En Sıcak Konular

SERA ETKİSİ YAPAN GAZLARIN SALIMI ARTTI

17 Kasım 2008 20:26 tsi
SERA ETKİSİ YAPAN GAZLARIN SALIMI ARTTI Sanayileşmiş ülkelerde sera etkisi yapan gazların salımının (emisyon) 2000-2006 yılları arasında yüzde 2,3 oranında arttığı bildirildi.

OSLO - Sanayileşmiş ülkelerde sera etkisi yapan gazların salımının (emisyon) 2000-2006 yılları arasında yüzde 2,3 oranında arttığı bildirildi.
     BM İklim Değişikliği Sekretaryasının raporuna göre, bu artışın en büyük sebeplerinden biri, 1990'lardaki sert düşüşün ardından, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde görülen emisyon artışı oldu.
     Raporda, Türkiye'de 1990 ile 2006 yılları arasındaki emisyon artışı yüzde 95,1 olarak gösterildi.
ABD'deki düşüşün etkisiyle 2005-2006 yıllarında toplam emisyon miktarının yüzde 0,1 oranında azaldığını bildiren BM örgütü, ancak bu yüzyıl için eğilimin hala artış yönünde olduğunu ve 1990'lı yıllardaki seviyelerle karşılaştırıldığında sanayileşmiş ülkelerde emisyon miktarının toplamda yüzde 4,7 oranında düştüğünü kaydetti.

SERA GAZLARI:

     Sera gazları, Sera etkisini destekleyen, atmosferde bulunan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip olan bileşiklerdir.
     Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa dalgalı ışınlar), atmosferi geçerek yeryüzünü ısıtır. Atmosferdeki gazlar, yeryüzündeki ısının bir kısmını tutar ve yeryüzünün ısı kaybına engel olurlar. Atmosferin, ışığı geçirme ve ısıyı tutma özelliği vardır. Atmosferin ısıyı tutma yeteneği sayesinde suların sıcaklığı dengede kalır. Böylece nehirlerin ve okyanusların donması engellenmiş olur. Bu şekilde oluşan, atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine "Sera etkisi" denir.
     Başlıca sera gazları Dünya'daki sera etkisine sebep olan gazlar %36-70 Su buharı, %9-26 Karbon dioksit, %4-9 Metan ve %3-7 ile Ozon'dur. Sera gazlarının bir kısmı kendi kendine oluşurken, bir kısmı da insanlar tarafından üretilir. Doğal yollarla oluşan sera gazları su buharı, karbondioksit, metan, nitroz oksit ve ozon içerir. İnsan aktiviteleri sonucunda da bu gaz seviyelerine eklemeler olur ve bunun sonucunda da sera etkisi görülür.
     Ayrıca bu gazlardan olan metan gazı okyanuslardaki kirlenmeler nedeniye oluşan kimyasal olaylar sonucu oluşur. metan gazının havaya karışması ile iklim değişikliği görülür.

 



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,106 µs