En Sıcak Konular

EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ: AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR

15 Kasım 2008 11:00 tsi
EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ: AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kurlarda şu andakinden daha fazla bir yükseliş olmaması halinde akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini söyledi.

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kurlarda şu andakinden daha fazla bir yükseliş olmaması halinde akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini söyledi.
     Türkiye'deki enerji sektörünün en büyük sektörlerden biri olduğuna işaret eden Köktaş, Enerji Bakanlığı ile koordinasyon içinde sektörü düzenlemeye çalıştıklarını söyledi.
     Petrol fiyatları düşmesine rağmen akaryakıt fiyatlarında yeterince düşüş olmadığı için bir dönem çok eleştirildiklerini ve EPDK'yı ''suskunlukla itham edenler'' olduğunu ifade eden Köktaş, akaryakıt fiyatlarının bir çok kişiyi ilgilendiren konu olduğu için ilgili bakanların bu konuda çeşitli açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.
     EPDK'nın da piyasayı düzenlemek için çalıştığını vurgulayan Köktaş, 14 Ekim'de yürürlüğe giren Akaryakıt Piyasası Fiyatlandırma Yönetmeliğini uygulamaya koyduktan sonra sonuçlarının şu günlerde görülmeye başlandığını ifade etti.
     ''Bilin ki şu anda üst üste indirim geliyorsa bu tesadüfen değildir'' diyen Köktaş, yaptıkları uygulamaların sonuçlarının bu günlerde ortaya çıktığını kaydetti.
     Yılbaşından bugüne kadar akaryakıtta 15 indirim yapıldığını bunun 11 tanesinin son 1,5-2 ayda gerçekleştirildiğini kaydeden Köktaş, şöyle konuştu:
     ''Ham petroldeki indirim birebir ürün fiyatına yansımaz. Çünkü ürün farklı bir piyasadır, kendi dinamikleri vardır, ham petrol farklı piyasadır. İkincisi döviz hareketlerinin birebir petrol piyasasıyla ilgisi var. Yani Temmuzdan sonra petrolde düşüş olmuş, fakat aynı dönemde yani 1 Temmuzla 10 Kasım arasında döviz kuru yüzde 26 artmış. Üçüncüsü ülkemizde örneğin bir litre benzinin yüzde 62,1'i yani 1,98 YTL'si; bir litre motorinin de yüzde 50,3 yani 1,44 YTL'si vergi. Bu vergiler maktudur. Yani ham petrolde yüzde 60 indirim oldu dediğimiz zaman 3 YTL'lik bir benzinin yüzde 38'lik kısmındaki oynamadır bu. Varsayalım, petrol evimizdeki musluktan akıyor yani bedava, bugünkü koşullarda o petrol bize 1,98 YTL'ye fatura edilir, bu miktar da vergidir. Analizlerimizi bu parametrelere göre yapmalıyız.''
     Köktaş, tüketici haklarını korumaya yönelik inanılmaz derecede denetim yaptıklarını ve mücadele ettiklerini belirterek, ''şunu net bir şekilde söyleyeyim EPDK'nın nefesi sektörün ensesindedir, bunu bilin'' diye konuştu.
     EPDK Başkanı, rekabetin geliştirilmesi için piyasanın gidişatına göre farklı enstrümanları da devreye alabileceklerini vurguladı.
     Tarifesi düzenlenmemiş piyasalara fiyatla müdahale etmenin kalıcı bir çözüm olmadığını ifade eden EPDK Başkanı, devlet müdahalelerinin topluma maliyetinin daha sonraki yıllarda çok daha yüksek olarak geri döneceğini, bunun ekonominin temel kurallarından biri olduğunu bildirdi.
     Köktaş, piyasaya fiyatla değil, düzenleyici uygulamalarla müdahale etmenin daha yapısal çözüm olduğunu söyledi.
     Aralık ayında TETAŞ'ın talebinin inceleneceğine ardından da eğer talep gelirse elektrik dağıtım şirketlerinin tarifesinin belirleneceğine işaret eden Köktaş, ''yapılanlar Kanun gereği olması gereken bildirimler, bize gelen tarifeleri Merkez Bankası, TÜİK, ve piyasa verilerine bakarak değerlendiririz'' dedi.

Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs