En Sıcak Konular

G-20 LİDERLER ZİRVESİ

15 Kasım 2008 15:55 tsi
G-20 LİDERLER ZİRVESİ Küresel finansal krize karşı ortak tutum arayışında olan 19 ülke ve AB'den oluşan G-20, global gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 79'unu ve ticaretin yüzde 80'ini elinde bulunduruyor.

ANKARA - Küresel finansal krize karşı ortak tutum arayışında olan 19 ülke ve AB'den oluşan G-20, global gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 79'unu ve ticaretin yüzde 80'ini elinde bulunduruyor.
     G-20'ye üye ülkeler ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika ve Suudi Arabistan, 6,7 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 70'ini oluşturuyor.
     Dünya nüfusunun tek başına 5'te birini meydana getiren Çin (1 milyar 327 milyon), grup ülkeleri içinde ilk sırayı alıyor. IMF'nin 2008 yılı tahminlerine göre, Hindistan 1 milyar 186 milyon nüfusla ikinci, ABD 304,8 milyon nüfusla üçüncü, Endonezya 227,8 milyon nüfusla dördüncü ve Brezilya 191,8 milyon nüfusla beşinci sırada bulunuyor.
     IMF, Türkiye nüfusunu 69,7 milyon olarak veriyor. Türkiye, bu nüfusla listenin 10. sırasına yer alıyor. Önümüzdeki dönemde G-20'ye dahil olası beklenen İspanya'nın da 45,5 milyon nüfusu bulunuyor. Grubun en küçük nüfuslu ülkesi 21,3 milyon nüfusla Avustralya...
     Fonun 2008 tahminlerine göre, dünyadaki tüm ülkelerin toplam GSYH'si, yani o yıl içinde ürettikleri mal ve hizmetlerin bütünü 62 trilyon 54 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
     Türkiye, IMF 2008 tahminlerine göre 798,8 milyar dolar GSMH ile bu listenin 15. sırasında yer alıyor. Türkiye'nin gerisinde sırasıyla Suudi Arabistan (528,3 milyar dolar), Endonezya (496,8 milyar dolar), Arjantin (338,7 milyar dolar) ve Güney Afrika (300,3 milyar dolar) bulunuyor.
     Kişi başına düşen milli gelir açısından da Türkiye 11 bin 463 dolarla listede 12. sırada yer alıyor. gerilerinde kalıyor. Türkiye'nin ardından 10 bin 747 dolarla Meksika, 8 bin 676 dolarla Brezilya, 8 bin 522 dolarla Arjantin, 6 bin 170 dolarla Güney Afrika Cumhuriyeti, 3 bin 180 dolarla Çin, 2 bin 181 dolarla Endonezya, son sırada 1043 dolarla Hindistan geliyor.
     Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı G-20'de, G-7'yi de oluşturan ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın yanı sıra Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan, kurum olarak da Avrupa Birliği üye bulunuyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasından yetkililer de grubun çalışmalarında yer alıyor.

G-20 ZİRVESİNDE ALTIN STANDARDI DA KONUŞULACAK

     Küresel finansal krizin aşılması ve bir daha yaşanmaması amacıyla Washington'da başlayan G-20 zirvesinde, altın standardının da yer aldığı yeni para sistemleri de tartışılacak.
     Mevcut finansal sistemin son krizde çözüm çıkartamaması üzerine, G-20 ülkeleri, Bretton Woods sistemini de gözden geçirecekler.
     1944 yılında burada yapılan Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı ardından imzalanan Bretton Woods Anlaşması ile ortaya çıkan Bretton Woods sistemi uluslararası para sistemini belirledi ve IMF ile Dünya Bankası gibi kurumlar bu anlaşma ile ortaya çıktı.
     Bretton Woods, doların işlerliğini uluslararası boyuta taşımış ve rezerv para niteliğinde altına benzer bir rol almasına sebep oldu.
     ABD Doları, uluslararası mali işlemlerde egemen para haline geldi, bunun için dolar değeri altına oranla tanımlanan bir para haline getirildi. Diğer ülkeler de artık merkez bankalarında altın yerine dolar tutmaya başladılar.
     Yeniden dönme tartışmalarının yaşandığı altın standardında kağıt para, istendiğinde sabit bir fiyatla altına çevrilebiliyor.
     Hiçbir ülkede altın standardı uygulanmasa da milletlerarası seviyede altın standardı sistemi yürürlükte kalabiliyor.
     Bu durumda, altının kendisi veya sabit fiyat üzerinden altına çevrilebilen bir para birimi milletlerarası ödeme aracı olarak kullanılıyor.
     Bu sistemde, ülkeler arasındaki döviz kurları sabittir. Döviz kurları, altının bir ülkeden ötekine taşınma maliyetini aşarak sabit altın paritesinin üzerine çıkar veya altına düşerse, kurlar resmi seviyeye dönünceye kadar, ülkeden ülkeye büyük miktarlarda altın sikke ve külçe giriş veya çıkışı gerçekleşiyor.
     Altın standardı ilk defa 1821'de İngiltere'de kondu.
     Birçok devre geçirdikten sonra 1937'ye gelindiğinde tam altın standardını sürdüren hiçbir ülke kalmadı.
     Uzmanlar, uluslararası ticaretin gelişmiş olması ve altın rezervlerinin de yetersizliği nedeniyle, altın standardının uygulanması ihtimalinin zayıf olduğunu vurguluyor.
     ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama'nın da, altın standardına karşı olduğu belirtiliyor.



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,569 µs