En Sıcak Konular

ÇELİK: GENÇ NÜFUSUMUZ VAR AMA AVANTAJ OLARAK KULLANILAMADI

15 Kasım 2008 14:08 tsi
 ÇELİK: GENÇ NÜFUSUMUZ VAR AMA AVANTAJ OLARAK KULLANILAMADI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik küresel finansal krizin ardından ''işçiyi nasıl sokakta bırakırım'' anlayışının acımasız bir şekilde gündeme gelmeye başladığı bir sürecin yaşandığını söyledi.

ÇORUM - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik küresel finansal krizin ardından ''işçiyi nasıl sokakta bırakırım'' anlayışının acımasız bir şekilde gündeme gelmeye başladığı bir sürecin yaşandığını söyledi.
     İŞKUR tarafından ANİTTA Otel'de düzenlenen 1. Ulusal Gençlik Ulusal Zirvesi başladı.
     Çelik, konuşmasında küresel finansal krizin yaşandığı bir süreçte genç istihdamı ile ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu söyledi. ''İşçiyi nasıl sokakta bırakırım anlayışının birazda acımasız bir şekilde gündeme gelmeye başladığı süreci yaşıyoruz'' diyen Çelik, bu sürecin ABD kaynaklı olduğunu, oradaki çalkantının istihdam, gençlik, gelecek açısından dünya için kaygı verici sonuçlara yol açtığını dile getirdi.
     Dünya ülkelerinin, bu ateşin söndürülmesi için ciddi çaba içerisinde olduğuna işaret eden Çelik, güçlü kamu maliyesi ve finansal sektörüne rağmen talep daralması ve finans teminindeki güçlüklerin uzun sürmesi durumunda Türkiye'nin bunu göğüslemek durumunda olacağını belirtti.
     Gençliğin itiraz eden, konuşan ama sorumluluk almayan bir gençlik olmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, gençlerin sorumluluk alıp fikirlerini özgürce ifade ederken ellerini de taşın altına koymasını istedi.
     Çelik, gençlerin önemli sorunları olduğunu ancak ''Sorumsuzluk anlayışıyla'' bunların üstesinden gelinemeyeceğini söyledi.
     Gençlik sürecini sağlıklı geçiren birey ve toplumun gelecekte daha sağlıklı olacağını dile getiren Çelik, aksi halde gelecekle ilgili endişe duymanın kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
     Türkiye'nin genç nüfusuna ilişkin değerlendirmeleri hatırlatan Bakan Çelik şunları kaydetti:
     ''Genç nüfusumuz var ama avantaj olarak kullanılamadı, adeta dezavantaj görüldü çok uzun yıllar heba edildi. Sen-ben kavgaları, sağ-sol çatışmaları, son dönemlerde ideolojilerden arınmış ama teröre kaymış farklı kamplaşmalar... Gençlere huzur verici bir ortam verilmediği gibi gençliğin istismarı da dahil olmak üzere geçmiş yıllar geride kaldı.''
     Yakın gelecekte Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olmayacağına dikkati çeken Çelik, ''Sayın Başbakan üç çocuk derken herkes feveran etmeye başladı. 2039 yılında yüzde 14 oranında 65 üstü nüfus olacak. Şu anda yüzde 5,5. Durağan bir genç nüfusa karşı 65 yaşa kayış yaşıyoruz. 'İyi ya, ne güzel 65 yaş nüfus artsın'... Ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıyım bunun faturasının ne olduğunu çok iyi biliyorum. 20 yıl sonra bu faturayı düşünmek bile istemiyorum'' diye konuştu.
     Gençler arasında işsizliğin yüzde 20'ler düzeyinde olduğunu anlatan Bakan Çelik, genç ve kadınların istihdamını teşvik amacıyla bir program uyguladıklarını anımsattı.

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,181 µs