En Sıcak Konular

BEDİİ FAİK AKIN: BELGESEL OBJEKTİF, CİDDİ VE HAYSİYETLİ OLMALI

17 Kasım 2008 21:39 tsi
BEDİİ FAİK AKIN: BELGESEL OBJEKTİF, CİDDİ VE HAYSİYETLİ OLMALI Gazeteci-Yazar Bedii Faik Akın, ''Mustafa'' belgeselinde Ulu Önder Atatürk'ün bugünkü nesile ''içki, sigara ve korku'' ile anlatıldığını kaydederek, ''Bu kadar insafsızlık olmaz'' dedi.

İSTANBUL - Gazeteci-Yazar Bedii Faik Akın, ''Mustafa'' belgeselinde Ulu Önder Atatürk'ün bugünkü nesile ''içki, sigara ve korku'' ile anlatıldığını kaydederek, ''Bu kadar insafsızlık olmaz'' dedi. 
    Atatürk'ün ebediyete intikalinin 70. yılı dolayısıyla Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde düzenlenen panelde, Atatürk'ün Başyazarı Falih Rıfkı Atay'ın en yakın çalışma arkadaşı Bedii Faik Akın, Atay'dan duyduğu Atatürk anılarını anlattı.
     Akın, Can Dündar tarafından hazırlanan ''Mustafa'' belgeselinin, ''belgeselle alakası olmadığını'' savunarak, şöyle konuştu:
     ''Bu niçin yapılmıştır? Yapan kişiye iftira etmek istemiyorum, ama Mustafa belgeselinde Atatürk, bugünkü nesile içki sigara ve korku ile anlatılıyor. Bu kadar insafsızlık olmaz. Bence acınacak bir davranış. Belgesel objektif ciddi ve haysiyetli olmalı.''
     Belgesele ''Mustafa'' adının verilmesini de eleştiren Akın, Atatürk'ün sadece çocukluk döneminde ''Mustafa'' olduğunu, ilkokuldan sonra ''Kemal'' adını aldığını dile getirdi. Akın, ''Atatürk'ü 'Mustafa' olarak anmak, O'nu 'Kemal'e erdirmemek içindir'' dedi.
     Bedii Faik Akın, Atatürk'e haksızlık ve saygısızlık yapılan bir belgeselin galasının Atatürk'ün hayatını kaybettiği Dolmabahçe Sarayında gerçekleştirilmiş olmasının çok acı olduğunu da vurgulayarak, bazı devlet adamlarının belgeseli ayakta alkışlayıp övgüler yağdırmasını da üzüntü ve hayretle karşıladığını ifade etti.
     Can Dündar'a devlet arşivlerinin ve belgelerinin hangi amaç ve zihniyetle açıldığını anlayamadığını belirten Akın, ''Acaba bu belgeleri inceleyip belgeseli hazırlayanların gereken bilgi ve birikimi var mıydı?'' şeklinde konuştu.
     Belgeselde bahsedilen ''Dört Mevsim'' tablosuna da değinen Akın, şunları kaydetti:
     ''Güya Atatürk hastalığının en ağırlaştığı dönemde o tabloya bakıp bu ülkeden ayrılmak, Selanik'e gitmek istemiş. Atatürk, hasta yatağında değil ülkesini terk etmek, siroz nedeniyle karnından su alınırken Hatay'ı ana vatana katmayı başardı. Hasta yatağında ülkesinin sınırlarını genişletmeye çalışan bir liderin ülkesini terk etmek istediğini söylemek haksızlıktır. Ayrıca o tablo Atatürk'ün ölümünden sonra yapılan dekorasyon sırasında saraya getirilmiştir. Atatürk yaşarken o tablo orada yoktu bile.''
     Akın, Atay'ın Atatürk için, ''20. asrın en büyük Müslümanıdır'' dediğini anlatarak, Atatürk'ün ''dinliler'' ve ''dinciler'' diye iki ayrı tanım yaptığını ve ''dini dincilerin elinden kurtarmak istediğini'' ifade etti.
     Atatürk'e ''dinsiz'' diyenlerin de O'na çok büyük haksızlık yaptığını vurgulayan Akın, Atatürk'ün İslamiyeti en iyi anlayan insanlardan biri olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,088 µs