En Sıcak Konular

TALAT: KIBRISLI TÜRKLER CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

15 Kasım 2008 11:53 tsi
TALAT: KIBRISLI TÜRKLER CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin adada 450 yıldır kendi kendini yönettiğini vurgulayarak, "Kıbrıslı Türkler, kendi devletlerini kurdukları gerekçesiyle cezalandırılmaya çalışılıyor" dedi.

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin adada 450 yıldır kendi kendini yönettiğini vurgulayarak, "Kıbrıslı Türkler, kendi devletlerini kurdukları gerekçesiyle cezalandırılmaya çalışılıyor" dedi.
     Talat, KKTC'nin 25. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarında düzenlenen geçit töreninde yaptığı konuşmada, "Bir son şans olan bugünkü görüşmelerde, gündeme getirdiğimiz olmazsa olmaz haklarımız, zaten yüzyıllardan beridir sahip olduğumuz ve kullandığımız temel haklardır" dedi.
     "KKTC'nin, Kıbrıs Türk halkının siyasi var oluşunun ifadesi olarak 25 yılı geride bıraktığını" söyleyen Talat, 25 yılın, gençlikten olgunluğa atılan adımın da göstergesi olduğunu kaydetti.
     Talat, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yaşamın onurlu kılınması ve kimsenin boyunduruğuna girmeden kendi kendini yönetme hakkının kullanılmasından başka bir şey değildir" ifadesini kullandı.
     Talat şöyle devam etti:
     "16. yüzyıldan beridir öz yurdumuz olan, atalarımızın uyuduğu topraklara sahip çıkmak ve gelecek kuşaklarımız için bu vatanda güvenli bir gelecek hazırlamak boynumuzun borcudur. Yani açıkçası, biz Kıbrıslı Türklerin varlığı ile gönenen ve geçmişini bizimle paylaşıp çoğaltan Kıbrıs adasını alnının teri ve yaşam kavgasında dökülen kanlarıyla vatanlaştırmış ve bu topraklarda örgütlü devlet yapısını kurmuş bir halkız."
     "Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarının, bu kuruluş yıldönümünde de çok şeffaf ve anlaşılır isteklerle devam ettiğini" belirten Talat, Kıbrıs Türk halkının, çözüm konusunda ısrarlı ve kararlı olduğu halde, Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasının faturasını ödemeye hala haksız bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
     "Kıbrıslı Türkler, kendi devletlerini kurdukları gerekçesiyle cezalandırılmaya çalışılıyor" diyen Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bu noktada artık sormak gerek: Kıbrıs Türk halkı, devletsiz yönetilmeye mi mahkum? Kıbrıs Türk halkı, kendi öz yönetimine sahip olmasaydı, Kıbrıs sorununun çözülmesi daha mı kolay olacaktı? Dahası, Kıbrıs Türk halkı, kendi yönetimini oluşturamamış olsaydı, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümde Kıbrıs Türk halkının yeri ne olacaktı?"
     Talat, KKTC'nin kuruluşunun üzerinden çeyrek yüzyıl geçtiğini, ama Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs adasında Avrupa'nın ve dünyanın bir parçası olarak kendi kendisini yönetmesinin üzerinden geçen zamanın ise 450 yıla ulaştığını vurguladı.
     Çözümü hedefleyen Kıbrıs müzakerelerinin, kendilerinin kararlı, ısrarlı tutumu sayesinde BM gözetiminde başladığını kaydeden Talat, "Biz, ne istediğimizi net ve kesin şekilde biliyoruz. Kıbrıs'ın her anlamda eşit ve egemen siyasi ortağı olarak, dünyada kendi kendisini yöneten, Avrupa değerlerine sahip bir halk olarak haklarımızın güvenceye alınacağı bir barış antlaşması yapmak için her koldan çalışıyoruz" diye konuştu.
     Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile, "onun sırtında taşıdığı 'ohi' (hayır) cephesinin yüklerine karşın, bir çözüme zorlayacak beceriye, atılganlığa ve diplomatik güce sahip olduklarını" söyleyen Talat, "İşte kendi gücümüzün bilincinde olduğumuz içindir ki, çözüm ve barış konusunda umutluyuz" ifadesini kullandı.
     "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu, doğrudan doğruya 1974'de Türkiye'nin adaya yaptığı askeri müdahaleyle ilişkilendirmenin Kıbrıs Türk halkının varlığına karşı büyük bir haksızlık" olduğunu vurgulayan Talat şunları kaydetti:
     "KKTC, Türk ordusunun dış müdahalesi sonucu, Kıbrıslı Türklere rağmen kurulmuş sözde bir yönetim mekanizması değildir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden uzun erimli tarihsel gelişmeleri, bizim Kıbrıslı Türkler olarak yüzlerce yıllık toplumsal ve yönetsel geleneklerimizi doğru biçimde görmek gerekir. Ayrıca Kıbrıs Türk halkının kendisine ait bir devlet, bir yönetim mekanizmasına sahip çıkışındaki sosyal psikoloji de doğru biçimde çözümlenmelidir."
     "Adil ve kalıcı bir çözüm için ikili görüşmeleri yoğun biçimde sürdürdüğümüz şu günlerde, Rum tarafının, bizim tarihimizi, kültürümüzü, toplumsal yapı ve psikolojimizi daha iyi tanımasının ne kadar gerekli olduğunu yakından fark ediyorum" diyen Talat, şöyle devam etti.
     "Rum tarafının bilmesi gereken ilk şey şudur: Kıbrıslı Türkler, tarihlerinin her döneminde, hatta İngiliz sömürge yönetimi altında ve toplumlar arası çatışma günlerinde bile, kendi yönetim mekanizmalarına her şekilde sahip olmuş ve sözünü geçirmiş iktidar sahibi bir halktır. Biz kendi kendimizi zaten tarihimizin başından beri yönettik ve Kıbrıs adasında egemenlik sahibi eşit ve etkin bir siyasal varlık olduk."
     "Dünyaya karşı 'çözüm isteyen yeni bir liderlik' kimliğiyle ortaya çıkan şimdiki Kıbrıs Rum yönetiminin, eğer bu çözüm isteği gerçekse, ret cephesi ve kilise gibi eski müttefiklerini memnun etme manevralarını bir yana bırakmasının şart" olduğunu kaydeden Talat, "Hem bu aşırı milliyetçi 'ohi'cilerin gönlünü edeceksiniz, hem de Kıbrıs Türk halkına barış eli uzatacaksınız. Bu olacak iş değildir" ifadesini kullandı.


Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,737 µs