyledi.

"BU BİR RANT, HARAM, KAZANÇ, FAİZ EKONOMİSİ"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonominin, ''rant, haram, kazanç ve faiz ekonomisi'' olduğunu savunarak, ''Bu kadar büyük borç, sıcak para, açık ve reel faiz; Türk ekonomisini perişan etmenin reçetesidir'' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde partisinin görüşlerini dile getiren Baykal, bütçenin açık verdiğini, bu yılın maliye politikasını savunmanın ve sahip çıkmanın mümkün olmadığını vurguladı.
Baykal, dış ticaret açığının kabul edilemez ölçekte olduğunu, bunun, cari açığa indirgendiğini dile getirerek, cari açığın alarm verdiğini belirtti. 
Baykal, izlenen kur politikasını da eleştirdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye, kendisini pahalılaştırıyor, yabancı ülkeleri ucuzlaştırıyor. Bunun sonucu, Türkiye'de sağlanabilecek üretim, dışardan ithal ediliyor, üretime değil, ithalata şartlanmış ekonomi haline geliyoruz.
Bu çark, sıcak parayla ve borçlanmayla dönüyor. Türkiye, sıcak para cenneti olmuştur. Türkiye, varını, yoğunu borç ödemeye, faize ayırmıştır ama borçlanmaya da devam etmektedir.''
Türkiye'nin rant ekonomisine dönüştürüldüğünü, izlenen politikalarla ekonominin el değiştirdiğini savunan Baykal, borsanın yüzde 70'inin yabancıların kontrolünde, bankaların yüzde 43'ü ile sigorta sektörünün 3'te 2'sinin yabancıların elinde olduğunu kaydetti.



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,101 µs